
Μοιρασμένα ήταν τα πρόσημα και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη της εβδομάδας και να συνεχίσει ένα θετικό σερί που έχει συμβεί μόλις τρεις φορές την τελευταία 25ετία.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 1.618,16 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.614,43 μονάδων (-0,19%) και 1.623,73 μονάδων (+0,38%). Ο τζίρος ανήλθε στα 153,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 9,3 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,20% στις 3.967,52 μονάδες, ενώ στο -0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.540,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 1.483,36 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,86%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,1%. Επίσης, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,17%.
Ανοδικό πάρτι εννέα εβδομάδων
Εννέα συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης κλείνοντας και αυτή την εβδομάδα με κέρδη ανεβάζοντας την ετήσια απόδοση της ελληνικής αγοράς πάνω από το 10%, θυμίζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πέρυσι όταν η Αγορά είχε δει 9 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες τον Φεβρουάριο, τερματίζοντας το σερί στον αριθμό 11 στις 3 Μαρτίου και είναι η τρίτη φορά σε βάθος 25ετίας που συμβαίνει κάτι παρόμοιο.
Η αισιοδοξία της αγοράς πατάει στα αποτελέσματα των εταιριών τα οποία μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της αγοράς ενώ τα ικανοποιητικά μερίσματα σε απόδοση και οι κοντινές αποκοπές τους δίνουν κίνητρα διακράτησης στους επενδυτές. Το αμέσως προσεχές διάστημα έχει πλούσιο υλικό από το περιεχόμενο που οδήγησε την αγορά στα πολυετή υψηλά της δίνοντας νέα εναύσματα ενδιαφέροντος και εισροών στις αξίες της Λ. Αθηνών.
Αφύπνιση χαρτοφυλακίων
Η επιλεκτική τακτική και η καθημερινή εναλλαγή των πρωταγωνιστών όχι μόνο έχει υποστηρίξει τα επίπεδα της αγοράς αλλά έχει αφυπνίσει πολλά χαρτοφυλάκια, ακόμα και ξεχασμένες περιπτώσεις εταιριών από την μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση φαίνεται ότι έχουν την στιγμή τους στο ΧΑ σε ένα πολύ εντυπωσιακό από πολλές απόψεις πρώτο δίμηνο της χρονιάς.
Το παρατεταμένο θετικό κλίμα έχει αλλάξει την εγχώρια ψυχολογία προς το καλύτερο και το κυριότερο έχει εγκλωβίσει επενδυτές με ρευστότητα από πωλήσεις που δεν έχουν καταφέρει να τοποθετηθούν στις μετοχές τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Η απροθυμία της αγοράς δώσει ευκαιρίες για να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές κτήσης δημιουργεί συνθήκες «FOMO»* με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να αποκτά κυκλικό χαρακτήρα ενεργοποιώντας μεγαλύτερο πλήθος αποδόσεων σε όλο σχεδόν το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων.
Ακόμα δεν βρισκόμαστε σε περιβάλλον αυτοεκπληρούμενων επιθυμιών που συνήθως αποτελεί το τελευταίο στάδιο μιας ανοδικής κίνησης ωστόσο ο εγκλωβισμός ρευστότητας σε μια ανοδική αγορά, δημιουργεί σοβαρές άμυνες σε ένα ενδεχόμενο διόρθωσης που μπορεί να έχει την εστία του στο εξωτερικό για αυτό και οι διορθώσεις είναι σύντομες και σχετικά μικρού εύρους.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δεν έχασε την επαφή του με τα νέα υψηλά που σημείωσε στις 19 Φεβρουαρίου παρά τις ενδοσυνεδριακές ρηχές διορθώσεις. Ημερήσιοι, Εβδομαδιαίοι και Μηνιαίοι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών αντικατοπτρίζοντας την «αδιόρθωτη» εικόνα του Γενικού Δείκτη ο οποίος πλέον έχει σαν νέο σημείο αναφοράς την επόμενη αντίσταση στις 1.650 μονάδες, ενώ στον αντίποδα η περιοχή των 1.550 επί του παρόντος παραμένει το βασικό επίπεδο στήριξης της αγοράς.
Η υπεροχή των αγοραστών είναι εμφανής από την ένταση στα κλεισίματα του Γενικού Δείκτη τα οποία από τις 4 Φεβρουαρίου και μετά πραγματοποιούνται στην πλειοψηφία τους κοντά ή στο υψηλό της ημερήσιας διακύμανσης.
Παρά την μείωση της ανοδικής δυναμικής σε επίπεδο εβδομάδας όλο το σύστημα των τεχνικών δεικτών παραμένει αισιόδοξο και ως εκ τούτου παρά το σερί που έχει προηγηθεί οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ του να δούμε και νέα επέκταση της ανοδικής κίνησης στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Metlen, Aegean, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς ήταν αυτές που κράτησαν την αγορά σε θετικά εδάφη, αφού έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Helleniq Energy, Motor Oil, Jumbo, Cenergy και ΕΥΔΑΠ.
Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ έχασε 2,37%, με τις Σαράντης, ΟΠΑΠ και ΔΑΑ να υποχωρούν με πάνω από 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Eurobank, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Optima Bank, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν η ΓΕΚ Τέρνα.


Latest News

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη