
Η επιδίωξη της Ινδίας, «κόντρα» στην Κίνα, να περάσει το εμπόριό της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέσω του διεθνούς διαδρόμου IMEC (India – Middle East – Europe Economic Corridor) που σχεδιάζει, δημιουργεί νέα δεδομένα. Γιατί πρόκειται για έναν εμπορικό διάδρομο απολύτως ανταγωνιστικό του One Belt One Road των Κινέζων, ο οποίος επαναφέρει στο προσκήνιο τον ρόλο της χώρας μας και των λιμανιών της, ως οικονομικής πύλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι Ινδοί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2024, όταν επισκέφθηκε το Νέο Δελχί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκαναν ξεκάθαρο ότι θα ήθελαν να συνεργασθούν με την Ελλάδα σ’ αυτό το επίπεδο. Πώς; Αποκτώντας και αξιοποιώντας μια λιμενική της υποδομή.
Εδώ να σημειωθεί ότι η χώρα μας ήδη αντιμετωπίζεται ως εμπορική πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη, με βάση τη χάραξη του IMEC. Συνεπώς, αντιμετωπίζουν και τη συμμετοχή της στο mega project ως μια πολύ σημαντική πτυχή αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, κάτι που ενθάρρυνε και ο κ. Μητσοτάκης κατά την εκεί επίσκεψή του.
Ηταν άλλωστε τότε, σε επαφές που είχε το πρώην ΤΑΙΠΕΔ (νυν Υπερταμείο), που έγιναν και οι παρουσιάσεις του λιμενικού συστήματος της χώρας και των λιμανιών της, όπως του Λαυρίου, της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης (πριν αποφασισθεί ότι το συγκεκριμένο θα παραμείνει κάτω από κρατικό έλεγχο).
Σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι Ινδοί αρχικά καλοέβλεπαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Κυρίως, λόγω του μεγέθους και της άμεσης πρόσβασης που έχει στα Βαλκάνια, αλλά και της ύπαρξης σιδηροδρομικής γραμμής. Στην πορεία, όμως, προστέθηκαν κι άλλες εναλλακτικές, από τη στιγμή που το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν είναι διαθέσιμο.
Ιταλία, Γαλλία και ΗΠΑ. Ομως, τρίτες χώρες – ανταγωνίστριες προς την Ελλάδα εμφανίσθηκαν τον τελευταίο καιρό στον ορίζοντα διεκδικώντας τον ρόλο του partner των Ινδών. Ενδεικτικά αναφέρεται αρχικά η Ιταλία και τελευταία η Γαλλία. Συγκεκριμένα, οι Ιταλοί με απόφαση της πρωθυπουργού Μελόνι αποχώρησαν από το κινεζικό στρατηγικό σχέδιο One Belt One Road και δηλώνουν υπέρμαχοι του IMEC, προτείνοντας στους Ινδούς το λιμάνι της Τεργέστης ως απόληξη του εμπορικού τους δρόμου στην Ευρώπη.
Από την πλευρά τους, οι Γάλλοι και ειδικότερα ο πρόεδρος Μακρόν τους προτείνουν το λιμάνι της Μασσαλίας. Στο κάδρο μπήκε πρόσφατα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που χαρακτήρισε, στη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μοντι, τον IMEC ως «έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους στην ιστορία». Ωστόσο, τον περιέγραψε κάνοντας αναφορά ως χώρας – γέφυρας την Ιταλία και όχι την Ελλάδα.
Προς το παρόν, είναι δεδομένη η προτίμηση των Ινδών στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί έτσι θα έχουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση πέραν των άλλων και σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύπλοκο γεωπολιτικό «παίγνιο», που περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο των σχέσεων Πούτιν – Τράμπ, τον ρόλο των Ισραηλινών (καθώς οι Ινδοί ελέγχουν ένα λιμάνι στη Χάιφα), την προσέγγιση Μελόνι – Τράμπ, αλλά και τις σχέσεις Ινδίας – Ελλάδας και ΕΕ – Ινδίας.
Τέλος, το παζλ έρχονται να συμπληρώσουν οι καλές σχέσεις Ινδίας – Ρωσίας, με τους περισσότερους από τους εμπλεκόμενους να μη βλέπουν με καλό μάτι την «κινεζική επέκταση» στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα που η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις και με την χώρα μας, από τη στιγμή που η Cosco ελέγχει τον ΟΛΠ.
Διαγωνισμός.
Να σημειωθεί τέλος ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τη ματαίωση του διαγωνισμού για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), ανοίγει ένα παράθυρο για αξιοποίηση του συγκεκριμένου λιμανιού από τους Ινδούς, εφόσον το επιθυμούν. Αν και το λιμάνι μοιάζει μικρό σε σχέση με τις επιδιώξεις τους. Ωστόσο θα μπορούσε να είναι μία αρχή.
Από τη στιγμή που δεν μπορούν να μπουν στον ΟΛΘ, όπου ο μεγαλομέτοχος που είναι ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη ελέγχει άμεσα περίπου το 52% των μετοχών του. Εκεί, πάλι, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα με ενδιαφέρουσα «κόντρα», που προέκυψε με τη δημόσια πρόταση της οικογένειας Ντρέιφους μέσω της εταιρείας Leonidsport. Αλλο ένα κομμάτι, αυτό, του πολύπλοκου παζλ…


Latest News

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Ποιοι τομείς έδωσαν τα νέα ρεκόρ εσόδων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ το 2024
Για πρώτη φορά το αντάλλαγμα από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά ήταν μειωμένο

ΟΛΠ Α.Ε.: Το λιμάνι του Πειραιά σε ετοιμότητα για την αυξημένη πασχαλινή κίνηση με νέα έργα και παρεμβάσεις
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί σειρά αναβαθμίσεων στις υποδομές του λιμένα Πειραιά

Κικίλιας: Η μείωση των λιμενικών τελών από 1η Μαΐου θα περάσει απευθείας στα εισιτήρια
Για συγκράτηση ή και μείωση των τιμών έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, από το λιμάνι του Πειραιά

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)