
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης τονίζει σε ανάρτησή του ότι με την απόφαση μη δικαστικής διεκδίκησης ακινήτων πολιτών από το Δημόσιο θα σταματήσουν να ταλαιπωρούνται οι πολίτες «είτε λόγω ευθυνοφοβίας είτε, ακόμη χειρότερα, βάσει… Οθωμανικού Δικαίου».
Στη συνέχεια ο κ. Κυρανάκης εκφράζει τα συγχαρητήριά του προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, «για την απόφασή του να βάλει τέλος στον παραλογισμό που επικρατούσε με τις διεκδικήσεις του Δημοσίου κατά των πολιτών για ακίνητα που δεν διέθεταν καν τίτλους».
«Έξι μήνες πριν, κατά τη διαβούλευση του Νόμου 5142/24 για το Κτηματολόγιο, έφερα το θέμα στον Υπουργό Οικονομικών και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να “σπάσουμε αυγά”», σημειώνει ο κ. Κυρανάκης.
Τα τρία σημεία που αλλάζουν στο Κτηματολόγιο
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνει:
1) Στα Αγνώστου ιδιοκτήτη δεν χρειάζεται ο πολίτης να κάνει αγωγή για να διεκδικήσει το ακίνητό του, μπορεί να το διορθώσει στο Κτηματολόγιο προσκομίζοντας το νόμιμο τίτλο του με τη διαδικασία του προδήλου σφάλματος. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν δεν το έχει δηλώσει ποτέ τις προηγούμενες δεκαετίες.
2) Δασικά: Όταν ο πολίτης δικαιώνεται από την επιτροπή αντιρρήσεων και έχει στα χέρια του απόφαση αποχαρακτηρισμού, αλλά στο κτηματολόγιο το ακίνητο φαίνεται ακόμη ως “Δημοσίου” λόγω του υποτιθέμενου δασικού χαρακτήρα, η διόρθωση γίνεται πάλι με τον ίδιο τρόπο. Καταργήθηκε η απαίτηση αγωγής όπως ίσχυε με τους νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων, και πλέον ο ιδιοκτήτης υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος στο Κτηματολόγιο ώστε να του επιστραφεί επισήμως η περιουσία του.
3) Με την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για 6 μήνες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, δεν θα κατατίθενται νέες αγωγές από τις Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Και για αγωγές που έχουν ήδη κατατεθεί, θα διακόπτεται προσωρινά η πρόοδος της διαδικασίας. Θα ακολουθήσει μία συνολική νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου, ώστε να είναι ξεκάθαρο σε ποιες περιπτώσεις μπορεί το Δημόσιο να εγείρει αξιώσεις εναντίον των πολιτών. Ο ίδιος ο Άρειος Πάγος άλλωστε έχει κρίνει πως δεν αρκούν μόνο τα έγγραφα της Τουρκοκρατίας κι άρα πολλές από αυτές θα απορρίπτονταν.
«Έως το τέλος του 2025, η χώρα θα έχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο μετά από 30 χρόνια. Όσο προχωράμε, περισσότερα προβλήματα δεκαετιών ή και αιώνων θα βγαίνουν στην επιφάνεια. Είμαστε εδώ να τα εντοπίζουμε, να τα λύνουμε και να υπερασπιζόμαστε το δίκιο του πολίτη που πάλεψε για να χτίσει την περιουσία του», καταλήγει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική ανάρτηση:
Σημειώνεται ότι με την τροπολογία αυτή και κυρίως με την συνολική νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει, αντιμετωπίζεται ένα σημαντικό πρόβλημα που ανέκυψε για χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αμφισβήτηση της κυριότητας των ακινήτων τους.
Με τις αγωγές αυτές το Δημόσιο διεκδικεί την ιδιοκτησία ακινήτων ή και ολόκληρων περιοχών με βάση έγγραφα ακόμη και της Τουρκοκρατίας. Οι αγωγές πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, ενόψει της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου και της λήξης των προθεσμιών για την άσκηση αγωγών διόρθωσης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών.
Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγωγές αυτές απορρίπτονται ως αβάσιμες καθώς ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει πως δεν αρκούν τα έγγραφα της εποχής της Τουρκοκρατίας αλλά – προκειμένου να γίνει δεκτή η αγωγή– χρειάζεται τίτλος ή πραγματική νομή ή κατοχή εκ μέρους του Δημοσίου.
Ωστόσο, αγωγές εξακολουθούν να κατατίθενται επειδή δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη συνολικά κριτήρια για το πότε θα ασκούνται και πότε όχι, τα οποία να καθοδηγούν τη Διοίκηση και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Η ανάρτηση Χατζηδάκη
«Δεν επιτρέπεται το κράτος να γίνεται πρωταγωνιστής σε ιστορίες καθημερινής τρέλας. Είτε αυτό οφείλεται σε νόμους είτε σε πρακτικές της δημόσιας διοίκησης. Μπορεί να ακούγεται τελείως παράλογο, αλλά το Δημόσιο διεκδικεί περιουσίες χιλιάδων πολιτών και ολόκληρες περιοχές, με έγγραφα ακόμη και.. από την εποχή της Τουρκοκρατίας!».
Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνιζε μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα εντάθηκε το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της επικείμενης ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου.


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Φορο-μπόνους έως 16.000 ευρώ για ανακαινίσεις και το 2025
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς