
Μπορεί στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) να έχουν γίνει αρκετά βήματα στο θέμα της ισότητας των φύλωνα, ο δρόμος, όμως, φαίνεται να είναι ακόμα μακρύς. Για πολλούς λόγους. Κι αν οι αριθμοί έχουν μια αξία, αν δίνουν μια αφορμή για προβληματισμό, ας σκεφτούμε κάτι: ενώ στον φοιτητικό πληθυσμό πλειοψηφούν οι γυναίκες, ανεβαίνοντας στη δομή του κάθε ιδρύματος αυτή η αναλογία ανατρέπεται άρδην. Τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο διοικητικό επίπεδο.
Η έμφυλη ανισότητα στο σύνολο των διδασκόντων στα ΑΕΙ παραμένει σταθερή στο 62% μεταξύ 2019 – 2022
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε μόνο 3 πρυτάνισσες στα 24 ΑΕΙ (ποσοστό 12,5%) – συγκεκριμένα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πάντειο. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ, σε 7 από τα 24 ιδρύματα – ποσοστό 29,2% δηλαδή – δεν υπάρχει καμία γυναίκα στα πρυτανικά συμβούλια.
Οριζόντιοι διαχωρισμοί
«Στα πανεπιστήμια υπάρχουν οι έμφυλες ανισότητες όπως και σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Υπάρχουν οριζόντιοι διαχωρισμοί, δηλαδή οι άνδρες είναι πολύ περισσότεροι στην ιεραρχική δομή (κέντρα αποφάσεων και ακαδημαϊκές βαθμίδες) αλλά και κάθετοι διαχωρισμοί, δηλαδή υπάρχουν ‘ανδρικές’ και ‘γυναικείες’ επιστημονικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις» λέει στα «ΝΕΑ» η Μαρία Στρατηγάκη, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ).

H oμότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Μαρία Στρατηγάκη
«Για να ανατραπούν αυτές οι ανισότητες απαιτούνται ριζικές αλλαγές στις διαδικασίες, όπως ποσοστώσεις στις νέες θέσεις, αλλά και στον τρόπο της ακαδημαϊκής εξέλιξης και αξιολόγησης της ερευνητικής και διδακτικής εμπειρίας. Στόχος είναι το φύλο να μην παρεμβαίνει ρητά ή άρρητα στις διαδικασίες εκλογών ή εξέλιξης του ανθρώπινου δυναμικού στα πανεπιστήμια. Η ακαδημαϊκή αναγνώριση των σπουδών φύλου και η εισαγωγή της έμφυλης διάστασης στην έρευνα και τη διδασκαλία ενισχύει την παρουσία των γυναικών με ισότιμους όρους σε όλες τις θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας».
Περισσότερες οι φοιτήτριες
Οι γυναίκες υπερτερούν στον φοιτητικό πληθυσμό. Αυτό ισχύει στους εγγεγραμμένους φοιτητές. Οπως σημειώνεται στον «Εμφυλο χάρτη των ΑΕΙ στην Ελλάδα (UNI-GENDER-MAP)» της ΕΛΕΓΥΠ, η έμφυλη κατανομή του συνόλου των εγγεγραμμένων προπτυχιακών φοιτητών παραμένει σταθερή με ελαφρά υπεροχή των γυναικών και ποσοστά 51,22%, 50,82% και 50,90% κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2019-2020, 2020-2021 και 2021-2022.
Το ίδιο ισχύει και στους ενεργούς φοιτητές – με πολλές διαφοροποιήσεις και διακυμάνσεις ανάλογα με τον τομέα εκπαίδευσης. Εκεί όπου οι φοιτήτριες υπερτερούν σημαντικά είναι στις επιστήμες υγείας, τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, τις επιστήμες της εκπαίδευσης, ενώ παρόμοια ποσοστά μεταξύ φοιτητών και φοιτητριών εμφανίζονται στις επιστήμες διοίκησης επιχειρήσεων και νομικής αλλά και στις φυσικές επιστήμες. Οι φοιτητές είναι περισσότεροι σε ελάχιστες περιπτώσεις (π.χ. φυσικομαθηματικές σχολές).
Πτυχιούχοι
Παρόμοια είναι η εικόνα και στους πτυχιούχους. Με βάση μάλιστα τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), στους πτυχιούχους ηλικίας 25-34, το ποσοστό των γυναικών είναι 51,8%. Η υπεροχή των γυναικών είναι εμφανής και στους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ενώ στις διδακτορικές σπουδές τα ποσοστά είναι σχεδόν μοιρασμένα.
Στα κέντρα αποφάσεων και τις ακαδημαϊκές βαθμίδες είναι αλλιώς.
Οι άνδρες υπερτερούν στο διδακτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον «Εμφυλο χάρτη των ΑΕΙ στην Ελλάδα (UNI-GENDER-MAP)», η έμφυλη ανισότητα στο σύνολο του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ, όπως προκύπτει από τα ποσοστά συμμετοχής των ανδρών, διαπιστώνεται ότι παραμένει σταθερή με ποσοστά 62,45%, 62,81% και 62,54% κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2019-2020, 2020-2021 και 2021-2022.
Παράλληλα, το 2024 το ποσοστό των γυναικών που συμμετείχαν στα Συμβούλια Διοίκησης ήταν 24,2% – δηλαδή 64 γυναίκες επί συνόλου 264 μελών, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ». Να σημειωθεί ότι σε κάθε ΑΕΙ λειτουργεί πλέον Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ).
Ολες αυτές, μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Γυναικών Πανεπιστημιακών, απαρτίζουν το συγκεκριμένο δίκτυο. Στα καθήκοντα κάθε μιας επιτροπής είναι η εκπόνηση σχεδίων δράσης για την προώθηση και διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας, η παροχή σχετικής ενημέρωσης και επιμόρφωσης στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, η εκπόνηση μελετών και ερευνών σχετικά με το θέμα, η παροχή συνδρομής προς θύματα διακρίσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενοχλητικής συμπεριφοράς.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια