
Με σημάδια επιβράδυνσης να αρχίζουν να εμφανίζονται στις ΗΠΑ, την Ινδία και άλλους πρόσφατους οικονομικούς αστέρες, πολλοί αναζητούν τις επόμενες πολλά υποσχόμενες ιστορίες ανάπτυξης.
Ο «κύκλος της ζωής» είναι ένας οδηγός: είναι ο κύκλος της πολιτικής στον οποίο η κρίση αναγκάζει τη μεταρρύθμιση, η οποία γεννά ανάκαμψη, αλλά στη συνέχεια γεννά εφησυχασμό και φθορά. Ο κύκλος τότε ξαναρχίζει και σε κάθε χρονική στιγμή, οι προοπτικές ενός έθνους μπορούν να εξαρτηθούν από το πού βρίσκεται σε αυτόν τον κύκλο.
Κάθε έθνος έχει το δικό του στυλ αυτοσυγκράτησης
Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνουν σε άρθρο γνώμης του οι Financial Times, ο στασιμοπληθωρισμός της δεκαετίας του 1970 οδήγησε σε μεταρρύθμιση της ελεύθερης αγοράς στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα. Η παγκόσμια κατάρρευση των αναδυόμενων οικονομιών της δεκαετίας του 1980 και του 1990 ενέπνευσαν το επόμενο μεγάλο κύμα αναγέννησης, από τη Βραζιλία στο Μεξικό, τη Ρωσία στην Τουρκία. Αλλά και σήμερα παρατηρούνται αλλαγές προς το καλύτερο που καθοδηγούνται από την κρίση σε όλο τον κόσμο.
Το case study της Ελλάδας
Η κρίση της ευρωζώνης της δεκαετίας του 2010 προκάλεσε μεταρρυθμίσεις, με τις πιο δραματικές -όπως γράφουν οι FT- να συντελούνται στην Ισπανία και την Ελλάδα. Οι κραδασμοί της πανδημίας ανάγκασαν τελικά μια οικονομική εκκαθάριση σε πολλές αναδυόμενες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Νότια Αφρική, η Νιγηρία και η Σρι Λάνκα. Και στις έξι αυτές χώρες, η ανάκαμψη είναι ορατή με την άνοδο των χρηματιστηρίων και τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών.
Αυτές οι χώρες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις επειδή τα οικονομικά τους βρέθηκαν υπό πίεση λόγω της πανδημίας. Και να λάβουν μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, με αποτέλεσμα να είναι σε καλό δρόμο για να δημιουργήσουν τα επόμενα χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 2000.
Κάθε έθνος έχει το δικό του στυλ αυτοσυγκράτησης. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους FT, «η Ελλάδα επέβαλε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων αρκετά μεγάλες ώστε να αντιστραφεί το ρεκόρ χρόνιας χρεοκοπίας που χρονολογείται από την ίδρυσή της ως ανεξάρτητο έθνος» με αποτέλεσμα αυτή τη δεκαετία, το εθνικό της χρέος μειώνεται απότομα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η Ισπανία μείωσε τα επιδόματα για τους συνταξιούχους, αλλά τα αύξησε για έναν από τους μεγαλύτερους φτωχούς πληθυσμούς της Ευρώπης, σε μια προσέγγιση που παράγει σημαντικά χαμηλότερα ελλείμματα και χρέος.
Η Σρι Λάνκα, η οποία χρεοκόπησε το 2022 εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της στην ιστορία, έχει αναδιαρθρώσει ριζικά το σύστημά της. Κατάργησε όλες τις επιδοτήσεις και εισήγαγε υψηλότερους φόρους στα ακίνητα, τις περιουσίες που κληρονόμησε και τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών.
Η Νιγηρία έχει επίσης περικόψει τις επιδοτήσεις για καύσιμα και αύξησε τα κρατικά έσοδα αυξάνοντας την παραγωγή πετρελαίου. Η χώρα έχει σταθεροποιήσει το ταλαντευόμενο νόμισμά της επιτρέποντας στο νάιρα να διαπραγματεύεται πιο ελεύθερα στις παγκόσμιες αγορές και εξαλείφοντας σε μεγάλο βαθμό την τοπική μαύρη αγορά.
Επιχείρηση «Vulindlela»
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι η Επιχείρηση Vulindlela της Νότιας Αφρικής, μια λέξη των Ζουλού που σημαίνει «καθαρίστε το μονοπάτι». Σχεδιασμένο για να καθαρίζει τα μπλοκαρίσματα σε σιδηροδρομικά, οδικά, υδάτινα και ηλεκτρικά συστήματα, έχει μειώσει σημαντικά τις χρόνιες διακοπές ρεύματος.
Ο στόχος είναι να τονωθεί η παραγωγικότητα – το κλειδί για τη βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη – αντί να συνεχίσει να την απορρίπτει τεχνητά με τις κρατικές δαπάνες. Το κατά κεφαλήν εισόδημα πρόκειται να αυξηθεί σε όλα αυτά τα έθνη μετά από πτώση ή στασιμότητα για χρόνια. Οι χρηματιστηριακές αγορές σε αυτές τις έξι χώρες έχουν αρχίσει να αντικατοπτρίζουν αυτή τη θετική στροφή, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο δείκτη κατά 20% ετησίως τα τελευταία δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Αργεντινή και η Σρι Λάνκα είναι οι δύο αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο σε όρους δολαρίου.
Οι κρατικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας σημείωσαν ανοδική τάση για όλες εκτός από δύο από τις έξι χώρες, και η είδηση είναι ότι οι άλλες δύο — η Νότια Αφρική και η Νιγηρία — μπορεί επίσης να είναι στη σειρά για αναβαθμίσεις. Το ασφάλιστρο που απαιτούν οι επενδυτές για να διατηρήσουν το χρέος τους μειώνεται ήδη απότομα.


Latest News

Ποια αμερικανικά προϊόντα σκέφτεται να εξαιρέσει από τους δασμούς 125% το Πεκίνο
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ