
Δυσχερέστερο θα είναι το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει σε σταθερό ρυθμό τις πληθωριστικές πιέσεις σε αυτή την εποχή που χαρακτηρίζεται από απότομες αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο και στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης, εκτιμά η Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι αλλαγές αποτελούν «σοκ δύο όψεων» που μαζί με την κλιματική αλλαγή περιπλέκουν τη χάραξη πολιτικής.
Τα δύο σοκ
«Η διατήρηση της σταθερότητας σε μια νέα εποχή θα είναι ένα τρομερό έργο» είπε και πρόσθεσε ότι «θα απαιτήσει απόλυτη δέσμευση στον στόχο μας για τον πληθωρισμό, την ικανότητα να αναλύουμε ποιοι τύποι σοκ θα απαιτήσουν νομισματική αντίδραση και την ευελιξία να αντιδράσουμε κατάλληλα».
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα επιστρέψει στο 2% στις αρχές του 2026. Η ΕΚΤ στην συνεδρίαση του Μαρτίου μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,5% από το 4% που είχε βρεθεί στα μέσα του περασμένου έτους.
«Ο εμπορικός κατακερματισμός και οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες σε έναν τομέα με περιορισμένη παραγωγική ικανότητα θα μπορούσαν κατ’ αρχήν να ωθήσουν τον πληθωρισμό» σημείωσε η Λαγκάρντ. «Ωστόσο, οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τη ζήτηση για τις εξαγωγές της ΕΕ και να ανακατευθύνουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα από την Κίνα στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να πιέσει τον πληθωρισμό προς τα κάτω».
Ανεξάρτητα από τα σοκ «πρέπει να καθορίσουμε την πολιτική μας κατάλληλα, ώστε ο πληθωρισμός να συγκλίνει πάντα προς το 2% μεσοπρόθεσμα» τόνισε.
Τα σενάρια για δασμούς και αμυντικές δαπάνες
Επί του παρόντος, πρόσθεσε η Λαγκάρντ, η ΕΚΤ εξετάζει διάφορα σενάρια σχετικά με το πώς οι εμπορικοί δασμοί και τα σχέδια δημοσιονομικών δαπανών θα επηρεάσουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Εξήγησε ότι «πρέπει να υπάρχει σαφήνεια ότι η κεντρική τράπεζα θα αντιδράσει κατάλληλα σε περίπτωση μεγάλων διαταραχών στις αγορές». Η ΕΚΤ έχει ένα «ισχυρό ιστορικό» στη στήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών με ρευστότητα σε περιόδους πίεσης, καθώς και δύο προγράμματα στήριξης, ανέφερε.
Η ΕΚΤ θα αποκαλύψει τα αποτελέσματα της επανεξέτασης της στρατηγικής της νομισματικής πολιτικής της το δεύτερο εξάμηνο του 2025, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg.
Τα διδάγματα από το 2021
Οι αξιωματούχοι διερευνούν τον καλύτερο τρόπο δράσης σε περίπτωση που οι διαταραχές του εφοδιασμού συμβαίνουν πιο τακτικά. Στο παρελθόν, είχαν την τάση να αγνοούν ευρέως τέτοια περιστατικά με το σκεπτικό ότι ενισχύουν μόνο προσωρινά την αύξηση των τιμών. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι ενέχει ο κίνδυνος τέτοια γεγονότα να γίνουν μεγαλύτερα και πιο επίμονα, οι προσδοκίες για τις τιμές μπορεί να αποκλίνουν από τον στόχο, ανεξάρτητα από το αν τα σοκ οφείλονται στην προσφορά ή στη ζήτηση.
Η κεντρική τράπεζα έχει δεχθεί κριτική ότι το 2021 υποτίμησε τις πληθωριστικές πιέσεις χαρακτηρίζοντας τες προσωρινές και άργησε να αυξήσει τα επιτόκια και να προχωρήσει στην ποσοτική σύσφιγξη.
«Στο πλαίσιο μιας καλά διατυπωμένης στρατηγικής και μιας ακλόνητης δέσμευσης για τη σταθερότητα των τιμών, θα πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία μας για να ανταποκριθούμε σε σύνθετες συνθήκες που προκύπτουν» τόνισε η Λαγκάρντ.
Η σιδηρά κυρία ωστόσο δεν έδωσε κανένα στοιχείο για την επόμενη συνεδρίαση του Απριλίου που έχει διχάσει τις εκτιμήσεις ανάμεσα σε μια παύση που θα διατηρήσει τα επιτόκια στο υπάρχον επίπεδο ή στην έβδομη από τον Ιούνιο.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα