Δασμοί: Και τα γαλακτοκομικά σε «κίνδυνο» μετά τα γαλλικά κρασιά

Το 2024, η Γαλλία εξήγαγε γαλακτοκομικά προϊόντα αξίας 342 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ - Ο κλάδος φοβάται ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος

Δασμοί: Και τα γαλακτοκομικά σε «κίνδυνο» μετά τα γαλλικά κρασιά

Αν και αποτελούν μόλις το 1/10 της συνολικής αξίας των κρασιών και οινοπνευματωδών της Γαλλίας (3,8 δισ. ευρώ ) που απειλούνται με αμερικανικούς δασμούς, τα γαλακτομικά προιόντα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία αγροτικών προιόντων που εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα φορολογούνται με 10% κατά την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία πέρυσι εξήγαγε γαλακτοκομικά προϊόντα αξίας 342 εκατομμυρίων ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων, αναφέρει η Le Figaro.

Τα τυριά αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα αυτού, ή περίπου 25.000 τόνους ετησίως, κυρίως τυρί Brie (αξίας 48 εκατομμυρίων ευρώ) και Emmental ακθώς και προϊόντα «με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

«Περιμένουμε περίπου 25%, επιπλέον του υπάρχοντος 10%,» προσθέτει ο Φρανσουα Ξαβιέ Χουάρ , αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ότι σκόπευε να επιβάλει δασμούς στα αγροτικά προϊόντα που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 2 Απριλίου και προσθέτει : «Όταν αγοράζει τυριά Brie, ο Αμερικανός καταναλωτής, όπως και κάποιος που αγοράζει κρασί ή σαμπάνια, θα μπορεί να πληρώσει μερικά δολάρια παραπάνω».

Παραγωγή στις ΗΠΑ

Οι βιομηχανικοί κολοσσοί όπως η Savencia, η Bel και η Lactalis, που έχουν εγκαταστάσεις παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την τοπική παραγωγή, αλλά αυτό δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει προϊόντα που συνδέονται με συγκεκριμένες περιοχές (AOP) και οι μικρότεροι παραγωγοί κινδυνεύουν να υποφέρουν. Απο την άλλη πλευρά, οι αμοιβαίοι δασμοί στο αμερικανικό τυρί δεν θα είχαν ουσιαστικά κανένα αντίκτυπο λόγω των πολύ χαμηλών ποσοτήτων που εξάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη.

Ο Φρανσουα Ξαβιε Χουάρ, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Ομοσπονδίας Βιομηχανίας Γαλακτοκομικών (FNIL), αναφέρεται στη δυνατότητα «μείωσης των τιμών ορισμένων προϊόντων για να διατηρηθεί η θέση τους στην αμερικανική αγορά» ή μετατόπισης μέρους της παραγωγής σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

«Η δυσκολία είναι ότι έχουμε άλλες αγορές που γίνονται τεταμένες ή κλείνουν: η Κίνα, που αντιπροσωπεύει 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και η Αλγερία, για σχεδόν 150-200 εκατομμύρια. Τα τρία μαζί [μαζι με τις ΗΠΑ] αντιπροσωπεύουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε αξία από τα εννέα δισεκατομμύρια που εξάγονται ετησίως», τονίζει. Λέει ακόμα : «Σήμερα, είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα 23 δισεκατομμύρια λίτρα γαλλικού γάλακτος που συγκεντρώθηκαν επειδή εξάγουμε, πρέπει να καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτή την ορατότητα για τους παραγωγούς γάλακτος».

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο