
Ο σημαντικός ρόλος που καλείται να παίξει η Ελλάδα, ως ενεργειακός κόμβος και πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αναδείχθηκε μεταξύ άλλων στην πρώτη Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης, που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, και τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Κρήτης, της οποίας προεδρεύει ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Οι ισχυρές ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο που ενισχύουν τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο ενεργειακό και εμπορικό χάρτη, αλλά και ο κομβικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης επισημάνθηκαν ιδιαίτερα από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή της θητείας του στη χώρα μας.
Εστιάζοντας στην ενέργεια, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Χιούστον, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αιγύπτιο υπουργό Ενέργειας, Καρίμ Μπαντάουι, μεταξύ άλλων και για την Ελλάδα. Ο αμερικανός διπλωμάτης, αποκάλυψε ότι ο κ. Μπαντάουι του είπε ότι η Αίγυπτος παραμένει «εξαιρετικά εστιασμένη» στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Τα mega-project στην ενέργεια
Παράλληλα, μίλησε το mega project των ExxonMobil (operator) – HELLENiQ ENERGY που αφορά στην εξερεύνηση των δύο παραχωρήσεων για κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες και συγκεκριμένα με φυσικό αέριο υπεράκτια της Κρήτης. Αλλά και για το ενδιαφέρον της της Chevron για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή η οποία οριοθετείται σε μια έκταση που ξεκινά νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και φτάνει έως τα δυτικά της Κρήτης.
Το βασικό θέμα της συζήτησης στο CERAWeek ήταν το LNG, ανέφερε ο κ. Πάιατ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στο πλαίσιο αυτό το όνομα της Αλεξανδρούπολης ακούστηκε πολλές φορές: «Πολλοί ρωτούσαν για την Αλεξανδρούπολη και το FSRU»
Η Κρήτη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, υπογράμμισε, κάνοντας μνεία και για το καλώδιο Ελλάδας -Κύπρου. Στη σημείο αυτό επεσήμανε την κατάσταση στο Ισραήλ και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας, για τις οποίες τόσο η Λευκωσία, όσο και η Αθήνα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο κ. Πάιατ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Αλεξανδρούπολη, υπογραμμίζοντας τον κομβικό της ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως καθώς η «η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να ληφθεί υπόψη ως αξιόπιστος εταίρος».
Και τόνισε ότι αμερικανικό LNG μπορεί να μεταφερθεί μέσω της Αλεξανδρούπολης σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Και η Κρήτη είναι στο επίκεντρο όλων αυτών» , κατέληξε τονίζοντας ότι τον επόμενο μήνα θα επισκεφτεί τη χώρα μας για συμμετοχή στο φόρουμ των Δελφών, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους του κλάδου της ενέργειας, και να συζητήσει κυρίως για τον Eastmed.
«Η Κρήτη κατέχει κομβική θέση στη διασταύρωση πολυάριθμων ενεργειακών πρωτοβουλιών. Στέκεται ως ακρογωνιαίος λίθος στις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για τη μετάβαση της Ελλάδας στην πράσινη ενέργεια, ενισχύεται από στρατηγικές συνεργασίες με την Κύπρο και το Ισραήλ, που υποστηρίζονται σθεναρά από την αμερικανική κυβέρνηση. Η συνέργεια μεταξύ αυτών των διαφορετικών ενεργειακών συστημάτων υπόσχεται ουσιαστικά οφέλη στην παραγωγή ενέργειας και τη βιωσιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Η CERAWeek
Το βασικό θέμα της συζήτησης στο CERAWeek ήταν το LNG, ανέφερε ο κ. Πάιατ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στο πλαίσιο αυτό το όνομα της Αλεξανδρούπολης ακούστηκε πολλές φορές: «Πολλοί ρωτούσαν για την Αλεξανδρούπολη και το FSRU», είπε.
Το CERAWeek, η ετήσια συγκέντρωση της ενεργειακής ελίτ στο Χιούστον του Τέξας, είναι ένα πεδίο συμφωνιών και διαξιφισμών για την κατάσταση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου, της γεωπολιτικής και όλων των τεχνολογικών επιτευγμάτων, που κινούν την παγκόσμια οικονομία.
Θα μπορούσε μάλιστα, να πει κανείς ότι υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ του CERAWeek και της Adipec –τη φθινοπωρινή συγκέντρωση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που προσελκύει επίσης παγκόσμιο ενεργειακό κοινό– αλλά στην εποχή του Προέδρου Τραμπ και της αμερικανικής «ενεργειακής κυριαρχίας», το Χιούστον είναι το ιδανικό μέρος για το 2025.
Αν και μεγάλο μέρος των συζητήσεων επικεντρώθηκε στην ενεργειακή στροφή της αμερικανικής κυβέρνησης, υπό το moto «drill, baby, drill» κοινή διαπίστωση ήταν ότι μπαίνουμε στη «χρυσή εποχή του φυσικού αερίου».
Πολλά πάνελ εμπειρογνωμόνων για το φυσικό αέριο και το LNG εξήραν τις αρετές αυτού του καυσίμου, το οποίο θεωρείται ως μια πιο αποδεκτή εναλλακτική λύση υδρογονανθράκων έναντι του πετρελαίου και του άνθρακα και ως καυσίμου «γέφυρας» σε οποιαδήποτε ενεργειακή μετάβαση περιμένει. Ένας ομιλητής από τη βιομηχανία φυσικού αερίου των ΗΠΑ δήλωσε ότι το LNG είναι «μεγαλύτερο από το Χόλιγουντ» όσον αφορά τη συμβολή του στις αμερικανικές εξαγωγές. Το φυσικό αέριο είναι η νέα «ήπια δύναμη» των ΗΠΑ στην παγκόσμια ενέργεια.
Ελληνικό ενδιαφέρον στο Χιούστον
Ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Καρίμ Μπαντάουι συμμετείχε σε πάνελ με τίτλο «Προκλήσεις ενεργειακής ασφάλειας: Σήμερα και αύριο».
Στο ίδιο πάνελ μίλησαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Νταν Γιόργκενσεν, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ και η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Μαρόκου, Λεϊλά Μπεναλί.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπαντάουι, τόνισε τον ρόλο της Αιγύπτου ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, που συνδέει τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Περιέγραψε τις προτεραιότητες της Αιγύπτου για την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την επιτάχυνση των προσπαθειών εξερεύνησης και ανάπτυξης μέσω συνεργασιών με διεθνείς εταιρείες.
Τόνισε επίσης την ενεργειακή συμφωνία ορόσημο της Αιγύπτου με την Κύπρο και τους φορείς εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Αφροδίτη και Κρόνος. Επιπλέον, παρείχε ενημερώσεις για τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα και τις κοινές προσπάθειες μεταφοράς φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ