
Στην προκειμένη περίπτωση, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η διοίκηση προέβη στη δέουσα στάθμιση και έκρινε ότι οι οικογενειακοί δεσμοί του αιτούντος με την Ελληνίδα σύζυγό του δεν επαρκούν για την υπέρβαση των σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος που επικαλέστηκε το κράτος μέλος που πραγματοποίησε την καταχώριση
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 236/2025 έκρινε νόμιμη την απόρριψη αιτήματος αλλοδαπού, συζύγου Έλληνα πολίτη, για τη χορήγηση άδειας διαμονής λόγω της εγγραφής του στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν από άλλο κράτος μέλος. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, η εγγραφή στο σύστημα Σένγκεν αποτελεί απόφαση αρχής ενός κράτους μέλους, η οποία είναι εκτελεστή σε όλα τα κράτη που συμμετέχουν στη Σύμβαση του Σένγκεν.
Βάσει των άρθρων 5 και 25 της Σύμβασης για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Σένγκεν (κυρωθείσα με το ν. 2514/1997) και του Κανονισμού (ΕΚ) 1987/2006, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αρμοδιότητα να ελέγξουν τη νομιμότητα της καταχώρισης, καθώς μόνο το κράτος που προέβη στην εγγραφή μπορεί να τροποποιήσει ή να διαγράψει τα δεδομένα αυτά. Ωστόσο, πριν την απόρριψη του αιτήματος χορήγησης άδειας διαμονής, η εθνική αρχή υποχρεούται να ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες από το κράτος που πραγματοποίησε την εγγραφή και να προβεί σε στάθμιση μεταξύ των λόγων δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων του αλλοδαπού, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν οικογενειακούς δεσμούς που προστατεύονται από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ.
Στην προκειμένη περίπτωση, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η διοίκηση προέβη στη δέουσα στάθμιση και έκρινε ότι οι οικογενειακοί δεσμοί του αιτούντος με την Ελληνίδα σύζυγό του δεν επαρκούν για την υπέρβαση των σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος που επικαλέστηκε το κράτος μέλος που πραγματοποίησε την καταχώριση. Επιπλέον, το ΣτΕ έκρινε ότι η ελληνική διοίκηση δεν είχε αρμοδιότητα να ελέγξει τη νομιμότητα της καταχώρισης στο σύστημα Σένγκεν.
Απορρίφθηκαν επίσης οι ισχυρισμοί του αιτούντος περί παραβίασης του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης και της αρχής της αναλογικότητας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η διοίκηση έλαβε υπόψη όλα τα υποβληθέντα στοιχεία και ότι η προηγούμενη ακρόαση δεν αποτελεί ουσιώδη τύπο στη διαδικασία στάθμισης μεταξύ δημοσίου συμφέροντος και ατομικών δικαιωμάτων, ειδικά όταν πρόκειται για αποφάσεις που στηρίζονται σε δεδομένα του συστήματος Σένγκεν.
Τέλος, απορρίφθηκε το αίτημα για πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία του φακέλου που τεκμηριώνουν λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, με το σκεπτικό ότι η προστασία αυτών των πληροφοριών είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της Σύμβασης Σένγκεν και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις.
Η Σουζάνα Κλημεντίδη είναι Δικηγόρος


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα