
Καθυστερήσεις σημειώνονται στη διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα θαλάσσια blocks «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2». Για δύο οικόπεδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron και η HELLENiQ ENERGY, αντίστοιχα.
Είκοσι δύο ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πώς ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης (πρώην υπουργός) ενέκρινε τη διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, κι εντούτοις το κείμενο δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί επίσημα.
Η ανακοίνωση του διαγωνισμού και από τον Μητσοτάκη
Και δεν είναι μόνο η ανακοίνωση του τότε υπουργού, στις 9 Μαρτίου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την προκήρυξη… του διεθνούς διαγωνισμού.
Ωστόσο, το κείμενο της διακήρυξης δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. Και δεν δόθηκε γιατί ακόμη δεν έχει φτάσει στο Εθνικό Τυπογραφείο για να πάρει αριθμό ΦΕΚ και φυσικά δεν έχει ξεκινήσει καν τη διαδρομή… και για την Εφημερίδα της Ε.Ε.
Υδρογονάνθρακες: Η αρνητική εικόνα στους επενδυτές
Η είδηση για το ενδιαφέρον της Chevron για τη θαλάσσια παραχώρηση έγινε γνωστή στις 20 Ιανουαρίου 2025.
Και η αισιοδοξία για το επενδυτικό ενδιαφέρον του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού η κυβέρνηση φρόντισε να την διοχετεύσει παντού. Τόσο εντός όσο κι εκτός της χώρας.

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά κι αφού είχε προηγηθεί συνάντηση της τότε ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους της Chevron στο Κάιρο της Αιγύπτου στο περιθώριο διεθνούς πετρελαϊκής έκθεσης και η διακήρυξη του διαγωνισμού δεν έχει πάρει επίσημη μορφή.
Και, σύμφωνα με παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς, τα μηνύματα που εκπέμπονται στο διεθνές επενδυτικό πεδίο κάθε άλλο παρά θετικά είναι.
Στο δρόμο… για το ΦΕΚ η απόφαση για τους υδρογονάνθρακες
Τι έχει συμβεί όμως και δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός;
Οι πληροφορίες μιλούν για γραφειοκρατική διαδικασία στο Εθνικό Τυπογραφείο με αποτέλεσμα να μην έχει πάρει ακόμα ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον διαγωνισμό που αφορά στους υδρογονάνθρακες στο block «Νότια της Πελοποννήσου»
Πηγές με τις οποίες συνομίλησε ο ΟΤ, κάνουν λόγο για μία αλλαγή στη διαδικασία έκδοσης των ΦΕΚ με αποτέλεσμα να σημειώνεται καθυστέρηση…
Όπως και να χει, 22 ημέρες μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης και οκτώ ημέρες μετά τις ανακοινώσεις και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό… ο διαγωνισμός κάπου έχει κολλήσει στο δρόμο για το ΦΕΚ…
Στην αναμονή της απόφασης της ExxonMobil
Στο μεταξύ, στο τέλος του Μαρτίου αναμένεται να υπάρχουν και εξελίξεις ως προς τα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης που έχουν παραχωρηθεί στην ExxonMobil.
Η άλλη αμερικανική πετρελαϊκή αναμένεται να αποφασίσει μετά από παράταση που ζήτησε κι έλαβε μέχρι τις 9 Απριλίου για το αν θα προχωρήσει στην επόμενη φάση των ερευνών στο block «Δυτικά της Κρήτης». Η ExxonMobil έχει επιταχύνει για το άλλο της block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επόμενη φάση στο «Δυτικά της Κρήτης», τότε, λένε οι εκτιμήσεις, πώς ξεκλειδώνει την επενδυτική της απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Νέα πετρελαϊκή στο προσκήνιο;
Τέλος, όπως αποκάλυψε ο ΟΤ την Παρασκευή 14 Μαρτίου, η Energean που είναι operator της κοινοπραξίας με την HELLENiQ ENERGY για τους υδρογονάνθρακες στο «block 2» που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας ζήτησε ένα χρόνο παράταση για να λάβει πιθανή επενδυτική απόφαση ως προς την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.
Η ΕΔΕΥΕΠ συναίνεσε στο αίτημα και με βάση το σκεπτικό της απόφασης το σχήμα αναζητά εταίρο για τα επόμενα βήματα της έρευνας. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, λένε οι πληροφορίες να εμφανιστεί κι άλλος παίκτης στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.
Η γραφειοκρατία με το λιμάνι της Πάτρας και το ΦΕΚ
Άξιο επισήμανσης είναι πώς η κοινοπραξία που ζήτησε την παράταση για το «block 2» έχει κι άλλον έναν λόγο…
Κι αυτός ακούει πάλι στο ΦΕΚ…
Σύμφωνα με την κοινοπραξία ακόμα δεν έχει βρεθεί χερσαία βάση για τον εξοπλισμό που θα απαιτηθεί προκειμένου να γίνει η πρώτη γεώτρηση.
Ο χώρος αυτός έχει προβλεφθεί στο master plan για το λιμάνι της Πάτρας. Ωστόσο, το master plan δεν έχει πάρει ακόμα ΦΕΚ, λόγω της διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας…


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ