Μια νέα πλατφόρμα για ηλεκτρικά οχήματα (EV) παρουσίασε τη Δευτέρα η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BΥD, που όπως υποστήριξε θα μπορούσε να φορτίζει τα EV σε χρόνο αντίστοιχο με αυτόν που απαιτείται για να «φουλάρει» με υγρό καύσιμο ένα συμβατικό όχημα, ενώ ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα δημιουργήσει ένα δίκτυο φόρτισης σε όλη την Κίνα.
Η λεγόμενη «σούπερ ηλεκτρονική πλατφόρμα» (super e-platform) θα μπορεί να έχει μέγιστες ταχύτητες φόρτισης 1.000 κιλοβάτ (kW), επιτρέποντας στα αυτοκίνητα που τη χρησιμοποιούν να διανύουν 400 χιλιόμετρα με φόρτιση 5 λεπτών, δήλωσε ο ιδρυτής Wang Chuanfu σε εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Shenzhen.
BYD’s fully autonomous fast charging station
Comes w/ self service A/C’d refreshment area
Its own solar panels + large battery/ESS.BYD plans to build these everywhere in China, including remote areas to remove range anxiety. pic.twitter.com/3j3nQlOzR1
— tphuang (@tphuang) February 27, 2025
Οι ταχύτητες φόρτισης 1.000 kW θα είναι διπλάσιες από τους υπερφορτιστές της Tesla των οποίων η τελευταία έκδοση προσφέρει ταχύτητες φόρτισης έως και 500 kw.
#BYD Super e-Platform Technology Release Conference
BYD’s megawatt flash charging demonstration: Charge 10% in 30s, and it takes < 10 min to charge from 10% to 100%. pic.twitter.com/MMVugX9leL— ThinkerCar (@thinkercar) March 17, 2025
Η τεχνολογία γρήγορης φόρτισης είναι το κλειδί για την αύξηση της υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς θεωρείται ότι απαντά στις ανησυχίες των οδηγών EV σχετικά με τη γρήγορη φόρτιση των αυτοκινήτων τους.
Το στοίχημα της BYD
«Για να λύσουμε πλήρως το άγχος φόρτισης του χρήστη μας, επιδιώκουμε έναν στόχο να κάνουμε τον χρόνο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων τόσο μικρό όσο ο χρόνος ανεφοδιασμού των βενζινοκίνητων οχημάτων», είπε ο Wang.
«Είναι η πρώτη φορά στον κλάδο που επιτυγχάνεται η μονάδα μεγαβάτ (φόρτιση) στην ισχύ φόρτισης», είπε.
Η νέα αρχιτεκτονική φόρτισης θα είναι αρχικά διαθέσιμη σε δύο νέα EV – Han L sedan και Tang L SUV με τιμή από 270.000 γουάν (37.328,91 δολάρια) και η BYD είπε ότι θα κατασκευάσει πάνω από 4.000 υπερφορτιστές σε όλη την Κίνα ώστε να ταιριάζουν με τη νέα πλατφόρμα.
Η εταιρεία δεν διευκρίνισε το χρονικό πλαίσιο ή πόσα θα επένδυε στην κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων. Μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες της BYD βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εγκαταστάσεις φόρτισης άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών ή σε δημόσιους πόλους φόρτισης που λειτουργούν από τρίτους φορείς εκμετάλλευσης για τη φόρτιση των οχημάτων τους.
Η Tesla προσφέρει τους ταχυφορτιστές της στην Κίνα από το 2014 και οι μικρότερες κινεζικές εταιρείες της BYD, όπως οι Nio, Li Auto, Xpeng και Zeekr, επενδύουν επίσης εκτενώς και κατασκευάζουν εγκαταστάσεις φόρτισης εδώ και χρόνια.
Η BYD βασίζεται κυρίως σε plug-in υβριδικά για τις πωλήσεις της, οι οποίες έφτασαν τα 4,2 εκατομμύρια μονάδες πέρυσι. Έχει βάλει στόχο να πουλήσει 5-6 εκατομμύρια μονάδες φέτος.