
Μια νέα πλατφόρμα για ηλεκτρικά οχήματα (EV) παρουσίασε τη Δευτέρα η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BΥD, που όπως υποστήριξε θα μπορούσε να φορτίζει τα EV σε χρόνο αντίστοιχο με αυτόν που απαιτείται για να «φουλάρει» με υγρό καύσιμο ένα συμβατικό όχημα, ενώ ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα δημιουργήσει ένα δίκτυο φόρτισης σε όλη την Κίνα.
Η λεγόμενη «σούπερ ηλεκτρονική πλατφόρμα» (super e-platform) θα μπορεί να έχει μέγιστες ταχύτητες φόρτισης 1.000 κιλοβάτ (kW), επιτρέποντας στα αυτοκίνητα που τη χρησιμοποιούν να διανύουν 400 χιλιόμετρα με φόρτιση 5 λεπτών, δήλωσε ο ιδρυτής Wang Chuanfu σε εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Shenzhen.
BYD’s fully autonomous fast charging station
Comes w/ self service A/C’d refreshment area
Its own solar panels + large battery/ESS.BYD plans to build these everywhere in China, including remote areas to remove range anxiety. pic.twitter.com/3j3nQlOzR1
— tphuang (@tphuang) February 27, 2025
Οι ταχύτητες φόρτισης 1.000 kW θα είναι διπλάσιες από τους υπερφορτιστές της Tesla των οποίων η τελευταία έκδοση προσφέρει ταχύτητες φόρτισης έως και 500 kw.
#BYD Super e-Platform Technology Release Conference
BYD’s megawatt flash charging demonstration: Charge 10% in 30s, and it takes < 10 min to charge from 10% to 100%. pic.twitter.com/MMVugX9leL— ThinkerCar (@thinkercar) March 17, 2025
Η τεχνολογία γρήγορης φόρτισης είναι το κλειδί για την αύξηση της υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς θεωρείται ότι απαντά στις ανησυχίες των οδηγών EV σχετικά με τη γρήγορη φόρτιση των αυτοκινήτων τους.
Το στοίχημα της BYD
«Για να λύσουμε πλήρως το άγχος φόρτισης του χρήστη μας, επιδιώκουμε έναν στόχο να κάνουμε τον χρόνο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων τόσο μικρό όσο ο χρόνος ανεφοδιασμού των βενζινοκίνητων οχημάτων», είπε ο Wang.
«Είναι η πρώτη φορά στον κλάδο που επιτυγχάνεται η μονάδα μεγαβάτ (φόρτιση) στην ισχύ φόρτισης», είπε.
Η νέα αρχιτεκτονική φόρτισης θα είναι αρχικά διαθέσιμη σε δύο νέα EV – Han L sedan και Tang L SUV με τιμή από 270.000 γουάν (37.328,91 δολάρια) και η BYD είπε ότι θα κατασκευάσει πάνω από 4.000 υπερφορτιστές σε όλη την Κίνα ώστε να ταιριάζουν με τη νέα πλατφόρμα.
Η εταιρεία δεν διευκρίνισε το χρονικό πλαίσιο ή πόσα θα επένδυε στην κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων. Μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες της BYD βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εγκαταστάσεις φόρτισης άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών ή σε δημόσιους πόλους φόρτισης που λειτουργούν από τρίτους φορείς εκμετάλλευσης για τη φόρτιση των οχημάτων τους.
Η Tesla προσφέρει τους ταχυφορτιστές της στην Κίνα από το 2014 και οι μικρότερες κινεζικές εταιρείες της BYD, όπως οι Nio, Li Auto, Xpeng και Zeekr, επενδύουν επίσης εκτενώς και κατασκευάζουν εγκαταστάσεις φόρτισης εδώ και χρόνια.
Η BYD βασίζεται κυρίως σε plug-in υβριδικά για τις πωλήσεις της, οι οποίες έφτασαν τα 4,2 εκατομμύρια μονάδες πέρυσι. Έχει βάλει στόχο να πουλήσει 5-6 εκατομμύρια μονάδες φέτος.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία