
Με εκτεταμένα τεχνικά προβλήματα «υποδέχτηκε» χθες 17 Μαρτίου το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, καθώς τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης δεν στάθηκε εφικτό να πραγματοποιηθούν συναλλαγές, προκαλώντας μάλιστα και την παρέμβαση του νέου Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη αναβάθμιση.
Εν τέλει τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν αφού είχε παρέλθει το ωράριο των συναλλαγών, με τον καθορισμό των τιμών κλεισίματος να πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας του ΑΤΗΕΧ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η Διοίκηση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών διαβεβαίωσε μάλιστα ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της επανεμφάνισης του προβλήματος.
Τι συνέβη
Η αιτία του προβλήματος, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, εντοπίστηκε σε τεχνική δυσλειτουργία υλικού που επηρέασε τις υποδομές του συστήματος συναλλαγών. Παρά την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας και τις προσπάθειες του προσωπικού του ΑΤΗΕΧ, η επανασύνδεση όλων των Μελών εντός της κανονικής διάρκειας της συνεδρίασης δεν κατέστη δυνατή στο διάστημα αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν να ολοκληρωθεί τύποις η συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου, στις 1.696,10 μονάδες, με κέρδη 0,15% και τζίρο στα 111,5 εκατ. ευρώ.
Οι συναλλαγές σταμάτησαν με τον γενικό δείκτη να γράφει κέρδη 0,19% στις 1.696,85 μονάδες και τον τζίρο στα 110,8 εκατ. ευρώ. Βέβαια, στην αγορά υπήρξε κάποια δυσαρέσκεια, καθώς δεν ήταν λίγες οι εντολές που περίμεναν να εκτελεστούν, αλλά δεν υπήρχε κάποια ορατότητα για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Και όπως ανέφεραν αντικρυστές στον ΟΤ, τεχνικά προβλήματα υπάρχουν παντού στον κόσμο, αλλά όταν αυτά έρχονται στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την «αυστηρή» Moody’s, δεν είναι και το καλύτερο μήνυμα.
Σε κάθε περίπτωση, η εμπιστοσύνη αποτελεί το βασικό συστατικό για την προσέλκυση επενδύσεων. Καθώς αυτή ενισχύεται, τόσο περισσότεροι επενδυτές στρέφονται προς το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και προς την πραγματική οικονομία. Μην ξεχνάμε ότι αγορά μας είναι σχετικά μικρή, γεγονός που σημαίνει πως ακόμη και μια μικρή εισροή κεφαλαίων μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις.
Παρέμβαση Πιερρακάκη
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΟΤ, η παρέμβαση Πιερρακάκη ήρθε μετά από αιτήματα που δέχτηκε ο Υπουργός από μερίδα επενδυτών λιανικής για ενημέρωση, με αποτέλεσμα την έκδοση ανακοίνωσης κατά την οποία προαναγγέλθηκε η σύσταση ειδικής ομάδας, εξιδεικευμένης στα τεχνολογικά θέματα, που θα μελετήσει τις ψηφιακές δυνατότητες και θα αναλάβει την αναβάθμιση όλων των συστημάτων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και των εποπτευόμενων φορέων του.
Σύμφωνα μάλιστα με το Υπουργείο, το πρόβλημα που εντοπίστηκε στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών οφείλεται σε αυξημένη επισκεψιμότητα και έχει επιλυθεί.
Επενδύσεις συντήρησης
Πάντως το χθεσινό πρόβλημα έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, με τη δυσλειτουργία όμως να περιορίζεται χρονικά σε λίγα λεπτά. Φυσικά οι ανάγκες της αγοράς αλλάζουν, καθώς μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια η καθημερινή αξία συναλλαγών αυξήθηκε από 74 εκατ. ευρώ το 2021 σε 140 εκατ. ευρώ σήμερα, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά και η συμμετοχή των ξένων επενδυτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αυξήσει και τις δαπάνες για συντηρήσεις/μηχανογραφική υποστήριξη περιλαμβάνει τη συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Ομίλου, καθώς και τη μηχανογραφική υποστήριξη των συστημάτων πληροφορικής (τεχνική υποστήριξη συστήματος συναλλαγών, βάσεων δεδομένων, Σ.Α.Τ. κλπ.).
Ενδεικτικά, το εννεάμηνο του 2024 το συγκεκριμένο ποσό για τον Όμιλο ανήλθε σε 2,108 εκατ. ευρώ, έναντι 1,657 εκατ. το εννεάμηνο 2023, ήτοι αύξηση 27,2%. Για την Εταιρεία τα αντίστοιχα ποσά ανήλθαν σε 1,647 εκατ. το εννεάμηνο 2024, έναντι 1,31 εκατ. το εννεάμηνο 2023 αυξημένο κατά 25,7%.


Latest News

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια