
Να απεργήσουν την Παρασκευή, ανακοίνωσαν οι συνδικαλισμένοι υπάλληλοι λιανικής σε εννέα τουρκικά καταστήματα Nike, αφού τα δύο μέρη δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για όρους για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ηεξέλιξη αυτή έρχεται την στιγμή που εδώ και μισό χρόνο τουλάχιστον, έχουν διακοπεί σε μεγάλο μέρος οι ηλεκτρονικές αγορές στην τουρκική αγορά λόγω υψηλότερων τελωνειακών φόρων.
Η πρόκληση της Nike
Το διακύβευμα για τη Nike είναι μεγάλο, καθώς η Τουρκία αποτελεί σημαντικό μέρος της επιχειρησιακής περιοχής που περιλαμβάνει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική – μια περιοχή όπου η εταιρεία αθλητικών ειδών έχει σημειώσει σημαντική μείωση των πωλήσεων τα τελευταία τρίμηνα.
Επί επτά μήνες, ο τουρκικός ιστότοπος της Nike εξακολουθεί να αναφέρει ότι οι παραγγελίες έχουν ανασταλεί
Η Nike έχει 60 καταστήματα στην Τουρκία, λίγο περισσότερα από το σύνολο στη Γαλλία και περίπου 10 περισσότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία προσπαθεί να ανακάμψει μετά από ένα έτος απολύσεων και αλλαγών στην ηγεσία. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Έλιο Χιλ θέτει ως προτεραιότητα την επιστροφή στον αθλητισμό και την αποκατάσταση των σχέσεων με τους συνεργάτες λιανικής πώλησης, μετά την αποτυχία της στρατηγικής DTC.
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι της Nike
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εννέα τουρκικά καταστήματα που ανήκουν στην εταιρεία και είναι έτοιμα να απεργήσουν, απασχολούν περίπου 250 εργαζόμενους. Τα υπόλοιπα καταστήματα franchising στη χώρα δεν καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
Οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι των καταστημάτων της Nike ανησυχούν για το μέλλον της εταιρείας στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Μετίν Γκιουνέι, γενικό γραμματέα του Koop-Is, του τοπικού συνδικάτου, ο οποίος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην κίνηση του retailer να κλείσει πρόσφατα δύο σημεία πώλησης, πέρα από τη μακρά παύση του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η πρώτη προτεραιότητα των εργαζομένων είναι η ασφάλεια της εργασίας, δήλωσε ο Γκιουνέι, και αναζητούν επίσης ένα καλύτερο πακέτο αποζημίωσης σε περίπτωση απολύσεων και περισσότερων κλεισίματος καταστημάτων. Άλλα σημεία διαφωνίας περιλαμβάνουν τα μπόνους, τα πριμ αρχαιότητας, τα επιδόματα διατροφής και τις πειθαρχικές επιτροπές.

Εκπρόσωποι της UNI Global Union, της διεθνούς εργατικής ομοσπονδίας στην οποία ανήκει η Koop-Is, έστειλαν επιστολή στα κεντρικά γραφεία της Nike μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την τουρκική θυγατρική της εταιρείας να καταλήξουν σε νέα συμφωνία.
Σε δήλωσή της στο Bloomberg, η Nike επισήμανε πως έχει συνεργαστεί με το συνδικάτο και επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συλλογική συμφωνία. Η εταιρεία σημείωσε ότι «παραμένει διαθέσιμη και δεσμευμένη να εργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους του συνδικάτου».
Γιατί μπήκαν οι παραγγελίες σε αναστολή
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει αυστηροποιήσει τους τελωνειακούς κανονισμούς της χώρας, καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού. Το κόστος διαβίωσης έχει πληγεί από ένα νόμισμα που αποδυναμώνεται σταθερά, ενώ ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που πυροδοτήθηκε από τις δασμολογικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει προσθέσει περισσότερη αβεβαιότητα για τη Nike και άλλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
Η Nike έχει 60 καταστήματα στην Τουρκία, λίγο περισσότερα από το σύνολο στη Γαλλία και περίπου 10 περισσότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο
Πέρυσι, η Nike διέκοψε τις ηλεκτρονικές πωλήσεις της στη χώρα, καθώς η Τουρκία άρχισε να επιβάλλει τελωνειακούς φόρους στις αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου που προέρχονται από άλλες χώρες αξίας 30 ευρώ (περίπου 33 δολάρια) ή περισσότερο. Προηγουμένως, οι αποστολές αξίας 150 ευρώ και κάτω απαλλάσσονταν.
Επτά μήνες μετά την αλλαγή, ο τουρκικός ιστότοπος της Nike εξακολουθεί να αναφέρει ότι οι παραγγελίες έχουν ανασταλεί «προς το παρόν», επειδή η εταιρεία δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι «οι παραγγελίες θα φτάσουν ομαλά και εγκαίρως».
Τι κατασκευάζεται στην Τουρκία
Η Nike, η οποία δεν διαθέτει αποθήκες στην Τουρκία, είχε προηγουμένως αποστείλει μεμονωμένες παραγγελίες από άλλα μέρη της Ευρώπης.
Στον κατάλογο της εταιρείας αναφέρεται ότι κατασκευάζει στη χώρα ένδυση και εξοπλισμό, αλλά όχι υποδήματα.
Ενώ οι Τούρκοι καταναλωτές δεν μπορούν να παραγγείλουν απευθείας από την εταιρεία, ορισμένες αλυσίδες καταστημάτων έχουν άδειες για να πωλούν προϊόντα Nike μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με τον Μπερκέ Ιτστέν, πρόεδρο της Ένωσης Βιομηχάνων Υποδημάτων της Τουρκίας., τονίζοντας πως «οι αντίπαλες εταιρείες παράγουν υποδήματα στην Τουρκία».


Latest News

«Σύννεφα» στον ιταλικό οίκο μόδα Valentino - Πτώση κερδών 22% το 2024
Ο οίκος μόδας Valentino ανακοίνωσε μειωμένα λειτουργικά κέρδη, στα 246 εκατομμύρια ευρώ το 2024

Η Amazon είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον εμπορικό πόλεμο από όσο νομίζουν οι επενδυτές
Περίπου το 25% των προϊόντων που πουλά απευθείας η Amazon προέρχονται από την Κίνα, εκτιμά η Morgan Stanley

Το διπλό μήνυμα Πάουελ: «Δεν θα σώσω τις αγορές»
Ο Αμερικανός τραπεζίτης διαψεύδει όσους μιλούν για Fed put και αγνοεί τον Ντόναλντ Τραμπ

Xειρόφρενο Κia στις αυξήσεις τιμών λόγω δασμών - Η ανησυχία για τα ανταλλακτικά
Τα εξαρτήματα εγείρουν ένα δύσκολο και περίπλοκο ζήτημα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η νοτιοκορεατική Kia

Χοντραίνει η κόντρα Τραμπ - Πάουελ - Την απόλυσή του εξετάζει ο Λευκός Οίκος
Τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε ερώτηση δημοσιογράφου

Οι ΜμΕ στις αμερικανικές Τσαινατάουν «πληρωνουν» το μάρμαρο των δασμών Τραμπ
Οι κάτοικοι της Τσαϊνατάουν στο Κάτω Μανχάταν ξοδεύουν κάθε χρόνο 1,15 δισ. δολάρια σε προϊόντα και υπηρεσίες λιανικής πώλησης

Αμερικανικό σκάκι στην Ουκρανία: Ποιες επαρχίες «περνούν» στη Ρωσία - Χαλάρωση των κυρώσεων
Τι ειπώθηκε στο Παρίσι και πώς αντιδρούν Κίεβο και Μόσχα

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Ο χρυσός παίρνει τον δρόμο της... επιστροφής - Γιατί «εγκαταλείπει» τη Νέα Υόρκη
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Μείωση 1,1% στα δημοσιονομικά έσοδα της Κίνας το α΄ τρίμηνο 2025
Τα δημοσιονομικά έσοδα για την Κίνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανήλθαν συνολικά σε 821,54 δισ. δολάρια