
Ομόλογα ρεκόρ 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να εκδώσουν φέτος οι κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών, καθώς το υψηλότερο κόστος αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων χρεών συνεχίζει να ωθεί τους τόκους τους υψηλότερα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης – ΟΟΣΑ.
Η άνοδος των εκδόσεων έρχεται καθώς πολλές κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να πωλούν ομόλογα που απέκτησαν κατά τα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όταν πάλευαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό, αντί να τον περιορίσουν.
Νοικοκυριά και ξένοι επενδυτές έχουν παρέμβει για να ανταπεξέλθουν στη χαλάρωση, αλλά ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι αυτοί οι αγοραστές είναι πιο πιθανό να απαιτήσουν υψηλότερες αποδόσεις καθώς εντείνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές αβεβαιότητες.
Oι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος για την κάλυψη των πληρωμών τόκων, παρόλο που πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα βασικά τους επιτόκια
Σε ετήσια έκθεση για την έκδοση χρέους, ο ΟΟΣΑ είπε ότι οι κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών είναι απίθανο να δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές για τα ομόλογά τους με επιτόκια στα οποία μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει για φτωχότερες χώρες ή ορισμένες εταιρείες.
«Η επιμονή των υψηλών μακροπρόθεσμων επιτοκίων στις βασικές αγορές περιπλέκει το τοπίο ιδιαίτερα για τους δανειολήπτες των επιχειρήσεων και των αναδυόμενων αγορών», δήλωσε στην Wall Street Journal ο Κάρμινε Ντι Νόια, διευθυντής οικονομικών και επιχειρηματικών υποθέσεων στον ΟΟΣΑ.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η συνολική έκδοση ομολόγων από τις κυβερνήσεις-μέλη του αυξήθηκε στα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024 από 13 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και θα αυξηθεί περαιτέρω φέτος για να υπερβεί κατά πολύ τους όγκους που καταγράφηκαν πριν από την πανδημία Covid-19.
Πρωταθλήτριες στην έκδοση χρέους οι ΗΠΑ
Περίπου το 85% αυτής της έκδοσης θα καλύπτεται από τις κυβερνήσεις πέντε μόνο χωρών: των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να αντιπροσωπεύει πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου.
Μεγάλο μέρος της έκδοσης που θα πραγματοποιηθεί αυτό και τα επόμενα χρόνια θα αναχρηματοδοτήσει ομόλογα που πωλήθηκαν σε επενδυτές τα χρόνια πριν από την άνοδο των επιτοκίων που ακολούθησε την πανδημία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 45% των εκκρεμών ομολόγων που εκδόθηκαν από τις κυβερνήσεις-μέλη του θα λήξει μέχρι το 2027 και τα νέα ομόλογα που θα τα αντικαταστήσουν θα πληρώσουν σημαντικά υψηλότερα επιτόκια.
Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος για την κάλυψη των πληρωμών τόκων, παρόλο που πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα βασικά τους επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει. Ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι οι πληρωμές τόκων του δημοσίου ως μερίδιο της οικονομικής παραγωγής αυξήθηκαν σε 3,3% το 2024 από 3% το 2023 και υπερέβησαν τις δαπάνες για την άμυνα.
«Ο δανεισμός πρέπει να αυξήσει την ανάπτυξη» έτσι ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν τελικά να «σταθεροποιήσουν και να μειώσουν ουσιαστικά τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ», είπε ο Ντε Νόια στους Financial Times.
Δυσκολία να βρεθούν αγοραστές λόγω μικρών αποδόσεων
Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις στο να βρουν αγοραστές για την αυξημένη έκδοση χρέους τους επιδεινώθηκε από τις πωλήσεις ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες άρχισαν να μειώνουν τις συμμετοχές τους καθώς προσπαθούσαν να δαμάσουν το κύμα πληθωρισμού που ακολούθησε την πανδημία. Σε χώρες που είναι μέλη του ΟΟΣΑ, οι κεντρικές τράπεζες που κατέχουν εγχώρια κρατικά ομόλογα μειώθηκαν από 29% του συνολικού ανεξόφλητου χρέους το 2021 σε 19% το 2024.
Η μετάβαση των κεντρικών τραπεζών από την αγορά κρατικών ομολόγων σε μεγάλα ποσά στη συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων τους με την μη αντικατάσταση των εκδόσεων καθώς ωριμάζουν σημαίνει ότι έπρεπε να βρεθούν άλλοι αγοραστές να απορροφήσουν επιπλέον 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Συγκριτικά, τα έτη από το 2015 έως το 2019, ο ΟΟΣΑ υπολόγισε ότι οι αγοραστές εκτός από τις κεντρικές τράπεζες δεν αύξησαν συνολικά τις κατοχές τους σε κρατικά ομόλογα.
Καθώς οι κεντρικές τράπεζες υποχώρησαν, τα νοικοκυριά αύξησαν τις αγορές τους, αντιπροσωπεύοντας το 11% του ανεξόφλητου χρέους το 2024 σε σύγκριση με 5% το 2021, ενώ οι ξένοι επενδυτές αύξησαν το μερίδιό τους στο 34% από 29% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Ωστόσο, οι ξένες αγορές κρατικών ομολόγων ενδέχεται να διαταραχθούν από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου σχετικά με το εμπόριο και την ασφάλεια.
«Η διαθεσιμότητα αρκετά μεγάλης και σταθερής εξωτερικής ζήτησης εξαρτάται από το επίπεδο και τη λειτουργία των διεθνών χρηματοοικονομικών ροών», προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ. «Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές αβεβαιότητες μπορεί να οδηγήσουν σε γρήγορες αλλαγές στην αποστροφή κινδύνου που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να διαταράξουν ορισμένες διεθνείς ροές χαρτοφυλακίου».


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια