
H εμπιστοσύνη κερδίζεται αργά, αλλά χάνεται γρήγορα. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ανακτήσει η Τουρκία την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, αφού οι ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πυροδότησαν τεράστιο πληθωρισμό. Ωστόσο, η είδηση την Τετάρτη ότι ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του προέδρου συνελήφθη από την τοπική αστυνομία, εκτιμάται ότι θα σβήσει μεγάλο μέρος αυτού του επιτεύγματος. Και οι traders αναμένουν τις εξελίξεις, οι οποίες αναμένονται ραγδαίες.
Η ανακοίνωση σύλληψης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, πυροδότησε χθες ένα μαζικό ξεπούλημα στα τουρκικά assets, με τη λίρα να βουτά περισσότερο από 10%, τον χρηματιστηριακό δείκτη Bist 100 να υποχωρεί 9%, και το ομόλογο αναφοράς σε τοπικό νόμισμα να καταγράφει τη χειρότερη μέρα του από το 2023.
Η συγκυρία του sell-off της Τετάρτης είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα αύξαναν σταδιακά την έκθεσή τους στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και του Bloomberg, οι ξένες κατοχές τουρκικών ομολόγων και μετοχών αυξήθηκαν κατά 50% τους 12 μήνες έως τις 7 Μαρτίου, σε περίπου 54 δισ. δολάρια, Αυτό είναι υπερτριπλάσιο από το χαμηλό σημείο που σημειώθηκε το 2022.
Από θεμελιώδη σκοπιά, οι κινήσεις της αγοράς θα δυσκολέψουν τη διατήρηση της οικονομικής δυναμικής
Οι διεθνείς εισροές ήταν το αποτέλεσμα μιας συρροής παραγόντων. Η βραχυπρόθεσμη οικονομική εικόνα βελτιώνεται μετά την επιστροφή σε πιο κυρίαρχες πολιτικές μετά τις εκλογές του 2023. Το ΑΕΠ επεκτείνεται και ο επίσημος ρυθμός πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί από το ανώτατο όριο άνω του 85%. Η σχετική σταθερότητα έχει καταστήσει επίσης ευκολότερο να σκεφτούμε τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της Τουρκίας.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή – συμπεριλαμβανομένης της δοκιμαστικής προόδου της ειρήνης με τους Κούρδους αντάρτες και του σημαντικού ρόλου της Τουρκίας στην προσπάθεια επίλυσης των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Συρία – συνέβαλαν επίσης στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, υπερκαλύπτοντας τυχόν ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη καταστολή των εγχώριων αντιπάλων.

Αλλαγή σκηνικού
Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών θα μπορούσαν να ακυρώσουν όλη αυτήν την πρόοδο. Από θεμελιώδη σκοπιά, οι κινήσεις της αγοράς θα δυσκολέψουν τη διατήρηση της οικονομικής δυναμικής – μια ασθενέστερη λίρα, για παράδειγμα, εμποδίζει τις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.
Και όταν πρόκειται ειδικότερα για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, η πολιτική είναι θεμελιώδης. Ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο αγαπητός στις αγορές υπουργός Οικονομικών της χώρας, προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει κατεύθυνση στην οικονομική και νομισματική πολιτική.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία, αν και έχει υποχωρήσει σημαντικά, παραμένει υψηλός στο 39,05% τον Φεβρουάριο
Η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας
Η βουτιά στη λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, οδήγησε την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να πουλήσει ένα ποσό ρεκόρ σε ξένο νόμισμα –σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζιτών που επικαλείται το Reuters– για να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα, το οποίο μειώθηκε κατά 15% έναντι του δολαρίου το τελευταίο έτος και κατά 83% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι ανησυχίες για τη σταθερότητα και την οικονομική ασφάλεια στην Τουρκία θα μπορούσαν να βλάψουν τις χρηματοπιστωτικές εισροές σε μια περίοδο που η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα είναι ήδη κλονισμένη – και αφού οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της χώρας έχουν εργαστεί σχεδόν δύο χρόνια για να ανατρέψουν την κατάσταση του πληθωρισμού στην Τουρκία, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.
«Οι ανησυχίες για το κράτος δικαίου θα εξακολουθήσουν ωστόσο και αυτό πιθανότατα θα βλάψει τις μακροπρόθεσμες ροές άμεσων ξένων επενδύσεων – οι οποίες είναι ήδη χαμηλές – εκτός εάν η κυβέρνηση είναι σε θέση να παράγει μια πειστική υπόθεση κατά του Ιμάμογλου», έγραψε σε σημείωμα την Τετάρτη ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management.
Οι προκλήσεις
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία, αν και έχει υποχωρήσει σημαντικά, παραμένει υψηλός στο 39,05% τον Φεβρουάριο, ενώ η συνεχιζόμενη πώληση της λίρας από τους επενδυτές θα μπορούσε να προκαλέσει βαθύτερο πληθωρισμό, αναγκάζοντας την τουρκική κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται στο εντυπωσιακό 42,5%.
«Η εξέλιξη θα χτυπήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τη λίρα, και αυτό θα ανεβάσει ξανά τον πληθωρισμό», δήλωσε στο CNBC ο George Dyson, ανώτερος αναλυτής και ειδικός στην Τουρκία στο Control Risks. Ωστόσο, ο Dyson και άλλοι αναλυτές δεν προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα εγκαταλείψει την οικονομική ορθοδοξία και θα μειώσει τα επιτόκια. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων, εάν η αδυναμία της λίρας επιδεινωθεί, καθώς η εστίαση της τράπεζας με λέιζερ ήταν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.


Latest News

Η Κίνα απαγορεύει σε νοτιοκορεατικές εταιρείες την εξαγωγή προϊόντων που παρήχθησαν με κινεζικές σπάνιες γαίες
Η Κίνα προειδοποιεί τις νοτιοκορεατικές εταιρείες ότι απειλούνται με κυρώσεις εάν παραβιάσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές

Η Air India θέλει τα Boeing που αρνήθηκε η China Airlines
Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση να μην δέχονται αεροσκάφη Boeing

Δασμοί 3.521% - Σε ποια εισαγόμενα προϊόντα επιβάλλονται οι υψηλοί δασμοί
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το «ντάμπινγκ» τους στην αμερικανική αγορά και επιβάλλουν υψηλους δασμούς

Η γρίπη των πτηνών αυξάνει τις πωλήσεις των φυτικών «αυγών»
H γρίπη των πτηνών με την επακόλουθη ακρίβεια ωθούν τους Αμερικανούς στα «φυτικά αυγά»

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ - Η Roche και το πενταετές επενδυτικό πλάνο
Η επένδυση της Roche θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή