
Αντιστρέφοντας τη θετική τάση του προηγούμενου μήνα οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών επιβραδύνθηκαν σημαντικά τον Φεβρουάριο, λόγω της πτώσης σε βασικές αγορές.
Οι συνολικές εξαγωγές ελβετικών ρολογιών μειώθηκαν κατά 8,2% στα 1,98 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2,26 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελβετικής Ωρολογοποιίας, γνωστής ως FH. Η συνολική μείωση για το πρώτο δίμηνο του 2025 ήταν 2,4%, ανέφερε η Wall Street Journal.
«Οι περισσότερες από τις κύριες αγορές σημείωσαν σημαντική πτώση τον Φεβρουάριο», ανέφερε ο κλάδος. Οι ΗΠΑ, η κορυφαία αγορά των ελβετικών ρολογιών, ανέφεραν πτώση 6,7%, ενώ οι εξαγωγές προς την Κίνα συνέχισαν να μειώνονται, σημειώνοντας πτώση 25%.
Η FH προηγουμένως ανέμενε αρνητικές προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους.
Τα ελβετικά ρολόγια στα χνάρια των ειδών πολυτελείας
Οι εταιρείες πολυτελείας παλεύουν με μια επιβράδυνση της ζήτησης μετά την μεταπανδημική αύξηση των δαπανών για αγαθά υψηλής ποιότητας. Η ύφεση είναι ιδιαίτερα απότομη στην Κίνα, κάποτε κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για πολυτελή ονόματα, καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές έκλεισαν τα πορτοφόλια τους υπό το φως των οικονομικών προκλήσεων της χώρας.
Δεδομένης της αδυναμίας στην Κίνα, οι ΗΠΑ επρόκειτο να γίνουν ένα φωτεινό σημείο για τις επωνυμίες υψηλής ποιότητας, λόγω και ενός πιο ευνοϊκού πλαισίου μετά το τέλος της αβεβαιότητας γύρω από τις προεδρικές εκλογές.
Ωστόσο, αναλυτές της RBC Capital Markets είπαν ότι η επιτάχυνση που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ κατά το τέταρτο τρίμηνο υποστηρίχθηκε από μεμονωμένους παράγοντες που είναι απίθανο να διατηρηθούν τους πρώτους τρεις μήνες του 2025. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο τρέχον εμπορικό περιβάλλον με την εφαρμογή των δασμών.
Μόνο τα ρολόγια με τιμή εξαγωγής κάτω από τα 200 ελβετικά φράγκα σημείωσαν θετικό αποτέλεσμα, ενώ τα ρολόγια σε άλλα επίπεδα τιμών υπέστησαν σημαντική πτώση.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ενημερώσεις από τους προηγούμενους μήνες, όταν το ανώτερο επίπεδο έδειξε ανθεκτικότητα. Παρά την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, αυτό το τμήμα παραμένει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμα.
Αυτό συνάδει με μια ευρύτερη τάση στη βιομηχανία πολυτελείας, με τις επωνυμίες που εξυπηρετούν τους πιο εύπορους πελάτες να έχουν καλύτερες επιδόσεις, καθώς αυτοί οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν για ακριβά αγαθά παρά το πιο σκληρό μακροοικονομικό περιβάλλον.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια