
Το σχέδιό τους για διατήρηση της καθαρής κερδοφορίας αθροιστικά στη ζώνη του 4,5 δισ. ευρώ και στη χρήση του 2025, παρουσίασαν σε επενδυτές και αναλυτές οι διοικήσεις των τραπεζών, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Morgan Stanley που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.
Πρόκειται για ένα πλάνο, που στηρίζεται σε γερές βάσεις, μετά από μία τριετία υψηλού καθαρού αποτελέσματος και ισχυρής οργανικής δημιουργίας κεφαλαίου.
Οι βασικοί χρηματοοικονομικές δείκτες των συστημικών ομίλων επιτρέπουν πλέον την απρόσκοπτη ανάπτυξη των εργασιών, με ταυτόχρονη γενναία επιβράβευση των μετόχων τους.
Το ζητούμενο
Το ζητούμενο για τις τραπεζικές διοικήσεις είναι να ελαχιστοποιήσουν ή ακόμη και να εκμηδενίσουν τις απώλειες που θα προκαλέσει εφέτος η εν εξελίξει μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.
Σύμφωνα με τα business plans που παρουσίασαν, το 2025 αποτελεί την πιο κρίσιμη χρήση, καθώς για πρώτη φορά από το 2022, οι τράπεζες θα έλθουν αντιμέτωπες με πιέσεις στο επιτοκιακό τους εισόδημα.
Αυτές θα προέλθουν από την μείωση των επιτοκίων, λόγω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Εν συνεχεία οι παρεμβατικοί της δείκτες εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθούν και από εκεί και πέρα το πρόσημο στα καθαρά έσοδα από τόκους θα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον όγκο των νέων εργασιών στα δάνεια.
Το σχέδιο δράσης
Για το λόγο αυτό είναι κρίσιμο για τα πιστωτικά ιδρύματα να ελαχιστοποιήσουν εφέτος τη ζημιά στο καθαρό έντοκο εισόδημα.
Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις των διοικήσεών τους, συνολικά οι τέσσερις μεγάλοι του κλάδου θα επιτύχουν σταθεροποίησή του εφέτος, κόντρα στις μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων, λίγο πάνω από τα 8 δισ. ευρώ.
Αυτή η εκτίμηση στηρίζεται στα εξής:
- Hedging
Οι τράπεζες την τελευταία διετία άνοιξαν σημαντικές θέσεις αντιστάθμισης του επιτοκιακού κινδύνου.
Πλέον, μετά την υποχώρηση των δεικτών euribor στην περιοχή του 2,5%, έχουν αρχίσει να γράφουν κέρδη, τα οποία θα αυξάνονται όσο χαλαρώνει η ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική
– Χαρτοφυλάκιο ομολόγων
Οι συστημικοί όμιλοι έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά την τελευταία διετία σε ομολογιακούς τίτλους με σταθερά επιτόκια.
Μέσω αυτών θα εξασφαλίσουν μέσα στην επόμενη τριετία ικανοποιητικά έσοδα από τόκους, χωρίς να επηρεάζονται οι εισπράξεις τους από την υποχώρηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.
- Μείωση εξόδων από τόκους
Από τα τέλη του 2024 έχουν μειωθεί σημαντικά τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, στις οποίες τηρούνται αυτήν τη στιγμή περί τα 45 δισ. ευρώ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Έτσι, όσο θα λήγουν οι παλαιοί λογαριασμοί, που είχαν ανοίξει με υψηλότερες αποδόσεις, τόσο περισσότερο θα περιορίζονται τα έξοδα των τραπεζών σε τόκους.
- Επανεκδόσεις MREL
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση και το 2025 τις εκδόσεις ομολόγων, στο πλαίσιο της οδηγίας για τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις (MREL), παρ΄ ότι έχουν ήδη πιάσει τους τελικούς της στόχους.
Ο λόγος είναι ότι η άντληση των φρέσκων κεφαλαίων πλέον γίνεται με πολύ καλύτερους όρους, σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία.
Σε αυτό συμβάλλουν τόσο η υποχώρηση του κόστους χρήματος, όσο και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας, αλλά και του ελληνικού δημοσίου, με πιο πρόσφατη αυτήν της Moody’s την προηγούμενη Παρασκευή.
Ένα μεγάλο μέρος των νέων εκδόσεων θα χρησιμοποιηθεί για την πρόωρη ανάκληση, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, παλαιών ομολογιακών τίτλων.
Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους των τραπεζών.
- Πιστωτική επέκταση
Πρόκειται αναμφίβολα για το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών διοικήσεων για την αναπλήρωση των απωλειών από το υφιστάμενο απόθεμα χορηγήσεων, λόγω της πτώση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τα επιχειρησιακά πλάνα που παρουσίασαν προ μηνός στην επενδυτική κοινότητα, η αύξηση των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα ξεπεράσει εφέτος τα 10 δισ. ευρώ.
- Εξαγορές
Οι τράπεζες αξιοποιώντας τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια υλοποιούν ένα γενναίο πλάνο μεγέθυνσης με μη οργανικό τρόπο, δηλαδή μέσω εξαγορών.
Συγκεκριμένα, αγοράζουν έσοδα, που θα βελτιώσουν ήδη από το 2025 τα σχετικά μεγέθη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Eurobank, που μετά την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, εκτιμά ότι κατά την εφετινή χρήση το καθαρό εισόδημα από τόκους θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2024.
Για τους υπόλοιπους συστημικούς ομίλους η θετική επίδραση αντίστοιχων κινήσεων θα αρχίσει να αποτυπώνεται στα ετήσια αποτελέσματα από του χρόνου.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2025 η Alpha Bank συμφώνησε για την απόκτηση της Astro Bank στην Κύπρο, η Πειραιώς για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ μένει να φανεί ποια θα είναι η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας.


Latest News

ΔΥΠΑ: Έναρξη υποβολής προτάσεων για νέα δράση κατάρτισης σε κλάδους αιχμής
H υποβολή προτάσεων ξεκινά σήμερα και η προθεσμία υποβολής θα λήξει την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, σύμφωνα με την πρόσκληση της ΔΥΠΑ

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς