
Σε 199.264 ανήλθαν οι αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που υποβλήθηκαν το 2024 από εταιρείες και εφευρέτες από όλον τον κόσμο στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), σύμφωνα με τον Patent Index 2024.
Η Samsung αναδείχθηκε ως ο νέος κορυφαίος αιτών στο EPO το 2024 (έχοντας καταλάβει την πρώτη θέση τελευταία φορά το 2020), η Huawei έπεσε στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από τις LG, Qualcomm και RTX.
Μεταξύ των 10 κορυφαίων αιτούντων περιλαμβάνονται τέσσερις εταιρείες από την Ευρώπη, δύο από τη Νότια Κορέα, δύο από τις ΗΠΑ και μία από την Κίνα και την Ιαπωνία.
Κυρίαρχα από την Ελλάδα τα φαρμακευτικά για διπλώματα ευρεσιτεχνίας
Οι κορυφαίες τεχνολογίες για τις ευρωπαϊκές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προέρχονται από την Ελλάδα πέρυσι ήταν:
· φαρμακευτικά προϊόντα
· ιατρική τεχνολογία
· χειρισμός (που περιλαμβάνει τεχνολογίες συσκευασίας)
· υλικά/μεταλλουργία και κινητήρες/αντλίες/τουρμπίνες
Οι κορυφαίοι αιτούντες από την Ελλάδα ήταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας την καινοτομία στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, ακολουθούμενο από την Bic Violex.
Ισχυρή ευρωπαϊκή καινοτομία
«Παρά τις πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες, οι ευρωπαϊκές εταιρείες και εφευρέτες κατέθεσαν περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας πέρυσι, γεγονός το ενδεικτικό της τεχνολογικής τους ικανότητας και της συνεχιζόμενης επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη», δήλωσε ο Πρόεδρος του EPO, Αντόνιο Καμπίνος.
«Τα δεδομένα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του EPO αποτελούν έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για τη βιομηχανία, τις πολιτικές και τις προτεραιότητες επενδύσεων. Όπως προειδοποιούν οι εκθέσεις των Ντράγκι και Λέτα, για να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει το οικοσύστημα καινοτομίας της και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους εφευρέτες να αναπτύξουν και να εμπορευματοποιήσουν τις εφευρέσεις τους, ειδικά σε κρίσιμους τομείς όπως οι πράσινες τεχνολογίες, η ΤΝ και οι ημιαγωγοί».
Για να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει το οικοσύστημα καινοτομίας της
Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Τάσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν τη θέση τους ως η κορυφαία χώρα προέλευσης για τις ευρωπαϊκές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.
Τα κράτη μέλη του EPO αντιπροσωπεύουν το 43% των αιτήσεων, ενώ το 57% προήλθε από χώρες εκτός Ευρώπης (βλ. γράφημα Προέλευση αιτήσεων). Αξιοσημείωτο είναι ότι η Νότια Κορέα σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση (+4,2%), η Κίνα παρουσίασε αύξηση 0,5%, ενώ οι εταιρείες και οι εφευρέτες από τις ΗΠΑ (-0,8%) και την Ιαπωνία (-2,4%) κατέθεσαν λιγότερες αιτήσεις.
Από γυναίκα μία στις τέσσερις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας
Το 2024, το 25% όλων των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας προς το EPO από την Ευρώπη περιλάμβαναν τουλάχιστον μία γυναίκα ως εφευρέτη. Για την Ελλάδα, το ποσοστό των αιτήσεων που περιλαμβάνουν γυναίκα εφευρέτη ήταν 30%, που είναι σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η Ισπανία ήταν η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών εφευρετών στην Ευρώπη, με 42%, ακολουθούμενη από το Βέλγιο (32%) και τη Γαλλία (31%).
Στην κορυφή η τεχνολογία υπολογιστών
Η τεχνολογία υπολογιστών, η οποία περιλαμβάνει τομείς της τεχνητής νοημοσύνης όπως η μηχανική μάθηση και η αναγνώριση προτύπων, ήταν για πρώτη φορά ο κορυφαίος τομέας με 16.815 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας το 2024.
Ο τομέας ηλεκτρικών μηχανημάτων, συσκευών και ενέργειας κατέγραψαν την ισχυρότερη ανάπτυξη το περασμένο έτος (+8,9% σε σχέση με το 2023), κυρίως λόγω των προόδων στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, ειδικότερα στην καινοτομία των μπαταριών (+24,0%). Συγχρόνως, η ψηφιακή επικοινωνία, η οποία περιλαμβάνει εφευρέσεις σχετικές με τα κινητά δίκτυα, κατέγραψε μείωση 6,3%.
Οι μικρές εταιρείες ενισχύουν την καινοτομία
Το 2024, το 22% των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο EPO από την Ευρώπη προήλθε από μεμονωμένους εφευρέτες ή ΜμΕ (εταιρείες με λιγότερους από 250 υπαλλήλους), ενώ άλλο ένα 7% προήλθε από πανεπιστήμια και δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς.
Αυτό υπογραμμίζει την ελκυστικότητα του συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για μικρότερες οντότητες, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω από τις μειώσεις τελών του EPO τον Απρίλιο του 2024 για μικροεπιχειρήσεις, ιδιώτες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.
Το Ενιαίο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας ξεπέρασε τις προσδοκίες στη δεύτερη χρονιά ισχύος του
Το σύστημα του Ενιαίου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας, το οποίο λανσαρίστηκε το 2023, συνεχίζει να κερδίζει δυναμική, προσφέροντας σε όσους καινοτομούν πιο απλή και προσβάσιμη προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε 18 κράτη μέλη της ΕΕ με μία μόνο αίτηση προς το EPO.
Προστασία με ενιαίο ΔΕ ζητήθηκε για το 25,6% όλων των ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που χορηγήθηκαν από το EPO το 2024, συνολικά πάνω από 28.000 αιτήσεις.
Για την Ελλάδα, το ποσοστό ήταν 34,8% το 2024, πράγμα που σημαίνει ότι οι Έλληνες κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ζήτησαν προστασία με ενιαίο δίπλωμα για πάνω από το ένα τρίτο των χορηγημένων ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια