
Ξένοι αγοραστές τροφοδοτούν ακούσια τη ναυτική άνοδο της Κίνας δείχνει νέα μελέτη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών – CSIS.
Οι συγγραφείς, Μάθιου Φουναιόλε, Μπράιαν Χαρτ και Άινταν Πάουερς-Ριγκς, διαπίστωσαν ότι «ένα δυσανάλογο μερίδιο της εμπορικής ναυπηγικής της Κίνας παράγεται σε ναυπηγεία που είναι στενά συνυφασμένα με την εκτεταμένη αμυντική βιομηχανική βάση της χώρας».
Λόγω των στενών δεσμών μεταξύ της εμπορικής ναυπηγικής της Κίνας, η οποία υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από ξένους αγοραστές, και της στρατιωτικής ναυπηγικής της, «ξένες εταιρείες διοχέτευσαν δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων σε οντότητες που είναι κεντρικές για τον ναυτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας», έγραψαν.
Στη νέα έκθεση CSIS, η ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα, με τα υψηλότερα να έχουν στενότερους δεσμούς με τη στρατιωτική κατασκευή. Ενώ τα ναυπηγεία βαθμίδας 1 και 2 αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% των ενεργών ναυπηγείων στην Κίνα, παράγουν το 40% της εμπορικής παραγωγής τους ως προς την χωρητικότητα. Και πάνω από το 75% της παραγωγής σε αυτά τα ναυπηγεία πηγαίνει σε ξένους αγοραστές πέραν Κίνας ή Χονγκ Κονγκ.

Οι ξένοι στηρίζουν την ναυπηγική στη Κίνα
Επιπλέον, εξήγησαν οι συγγραφείς, «ξένες εταιρείες έχουν επίσης προσφέρει στους αμυντικούς εργολάβους της Κίνας βασική τεχνολογία ναυπηγικής διπλής χρήσης μέσω κοινών επιχειρήσεων, συμφωνιών αδειοδότησης και άμεσων αγορών» που βοήθησαν την Κίνα να ξεπεράσει τα τεχνολογικά εμπόδια.
Ακόμη και όταν η στρατιωτική και η εμπορική παραγωγή δεν συνδέονται, οι συνολικές ναυπηγικές δυνατότητες, οι τεχνικές, το προσωπικό και η υποδομή της Κίνας της δίνουν ένα πλεονέκτημα.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι βιομηχανικές πολιτικές της Κίνας, επίσης, προκαλούν προβλήματα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα χάνουν μερίδιο αγοράς και η επέκταση της Κίνας σε αγορές υψηλής αξίας, όπως τα κρουαζιερόπλοια, πλήττει τους ευρωπαίους ναυπηγούς.
Και αυτό έρχεται, σημειώνει η έκθεση CSIS, καθώς «οι βασικοί ναυπηγοί της Κίνας συνεχίζουν να επωφελούνται από την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους».
Το χάσμα χωρητικότητας
Η βιομηχανία της Κίνας έχει πάνω από 230 φορές την παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Ναυτικών Πληροφοριών, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% της συνολικής παγκόσμιας ναυπηγικής ικανότητας. Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία είναι δεύτερη και τρίτη, αντίστοιχα, μετά την Κίνα.
Μερικές από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές δυνατότητες στην Κίνα προέρχονται από ναυπηγεία που διαχειρίζονται η China State Shipbuilding Corporation και οι θυγατρικές της.
Οι ερευνητές του CSIS σημειώνουν ότι «η εταιρεία κατασκεύασε περισσότερα εμπορικά πλοία όσον αφορά χωρητικότητα το 2024 από όσα έχει κατασκευάσει ολόκληρη η ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Η τεράστια βιομηχανία της Κίνας, τα πολλά ναυπηγεία και οι επενδύσεις της επέτρεψαν να αναπτύξει ένα περιφερειακό πολεμικό ναυτικό σε ναυτική υπερδύναμη. Το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, παρατάσσοντας πάνω από 370 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου για τον στρατό της Κίνας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερες από 140 κύριες μονάδες επιφανείας. Το κινεζικό μπορεί να αυξήσει αυτόν τον αριθμό σε περίπου 425 έως το τέλος της δεκαετίας.
Η ναυπηγική στις ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, έχει ατροφήσει, καθιστώντας την αναζωογόνηση της βιομηχανίας μια δύσκολη μάχη.
Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν κορυφαία πολεμικά πλοία, από σύγχρονα, τεχνολογικά προηγμένα αεροπλανοφόρα μέχρι stealth υποβρύχια, αλλά συχνά παραδίδονται καθυστερημένα και υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό. Το να σταθεί ξανά ο κλάδος στα πόδια του είναι προτεραιότητα, αλλά δεν θα συμβεί εν μία νυκτί.
Υπάρχει πολύ έδαφος να καλυφθεί από την αμερικανική ναυπηγική.
Αυτοί οι αριθμοί έχουν σημάνει συναγερμό στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και στην κυβέρνηση Τραμπ.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δημιουργήσουν τη ναυτική δύναμη που χρειάζονται για έναν πόλεμο και ότι δεν θα είναι σε θέση να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν κατεστραμμένα σκάφη όπως μπορούσαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα ευρήματα του CSIS υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη αύξηση της ικανότητας της Κίνας και τον αντίκτυπο που έχει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Η έκθεση προσφέρει μερικές συστάσεις πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών των ΗΠΑ με την CSSC, της αξιοποίησης της διπλωματίας για την ενθάρρυνση άλλων χωρών να περιορίσουν τους δεσμούς τους και της πραγματοποίησης επενδύσεων στη ναυπηγική ικανότητα των ΗΠΑ.
Τα σχέδια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να συνεχίσει να κατασκευάζει και να συντηρεί τον στόλο του θα έχουν υψηλό τίμημα — 40 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο έως το 2054, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Αλλά αυτή τη στιγμή, το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει καθορίσει ότι «κανένας από τους επτά ναυπηγούς που κατασκευάζουν πλοία της δύναμης μάχης του Ναυτικού δεν είναι επί του παρόντος έτοιμος να εκπληρώσει τους στόχους παράδοσης πλοίων του Ναυτικού».


Latest News

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Πλήγματα στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο
Ο πόλεμος δασμών μεταβάλλει και τις θαλάσσιες διαδρομές και τις υποδομές logistics που έχουν στηθεί αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις ανάπτυξης των στόλων από τους πλοιοκτήτες