Κίνα: Τα σχέδια της Σαγκάης για να καταστεί παγκόσμιος ναυτιλιακός κόμβος

Έμφαση και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Κίνα: Τα σχέδια της Σαγκάης για να καταστεί παγκόσμιος ναυτιλιακός κόμβος

Τα σχέδιά της να μετατραπεί σε διεθνή ναυτιλιακό κόμβο, υποβοηθούμενη από τις προσπάθειες της Κίνας να προωθήσει το RMB ως μέσο συναλλάγματος και από νέες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και προϊόντα που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, προχωρά η Σαγκάη.  Η πρόοδος αυτή αντικατοπτρίζεται στο κοινό σχέδιο που παρουσίασαν η κρατική Bank of China και η People’s Insurance Company of China για τη βελτίωση της ασφάλειας της ναυτιλίας, την προώθηση της ευκολίας των συναλλαγών και την υποστήριξη των πράσινων προτύπων της βιομηχανίας.

«Δεν μπορείς να χτίσεις ένα πραγματικό διεθνές ναυτιλιακό κέντρο χωρίς ολοκληρωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και μια ποικιλία χρηματοοικονομικών προϊόντων για να διαλέξεις», δήλωσε ο Δρ Qian Jun, καθηγητής χρηματοοικονομικών και εκτελεστικός κοσμήτορας της Διεθνούς Σχολής Οικονομικών του Fudan.

«Το σκέλος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του ναυτιλιακού τομέα δεν είναι ακόμη εφάμιλλο της παγκόσμιας πρωτοποριακής ναυπηγικής ικανότητας της Κίνας ή της δυναμικότητας των λιμένων, αν και έχει σημειωθεί μεγάλη βελτίωση», δήλωσε. «Πολλά νέα προϊόντα και υπηρεσίες βρίσκονται στα σκαριά και θα είναι ανοικτά σε ξένους επενδυτές. Από το εμπόριο μέχρι τη χρηματοδότηση και τη χρηματοδοτική μίσθωση, την ασφάλιση και την αντασφάλιση, καθώς και τη διαιτησία και τη διευθέτηση συμβατικών διαφορών – βασικά, τα πάντα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στη Σαγκάη, αποτελεσματικά και βολικά».

Κίνα: Το λιμάνι της Σαγκάης

Ο λιμένας της Σαγκάης σημείωσε τον Ιανουάριο ρεκόρ ενός μηνός με τη διακίνηση 5,1 εκατομμυρίων ισοδύναμων μονάδων 20 ποδιών (TEU) φορτίου, μετά από ρεκόρ 51,5 εκατομμυρίων για το σύνολο του 2024. Η Ένωση Εθνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας της Κίνας ανέφερε ότι το 74% όλων των νέων παραγγελιών πέρυσι καταγράφηκε από κινεζικά ναυπηγεία, με ποσοστό 78,5% μόνο για τις παραγγελίες πράσινων πλοίων.

Ωστόσο, μόλις το 2015 το Ινστιτούτο Ναυτασφαλίσεων της Σαγκάης, που εκπροσωπεί την κινεζική αγορά ναυτασφαλίσεων, προσχώρησε στη Διεθνή Ένωση Ναυτασφαλίσεων. Το μερίδιο αγοράς της Κίνας στην παγκόσμια ναυτασφάλιση ήταν 13 τοις εκατό το 2023, και η πρώτη σχετική με το εξωτερικό ναυτική διαιτησία ad hoc της χώρας ολοκληρώθηκε πέρυσι στη Σαγκάη.

OT Originals

Περισσότερα από Ναυτιλία

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο