
Καλύτερη θα είναι η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2026, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Morningstar DBRS, αφού εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξεως του 2%, από 1,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Για το 2025 δεν κάνει κάποια αλλαγή, εκτιμώντας ότι θα αναπτυχθεί κατά 2,1%.
Μάλιστα, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τάση των τελευταίων δύο μηνών, καθώς οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2025 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για περίπου το ήμισυ των αξιολογημένων κρατών της Morningstar DBRS.
Οι προβλέψεις για το 2026 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για τα δύο τρίτα αυτής της ομάδας, αν και αυτές οι αναθεωρήσεις ήταν μέτριες μέχρι στιγμής.
Στη μεγάλη εικόνα, αναφορικά με τις προβλέψεις της για τις οικονομίες που καλύπτει, η Morningstar DBRS βλέπει ότι η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική των ΗΠΑ έχει επηρεάσει αρνητικά ορισμένες προβλέψεις εκτός των ΗΠΑ. Ωστόσο, η συνολική προοπτική δεν έχει αλλάξει σημαντικά από τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου.
Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μειωθεί, αλλά οι κεντρικές τράπεζες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη φαίνονται περισσότερο εξαρτώμενες από τα δεδομένα και ενδέχεται να μην προβούν σε σημαντικές πρόσθετες περικοπές επιτοκίων φέτος.
Ειδικότερα, η Fed μπορεί να καθυστερήσει τυχόν περαιτέρω περικοπές έως ότου γίνει σαφέστερο το πεδίο των δασμών και ο αντίκτυπός τους στις τιμές. Οι αγορές εργασίας άντεξαν στις περισσότερες από τις οικονομίες και οι αναλυτές δεν αναμένουν απότομες αυξήσεις στις μεγάλες οικονομίες.

Οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί – αλλά ελάχιστα
Σε σχέση με την εκτίμηση του Δεκεμβρίου, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2025 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για περίπου το ήμισυ των αξιολογημένων κρατών της, παραδέχεται η Morningstar DBRS. Οι προβλέψεις για το 2026 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για τα δύο τρίτα αυτής της ομάδας, αν και αυτές οι αναθεωρήσεις ήταν μέτριες μέχρι στιγμής.
Στους δύο μήνες από την ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, οι δασμολογικές απειλές και άλλες παγκόσμιες εξελίξεις είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο κλίμα της αγοράς, ενώ καταναλωτές και επιχειρήσεις παλεύουν με πρόσθετη αβεβαιότητα.
Ενώ η διάμεση πρόβλεψη για το 2025 στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει αμετάβλητη και η διάμεση πρόβλεψη για το 2026 μειώθηκε μόλις 0,1%, το αβέβαιο περιβάλλον για το εμπόριο έχει επιβαρύνει τις οικονομικές προβλέψεις σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η διάμεση πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2025 για το Μεξικό και τον Καναδά έχει μειωθεί κατά 0,5% και 0,2%, αντίστοιχα.
Οι προβλέψεις για την ανεργία στις ΗΠΑ παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, ενώ οι προσδοκίες για τον μέσο πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή αυξήθηκαν κατά περίπου 0,5% το περασμένο τρίμηνο.
Η συνολική προοπτική ανάπτυξης παραμένει θετική παρά τους αντίθετους «ανέμους». Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί σε σχέση με το 2024, με την ανάπτυξη πιο κοντά στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ.
Για την Ευρώπη
Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης αναμένεται να συνεχίσουν να δυσκολεύονται το 2025, με αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης για τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία κάτω από 1%.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες ενδέχεται να οδηγήσουν σε ορισμένες ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη στο μέλλον, αλλά η ταχύτητα εκτέλεσης αυτών των αυξημένων δαπανών παραμένει υπό αμφισβήτηση.
Η Ιβηρική χερσόνησος παραμένει ένα «φωτεινό σημείο» στην Ευρώπη, με την Ισπανία να αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 2,5% το 2025 και την Πορτογαλία να αναμένεται ανάπτυξη 2,1%.
Αντίθετα, οι προβλέψεις για μερικές μικρότερες χώρες έχουν μετατοπιστεί προς τα πάνω. Αυτό περιλαμβάνει τη Δανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και τη Μάλτα, όλες οι οποίες προβλέπεται να αναπτυχθούν σημαντικά ταχύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Αυτή η υπεραπόδοση αντανακλά την ισχυρή αύξηση των καθαρών εξαγωγών σε αυτές τις χώρες, σε συνδυασμό με υποστηρικτικές συνθήκες για εγχώριες επενδύσεις και αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης


Latest News

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ

Tabish (Aqua Brigde) στον ΟΤ: Καμια υπαναχώρηση από το deal για την Avramar
O Mohammad Tabish, CEO της Aqua Bridge ξεκαθαρίζει στον ΟΤ ότι η συμφωνία με την Avramar θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαϊου

Τέλος (;) το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και τρόφιμα - Το σενάριο με πληθωρισμό
Τι αναφέρουν στον ΟΤ έγκυρες πληροφορίες για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη
![Eurobank: Οι δασμοί Τραμπ και η ελληνική οικονομία – Ποιες είναι οι προκλήσεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/trump3-scaled-1-e1732639305187-600x396.jpg)
Οι δασμοί Τραμπ και η ελληνική οικονομία - Ποιες είναι οι προκλήσεις [γράφημα]
Το δημογραφικό πρόβλημα, το επενδυτικό κενό, η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα, σύμφωνα με τη Eurobank

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου - Τι συζήτησαν
Ο κ. Ντόναχιου συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση «για τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» - Οι δασμοί και η ρήτρα διαφυγής για την Άμυνα