
Οι αλλαγές που έχει φέρει στις αποτιμήσεις του ταμπλό η άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου φέρνουν και τις ανάλογες αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών του, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα με τις βαρύτητες.
Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και οι αλλαγές στους «Βασικούς Κανόνες Διαχείρισης & Υπολογισμού Δεικτών Αγοράς Μετοχών Χ.Α.» που ανακοίνωσε Χρηματιστήριο Αθηνών, ενσωματώνοντας επίσης και τους νέους κανόνες περί διασποράς, προκειμένου να πετύχει καλύτερες “αποτυπώσεις” στους δικούς του δείκτες.
Όπως ανακοίνωσε το ΧΑ, αλλαγές αυτές στοχεύουν στην:
- Ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας των δεικτών σε κλαδικό επίπεδο,
- Βελτίωση του κριτηρίου ρευστότητας για την εισαγωγή εταιρειών στη σύνθεση των δεικτών,
- Επίτευξη καλύτερης κατανομής στάθμισης μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στη σύνθεση των δεικτών,
- Προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς που προκαλούν οι νέες εισαγωγές εταιρειών,
- Αποτύπωση της απόδοσης εταιρειών μικρότερης κεφαλαιοποίησης των οποίων η υφιστάμενη σχεδίαση των δεικτών δε κάλυπτε επαρκώς.
Τα κριτήρια
Σύμφωνα με το ΧΑ, η Επιτροπή Εποπτείας Δεικτών – Χρηματιστηρίου Αθηνών, που αποτελείται από τρία μέλη και έχει ως αρμοδιότητα της την εποπτική λειτουργία όλων των πτυχών της διαχείρισης και υπολογισμού των δεικτών, θα κρίνει σύμφωνα με τα εξής:
Για τον Γενικό Δείκτη
– Για την κατάρτιση της σύνθεσης των δεικτών επιλέγονται οι εξήντα (60) «πρώτες» μετοχές της λίστας κατάταξης μετοχών της Κύριας Αγοράς που πληρούν το κριτήριο της παρ. 5.2.3.
Για τον Δείκτη Τιμών Μικρής Κεφαλαιοποίησης
– Υπολογίζεται η Διάμεσος (Median) της Μέσης Χρηματιστηριακής Αξίας όλων των επιλέξιμων μετοχών της λίστας κατάταξης μετοχών της Κύριας Αγοράς που θα αποτελέσει το όριο εισόδου στη σύνθεση του δείκτη.
Για την κατάρτιση της σύνθεσης του δείκτη επιλέγονται οι είκοσι (20) «πρώτες» μετοχές της λίστας κατάταξης μετοχών της Κύριας Αγοράς που
- δεν συμμετέχουν στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη Τιμών ΧΑ
- παρουσιάζουν Μέση Χρηματιστηριακή Αξία μικρότερη ή ίση (<=) από το όριο της παρ. 6.4.1.
Για τον Δείκτη Τιμών Εναλλακτικής Αγοράς
Για την κατάρτιση της σύνθεσης του δείκτη επιλέγονται οι είκοσι (20) «πρώτες» μετοχές της λίστας κατάταξης μετοχών της Εναλλακτικής Αγοράς.
Υπολογισμός Συντελεστών Στάθμισης
Η στάθμιση (Capping) των μετοχών που συμμετέχουν στη σύνθεση των δεικτών εφαρμόζεται σε εξαμηνιαία βάση, μετά το κλείσιμο των συναλλαγών την 3ης Παρασκευής των μηνών Ιουνίου και Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Ο υπολογισμός των συντελεστών στάθμισης θα πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τιμές κλεισίματος των μετοχών (κατά το κλείσιμο των συναλλαγών) της 2ης Παρασκευής των μηνών Ιουνίου και Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Για το υπολογισμό των ποσοστών συμμετοχής (Weights) στη σύνθεση των δεικτών θα χρησιμοποιείται η σε Ευρεία Διασπορά Κεφαλαιοποίηση (Free Float Capitalization) των μετοχών της σύνθεσης των δεικτών.
Γενικός Δείκτης Τιμών & Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη
Η διαδικασία στάθμισης εκτελείται ως εξής:
- • Οι μετοχές με ποσοστό συμμετοχής στη Συνολική Χρηματιστηριακή Αξία των δεικτών μεγαλύτερη (>) του 10% θα σταθμίζονται στο 10%.
- • Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας με ποσοστό συμμετοχής στη Συνολική Χρηματιστηριακή Αξία των δεικτών μεγαλύτερη (>) του 40% θα σταθμίζονται αναλογικά στο 40%.
7.3 Δείκτης Τιμών Μικρής Κεφαλαιοποίησης
7.3.1 Η διαδικασία στάθμισης εκτελείται ως εξής: - Οι μετοχές με ποσοστό συμμετοχής στη Συνολική Χρηματιστηριακή Αξία του δείκτη μεγαλύτερη (>) του 10% θα σταθμίζονται στο 10%.
Περίοδοι Αναθεώρησης
Η αναθεώρηση της σύνθεσης των Δεικτών Αγοράς Μετοχών ΧΑ πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο και περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιόδους αξιολόγησης :
- A’ Εξαμηνιαία Αναεώρηση, για το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως και 30η Απριλίου,
- Β’ Εξαμηνιαία Αναθεώρηση, για το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως και 31η Οκτωβρίου.
Οι αλλαγές στη σύνθεση των Δεικτών Αγοράς Μετοχών ως συνέπεια των αναθεωρήσεων τους θα πραγματοποιούνται μετά το πέρας των συναλλαγών τη
- 3η Παρασκευή Ιουνίου για την Α’ Εξαμηνιαία Αναθεώρηση
- 3η Παρασκευή Δεκεμβρίου για την Β’ Εξαμηνιαία Αναθεώρηση


Latest News

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης