
Σε είδος πολυτελείας τείνει να εξελιχθεί ο καφές που όχι μόνο δεν δείχνει να ανακόπτει το τρελό ράλι ανατμήσεων, αλλά γνώστες του κλάδου προβλέπουν νέο γύρο από τον Απρίλιο και μετά, διαψεύδοντας όσους προσδοκούσαν σε μια αποκλιμάκωση των τιμών.
Εταιρείες που συνήθως παίρνουν θέσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων για να προστατευτούν από τις διακυμάνσεις των τιμών, άλλαξαν πορεία όταν οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται πέρυσι, στοιχηματίζοντας ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια καλύτερη συμφωνία αργότερα.
Με τις ελλείψεις όμως στην προσφορά να παραμένουν σε απροσδόκητα επίπεδα, οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα κολοσσοί όπως η JDE Peet’s NV και η Starbucks να αναγκάζονται να μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές, συμπαρασύροντας και όλους τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς.
Ατελείωτο ράλι
Οι τιμές του καφέ άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα φέτος, καθώς η ξηρασία και η αποψίλωση των δασών σε μεγάλες χώρες παραγωγής καφέ, όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ, έχουν προκαλέσει μείωση των παγκόσμιων εξαγωγών κόκκων καφέ κατά 20,9% από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Δεκέμβριο του 2024.
Μόνο τους τελευταίους 4 μήνες η τιμή της ποικιλίας Arabica, που αποτελεί το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, έχει αυξηθεί στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE κατά 70%, ενώ συνολικά μέσα στα τελευταία 5 χρόνια αυξήθηκαν κατά 245%.

Οι ελλείψεις σήμαιναν ότι η αγορά ακολούθησε αντίστροφους ρυθμούς, με τα συμβόλαια με παλαιότερη ημερομηνία να είναι ακριβότερα από τα μελλοντικά. Με αυτή τη λογική, κανείς δεν θέλει να εκτεθεί, κανείς δεν αγοράζει για μελλοντική παράδοση, όλες οι παραδόσεις αφορούν την κάλυψη άμεσων αναγκών, ενώ οι πελάτες αποφεύγουν τη συσσώρευση αποθεμάτων και πολλές πρόσφατες συμφωνίες στη Βραζιλία ήταν ιδιαιτέρως συντηρητικές.
Οι τιμές του καφέ στις διεθνείς αγορές για το 2024 ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 45 ετών, είπε μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση (SWR) ο Χάνες Φρίντριχ Σάντερ της εταιρείας καφέ Coffee Circle στο Βερολίνο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «οι αυξήσεις έχουν προκαλέσει σοκ ακόμα και στον ίδιο τον κλάδο…» και προέβλεψε ότι «Από Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο θα δούμε νέες ανατιμήσεις».
Περιορισμένες αγορές και… νοθεία
Η διατήρηση αποθεμάτων για όσους δεν μπορούν να την αποφύγουν, έχει γίνει πολύ δαπανηρή και οι εταιρείες λειτουργούν με παράδοξο -ξανά- τρόπο: αγοράζοντας ακατέργαστους κόκκους σε πολύ μικρές παρτίδες και εισερχόμενοι στην αγορά την τελευταία στιγμή.
Και, ενώ σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων απειλείται με αφανισμό μέχρι το 2050 -μόνο στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής θεωρείται βέβαιο ότι το ένα τρίτο των σημερινών φυτειών θα αφανιστεί μέσα σε 15 χρόνια- η παγκόσμια ζήτηση ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κίνα και στην Ινδία, ο καφές συναγωνίζεται επάξια το εθνικό τους ρόφημα, το τσάι. Μόνο στην Κίνα η ζήτηση υπεριπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, όπως γράφει η DW, στη Ρωσία και στην Ινδία έχουν ήδη εντοπιστεί κρούσματα «νοθευμένου καφέ». Αυτό σημαίνει ότι ο καφές αναμειγνύεται με άλλες πρώτες ύλες ευτελέστερης αξίας, όπως αλεύρι, βύνη και αλεσμένοι χουρμάδες, εξαπατώντας τους καταναλωτές προκειμένου να πετύχουν οι επιτήδιοι χαμηλότερο κόστος. Την πρακτική αυτή στηλιτεύει ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO), διακυβερνητική οργάνωση που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Η οδηγία της ΕΕ για την αποψίλωση δασών
Ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης (MDR) εκτιμά ότι ένας ακόμα συντελεστής κόστους είναι η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών.
Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο μεταφέρεται στον έμπορο και στον παραγωγό το βάρος της απόδειξης ότι ο καφές και άλλα προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ δεν καλλιεργείται σε εκτάσεις που έγιναν καλλιεργήσιμες μετά από εκχέρσωση τροπικών δασών στην περιοχή του Αμαζονίου, συμβάλλοντας έτσι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Συγκεκριμένα, η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εταιρείες εμπορίας φοινικέλαιου, ξυλείας, βοοειδών, καφέ, κακάο, καουτσούκ και σόγιας θα πρέπει να πιστοποιούν ότι τα προϊόντα που πωλούν στην ΕΕ δεν συνδέονται με αποδάσωση και υποβάθμιση δασών οπουδήποτε στον κόσμο από το 2021.


Latest News

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση

Η Nissan θα επενδύσει 1,4 δισ δολ στην Κίνα για να αυξήσει τις πωλήσεις
H Nissan θα λανσάρει 10 νέα οχήματα στην Κίνα μέχρι το καλοκαίρι του 2027

Σκοτ Μπέσεντ: Υπάρχει ευκαιρία για μια «μεγάλη εμπορική συμφωνία» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Ο Μπέσεντ παρουσίασε αυτό που ονόμασε «σχέδιο για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα

Αύξηση εσόδων και κερδών για τη General Dynamics στο πρώτο τρίμηνο
Η General Dynamics ανακοίνωσε, για το πρωτο τρίμηνο, έσοδα 12,2 δισ. δολαρίων και κέρδη ύψους 994 εκατ. δολαρίων

Χρυσά μπόνους 80 εκατ. δολ. μοίρασε η Goldman Sachs σε Σόλομον και Γουόλντρον
Η πρόταση για το μπόνους στην ηγεσία της Goldman Sachs πυροδότησε διαμάχη ιδίως για το ύψος του ποσού

Τεράστια η ζημιά απο τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις Τραμπ, λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της Virgin, προειδοποίησε ότι οι «ασταθείς και απρόβλεπτες» ενέργειες του Λευκού Οίκου υπονομεύουν τις επιχειρήσεις

Πίσω ολοταχώς - Ο Τραμπ εξετάζει μειώσεις στους δασμούς που επέβαλε στην Κίνα
Σε δημοσίευμα της WSJ σημειώνεται ότι οι δασμοί στην Κίνα πιθανότατα θα μειωθούν σε περίπου 50% με 65%

Απογοητευμένοι οι Αμερικανοί από την οικονομική πολιτική Τραμπ - H δημοσκόπηση του Reuters
Οι Αμερικανοί εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ με την ελπίδα να ενισχύσει την οικονομία, αλλά 3 μήνες μετά την ορκομωσία του πολλοί φαίνονται απογοητευμένοι