
Αναστάτωση στους κόλπους και των ευρωπαίων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών 20% στα προϊόντα της ΕΕ.
«Η εισαγωγή πρόσθετων δασμών απειλεί να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και να περιορίσει την πρόσβαση στην αγορά για τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τον αγροτικό τομέα», προειδοποιούν οι ευρωπαϊκές αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa – Cogeca.
Οι Copa – Cogeca καλούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ και των ΗΠΑ να εξαντλήσουν πλήρως τις διπλωματικές προσπάθειες τις επόμενες ημέρες
Μάλιστα, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία τους οι Copa – Cogeca τονίζουν ότι ανακοινώσεις Τραμπ, επισημαίνουν ότι αυτές «θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ δύο βασικών εμπορικών εταίρων, οι οποίες απειλούν να υπονομεύσουν έναν τομέα που βασίζεται στη σταθερότητα και τις ανοικτές και προβλέψιμες αγορές».
Οι Copa – Cogeca καλούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ και των ΗΠΑ να εξαντλήσουν πλήρως τις διπλωματικές προσπάθειες τις επόμενες ημέρες. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τα υφιστάμενα εμπορικά οφέλη, διασφαλίζοντας ότι οι αγρότες και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί μπορούν να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική ανθεκτικότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Αβεβαιότητα και οικονομική πίεση
Στις ήδη αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι αγρότες και οι συνεταιρισμοί από την αύξηση του κόστους παραγωγής έως τις επιπτώσεις που υπάρχουν από την κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Copa, Massimiliano Giansanti.
«Αυτοί οι νέοι δασμοί θα προσθέσουν περαιτέρω αβεβαιότητα και οικονομική πίεση στον τομέα μας, επηρεάζοντας τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές. Η διασφάλιση της επισιτιστικής μας ασφάλειας πρέπει να είναι η πυξίδα της Ευρώπης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, καθώς η κοινή εθνική μας ασφάλεια ξεκινά από εκεί. Καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στις δύο πλευρές να επιδιώξουν διάλογο και να αποφύγουν μια εμπορική σύγκρουση πλήρους κλίμακας», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Cogeca Lennart Nilsson τόνισε ότι τα αντίποινα εμπορικά μέτρα δεν θα ωφελήσουν τους αγρότες ούτε στην ΕΕ ούτε στις ΗΠΑ. Αντίθετα, όπως σημείωσε «θα περιορίσουν τις ευκαιρίες μας, θα αυξήσουν τις τιμές και θα αποδυναμώσουν την ανθεκτικότητα των γεωργικών επιχειρήσεων. Καλούμε και τις δύο διοικήσεις να δώσουν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις και να διερευνήσουν όλες τις διπλωματικές οδούς προτού καταφύγουν σε μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες».


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση