
Στην κρίση των ανώτατων δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) βρίσκεται πλέον η νομιμότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων (κοινώς Airbnb) σε περιοχές όπου επιτρέπεται μόνο κατοικία.
Χθες, ενώπιον της επταμελούς σύνθεσης του Ε΄ Τμήματος του Δικαστηρίου συζητήθηκαν 11 από τις 16 προσφυγές που έγιναν από την Ελληνική Εταιρεία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό (ΕΛΛΕΤ) και αφορούν κτίρια που μισθώνονται ολόκληρα από τουριστικές επιχειρήσεις και λειτουργούν ως Airbnb ενώ, όπως καταγγέλλεται, ουσιαστικά λειτουργούν ως ξενοδοχεία.
Ολόκληρα κτίρια σε Airbnb
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε κατά τη χθεσινή εισήγησή του ο ειδικός στο Χωροταξικό, Πολεοδομικό και Περιβαλλοντικό Δίκαιο, καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Δημήτριος Μέλισσας, ο οποίος εκπροσώπησε στη δίκη την ΕΛΛΕΤ, τα τελευταία χρόνια αυτές οι τουριστικές επιχειρήσεις μισθώνουν ολόκληρα κτίρια και «αξιοποιούν κάθε δωμάτιό τους ξεχωριστά με διαφορετική τιμολογιακή πολιτική από 300 έως 800 ευρώ/μέρα, με διάφορες παροχές όπως πρωινό σε όλους τους ενοίκους ή σε ορισμένους, δωρεάν προϊόντα περιποίησης (ισιωτικό μαλλιών, σαπούνι, σαμπουάν κλπ), με 24ωρη ρεσεψιόν ενώ σε ορισμένα καταλύματα υπάρχει ταράτσα που σερβίρει πρωινό ή ποτό ή και τα δύο».
Η περίπτωση της Πλάκας
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αυξανόμενη αξιοποίηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει οδηγήσει στην παράνομη αλλαγή χρήσης σωρείας ακινήτων στην Πλάκα από κατοικία σε τουριστικά καταλύματα, κατά παράβαση των χρήσεων που επιτρέπονται στην Πλάκα. Οι χρήσεις που επιτρέπονται στην περιοχή με βάση τα δύο Προεδρικά Διατάγματα (του 1979 με το οποίο θεσπίστηκαν περιορισμοί και απαγορεύσεις και του 1993 με το οποίο καθορίστηκαν ειδικές χρήσεις γης) είναι ελάχιστες, δηλαδή κατοικίες, εμπορικά καταστήματα που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κάθε γειτονιάς, τραπεζικά καταστήματα, γραφεία και Διοίκηση. Κατ΄εξαίρεση επιτρέπονται, σε συγκεκριμένα σημεία που καθορίζονται στο ΠΔ, θρησκευτικοί χώροι, χώροι συνάθροισης κοινού, κτίρια εκπαίδευσης κλπ καθώς και ξενώνες, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, με εξαίρεση εκείνες που λειτουργούσαν νομίμως πριν τις 23 Νοεμβρίου 1982.
Τι θα κριθεί
Το βασικό που αναμένεται θα κριθεί στη δίκη είναι εάν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν ένα είδος αστικής μίσθωσης, άρα πρόκειται για κατοικίες ή αφορούν τουριστική δραστηριότητα που δεν «χωρά» στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της Πλάκας. Στην περίπτωση που οι προσφυγές γίνουν δεκτές, αφενός μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ανάλογες αποφάσεις επί αντίστοιχων προσφυγών για Airbnb σε άλλες περιοχές της χώρας που διέπονται από προστατευτικά πολεοδομικά καθεστώτα ενώ η νομολογία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Δήμος Αθηναίων (σ.σ. είχε αρνηθεί να σφραγίσει τα 16 κτίρια καθώς δεν ορίζεται στη νομοθεσία ότι οι κατοικίες που μισθώνονται ως Airbnb αποτελούν τουριστικά καταλύματα) κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε υπόμνημα και δεν παραστάθηκε στη συζήτηση. Ούτε νομικός σύμβουλος του κράτους παρέστη ενώ από την πλευρά των 11 τουριστικών επιχειρήσεων, είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο δύο εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρο.


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς