Εμπορικός πόλεμος: Κλιμακώνει η Κίνα – Με δασμούς 34% απαντάει στις ΗΠΑ

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας - Νέα βουτιά στα χρηματιστήρια

Εμπορικός πόλεμος: Κλιμακώνει η Κίνα – Με δασμούς 34% απαντάει στις ΗΠΑ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Φουντώνει ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Τραμπ σε όλον σχεδόν τον πλανήτη, με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, να ανακοινώνει αντίποινα.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 34% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ ως αντίποινα για δασμούς του ίδιου ύψους που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα ως μέρος της επιθετικής εμπορικής του ατζέντας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αντίποινα της Κίνας θα επιβληθούν σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα, με ισχύ από τις 10 Απριλίου.

Σπάνιες γαίες

Παράλληλα, το Πεκίνο ανακοίνωσε απαγορεύσεις εξαγωγών σε επτά τύπους σπάνιωβν γαιών, του σαμαρίου, του γαδολίνιου, του τερβίου, του δυσπροσίου, του λουτήτιου, του σκανδίου και του υττρίου, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ισχύ από σήμερα 4 Απριλίου.

Το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε επίσης 16 αμερικανικές οντότητες στον κατάλογο ελέγχου των εξαγωγών.

Πρόσθεσε επίσης 11 οντότητες στη λίστα με τις «αναξιόπιστες οντότητες», για τις οποίες απαγορεύεται να πωλούν οι προμηθευτές εξαρτήματα. Μεταξύ αυτών η Skydio και η Brinc Drones.

«Να ανακαλέσουν οι ΗΠΑ»

«Η Κίνα προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακυρώσουν αμέσως τα μονομερή δασμολογικά μέτρα και να επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές μέσω διαβουλεύσεων με ισότιμο, σεβασμό και αμοιβαία επωφελή τρόπο», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο το υπουργείο Οικονομικών.

Οι εισφορές στις κινεζικές εξαγωγές πρόκειται να αυξηθούν σε περισσότερο από 60%, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε «αμοιβαίους» δασμούς 34% που προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες.

Το Πεκίνο κατήγγειλε τους νέους δασμούς των ΗΠΑ ως «μια τυπική μονομερή κίνηση εκφοβισμού» που «δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και βλάπτει σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας».

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι ο εμπορικός πόλεμος έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τον κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει στηριχθεί στις εξαγωγές για να βγάλει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέσα από την ύφεση του τομέα ακινήτων και τον αποπληθωρισμό.

Αντίδραση από τις αγορές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο της συνεδρίασης μετά την ανακοίνωση της Κίνας για αντίποινα.

Τα συμβόλαια που συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones μειώθηκαν κατά 900 μονάδες ή 2,2%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P 500 και Nasdaq-100 σημείωσαν πτώση 2,3% και 2,6%. αντίστοιχα.

Απότομη πτώση κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές λόγω των ειδήσεων. Ο Εuro Stoxx 600 υποχώρησε 4,5% στις 13:27 ώρα Ελλάδος, επεκτείνοντας τις προηγούμενες απώλειες, με τον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης να υποχωρεί πάνω από 9,5%.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies