
Δέσμη μέτρων με φοροελαφρύνσεις ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με ορίζοντα ανακοίνωσης τη ΔΕΘ του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Στην κυβέρνηση αναζητούν δημοσιονομικό «αέρα» προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέα μείωση της φορολογίας.
Μάλιστα, στις 22 Απριλίου η Eurostat αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις οριστικές εκτιμήσεις της για το ύψος στο οποίο έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2024.
Πρόκειται για το κρίσιμο στοιχείο με βάση το οποίο θα δοθεί μια πρώτη, πλην σαφέστερη, εικόνα για τις επιδόσεις του περυσινού προϋπολογισμού και τον δημοσιονομικό χώρο που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τις νέες φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Το επόμενο ορόσημο θα είναι ο Ιούνιος όταν θα οριστικοποιηθούν οι εκτιμήσεις για το ύψος των εσόδων από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής εφέτος.
Από τον συνδυασμό των δύο αυτών παραμέτρων θα προκύψει το αποτέλεσμα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχει τελικά στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των νέων θετικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.
Ήδη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δείχνουν ότι για ακόμη ένα έτος, το 2024, σημειώθηκε σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Αντί για 2,5% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος, κυμάνθηκε στα επίπεδα του 3,5%, εξέλιξη που δημιουργεί αυτόματα επιπλέον δημοσιονομικό χώρο συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Οι φοροελαφρύνσεις
Οι φοροελαφρύνσεις που θα έχουν επίκεντρο τους συνεπείς φορολογούμενους της μεσαίας τάξης αλλά θα αφορούν και ευρύτερες κατηγορίες φορολογουμένων θα αποτελούν το βασικό πακέτο των νέων θετικών μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνονται αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με αναπροσαρμογές συντελεστών έτσι ώστε να υπάρξει όφελος σε εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Εξετάζονται αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης καθώς και στη φορολογία του εισοδήματος από ενοίκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Η σκέψη είναι να μειωθεί ο συντελεστής του 22% που είναι σήμερα πέριξ του 15%, στη λογική της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, καθότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 17% κατά την τελευταία 3ετία.
Για τον λόγο αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στοχεύει και στην ελάφρυνση των φορολογουμένων με εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ. Παράλληλα εξετάζεται και η…μετακίνηση του ανώτατου συντελεστή. Σήμερα, ο φορολογικός συντελεστής 44% επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Το σενάριο προβλέπει την αύξηση αυτού του εισοδηματικού ορίου προκειμένου να ελαφρυνθούν και τα υψηλότερα εισοδήματα. Επί της ουσίας, ο συντελεστής 44% αναμένεται να εφαρμόζεται για υψηλότερα εισοδήματα.
Από εκεί και πέρα, αναμένεται να εφαρμοστεί μείωση κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης από το 2026, με σταδιακή κατάργησή τους τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, σχεδιάζεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2026, με την πιθανότητα εφαρμογής αυτής της αλλαγής και νωρίτερα, εφόσον τα φορολογικά έσοδα το επιτρέψουν.
Τέλος, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα ή με στοχευμένες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Επίσης αναμένεται να υπάρξουν στοχευμένες ενισχύσεις σε κατηγορίες πολιτών που κρίνονται αναγκαίες. Οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού που συμπαρασύρουν και τις αμοιβές στο δημόσιο και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις αυξήσεις στους στρατιωτικούς άνοιξαν τη συζήτηση για αυξήσεις και στα Σώματα Ασφαλείας ( Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική).


Latest News

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος