
Την εξαίρεση του ελληνικού κρασιού από τα μέτρα επιβολής δασμών των ΗΠΑ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), ο οποίος εκφράζει τη μεγάλη αγωνία του για την ολοένα εμπορική αντιπαράθεση.
Όπως επισημαίνει ο ΣΕΟ στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, οι ΗΠΑ αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής για το ελληνικό κρασί, φθάνοντας το 2024 τα 19 εκ ευρώ, που αντιστοιχούν στο 19% του συνόλου των εξαγωγών του.
Η επιβολή, όμως, στα ευρωπαϊκά κρασιά των δασμών εισαγωγής στις ΗΠΑ ουσιαστικά θα αποκλείσουν το ελληνικό κρασί από την αγορά
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μέση τιμή εξαγωγής των κρασιών μας στις ΗΠΑ το 2024 ξεπέρασαν τα 7 ευρώ/κιλό, που αποτελεί «μια από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές τιμές εξαγωγής οίνων, γεγονός που έχει επιτευχθεί μετά από πολύχρονες προσπάθειες των Ελλήνων οινοπαραγωγών που στόχευαν στην αύξηση της αντιλαμβανόμενης αξίας του ελληνικού κρασιού στις αγορές του εξωτερικού», σημειώνεται.
Η επιβολή, όμως, στα ευρωπαϊκά κρασιά των δασμών εισαγωγής στις ΗΠΑ ουσιαστικά θα αποκλείσουν το ελληνικό κρασί από την αγορά, γκρεμίζοντας απότομα τις προσπάθειες δύο δεκαετιών.
Με βάση τα παραπάνω, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου ζητάει να εξαιρεθεί το ελληνικό κρασί από τα μέτρα επιβολής δασμών της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι όγκοι εξαγωγής του ελληνικού κρασιού είναι μικροί, μην ξεπερνώντας το 0,5% των κρασιών που καταναλώνονται στις ΗΠΑ και άρα η εξαίρεση τους δεν θα προκαλέσει ουσιαστικό ανταγωνισμό σε αμερικανικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. «Θα δώσει όμως ανάσα σωτηρίας στον ελληνικό αμπελοοινικό τομέα», σημειώνει ο ΣΕΟ.
Πλήγμα στον αμπελοοινικό τομέα
Το κρασί, όπως υπενθυμίζει στην επιστολή του ο ΣΕΟ, αποτελεί από αρχαιοτάτων χρόνων μέρος των παραδόσεων και του ελληνικού πολιτισμού, ως βασικό στοιχείο της μεσογειακής τριάδας διατροφής. «Ο κλάδος μας στηρίζει την απασχόληση στην περιφέρεια, στον τομέα του τουρισμού, στην εστίαση και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι, δε, το κρασί το πιο εξωστρεφές και το μόνο προϊόν της ελληνικής γης που φθάνει στο τραπέζι του καταναλωτή με την ένδειξη ελληνικό προϊόν», σημειώνει.
Τονίζει δε, ότι «μετά από δύο συνεχόμενα έτη μειωμένης αμπελουργικής παραγωγής λόγω ακραίων κλιματικών συνθηκών, έρχονται οι δασμοί στη δεύτερη σημαντικότερη χώρα στόχο για να φέρουν ένα ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στον αμπελοοινικό μας τομέα. Σας ζητούμε λοιπόν, να εισακούσετε το δίκαιο αίτημα μας, προτείνοντας την εξαίρεση του ελληνικού οίνου από τα προϊόντα προς επιβολή δασμών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση