
Σήμερα 8 Απριλίου 2025, μετά το κλείσιμο της αγοράς, θα ανακοινωθεί εάν το ελληνικό χρηματιστήριο θα αναβαθμιστεί από τον FTSE Russell σε Αναπτυγμένη αγορά, από το καθεστώς Προηγμένης Αναδυόμενης.
Ο FTSE Russell θα μπορούσε να γίνει ο πρώτη μεταξύ των μεγάλων εταιρειών αξιολόγησης που θα επαναταξινομήσει τις ελληνικές μετοχές όταν θα ανακοινώσει την ενδιάμεση ενημέρωση για την αξιολόγηση της ελληνικής αγοράς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, o FTSE Russell αναμένεται να δώσει την πολυπόθητη αναβάθμιση στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία απόφαση που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους, και μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει εισροές εκατομμυρίων δολαρίων.
Η εταιρεία έθεσε τον Οκτώβριο το ελληνικό χρηματιστήριο σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμισή του από τον δείκτη Advanced Emerging, προσθέτοντας ότι πληροί όλα τα κριτήρια των ανεπτυγμένων αγορών εκτός από ένα: η πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας εξακολουθεί να θεωρείται «κερδοσκοπική».
Τα κριτήρια για το χρηματιστήριο Αθηνών
«Το γεγονός ότι (ο FTSE Russell) έβαλε τη χώρα στη λίστα παρακολούθησης και ταυτόχρονα δήλωσε ότι πληροί τα κριτήρια, υποδηλώνει ότι υπάρχει μια πολύ λογική πιθανότητα να δούμε αυτή την αναβάθμιση», δήλωσε ο Γεώργιος Λεοντάρης, CIO για την EMEA και την Ελβετία στην HSBC Global Private Banking.
Η αναβάθμιση είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την ελληνική οικονομία που προσπαθεί να ξεφύγει από την σοβαρή οικονομική κατάρρευση και κρίση χρέους στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προσχώρησε στους ομολόγους του τον Μάρτιο και έδωσε στο ελληνικό αξιόχρεο την πολυπόθητη «επενδυτική βαθμίδα».
Η αναβάθμιση από τον FTSE Russell θα μπορούσε να επιφέρει καθαρές παθητικές εισροές περίπου 400 εκατ. δολαρίων, εκτιμά η Thea Jamison, διευθύνουσα σύμβουλος της CHANGE Global Investment. Η ΕΧΑΕ προβλέπει εισροές μεταξύ 250 εκατ. και 1 δισ. δολαρίων.
Οι αναλυτές σημείωσαν επίσης ότι θα είναι θέμα χρόνου να αναβαθμίσουν και άλλες εταιρείες το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η εταιρεία S&P Dow Jones Indices έβαλε τις ελληνικές μετοχές σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση το 2025, αλλά το κύριο βάρος θα δοθεί στην αναθεώρηση της προσβασιμότητας της αγοράς από τον MSCI αργότερα μέσα στο έτος, την οποία οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων παρακολουθούν στενά.
Οι εταιρείες αξιολόγησης αναμένεται να εκδώσουν τις εκθέσεις τους σε μια ταραγμένη περίοδο για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη.
Τα ελληνικά blue-chips έχουν χάσει πάνω από 10% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά εξακολουθούν να καταγράφουν κέρδη περίπου 0,5% από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με την πτώση άνω του 2% του πανευρωπαϊκού STOXX 600.
Ανοίγοντας τον δρόμο της αναβάθμισης
Υπενθυμίζεται ότι ο FTSE έθεσε την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης από τον Σεπτέμβριο του 2024.
Όπως είχε αναφέρει τότε ο οίκος, η Ελλάδα πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις για την απόκτηση του καθεστώτος Αναπτυγμένης Αγοράς εντός του πλαισίου ταξινόμησης του FTSE:
- τα 22 κριτήρια ποιότητας των αγορών FTSE.
- τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης αγοράς και τις μέτρησης τίτλων με βάση τα στοιχεία κλεισίματος στις 28 Ιουνίου 2024 και
- το όριο στο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (Μέθοδος Atlas) να είναι στο «Υψηλό».
Ωστόσο, ο οίκος είχε βάλει έναν αστερίσκο, αναφορικά με την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου.
Όπως ανέφερε , η Ελλάδα διατηρεί αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «Speculative» (μη επενδυτικής βαθμίδας) με βάση τη χαμηλότερη αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου από τους τρεις κύριους οίκους αξιολόγησης.
Για την κατάταξη της στις αναπτυγμένες αγορές απαιτείται όμως η επενδυτική βαθμίδα, που δεν θα έχει αρνητικές προοπτικές.
Ο αστερίσκος αυτός από 14 Μαρτίου όμως έπαψε να υφίσταται, καθώς ο οίκος Moody’s αναβάθμισε σε επενδυτική βαθμίδα την ελληνική οικονομία, κλείνοντας τον κύκλο junk που άνοιξε κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.


Latest News

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης