
Μπορεί να είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες, δεδομένων και των ροών που είχαν προηγηθεί της μεγάλης αναταραχής των τελευταίων ημερών, εντούτοις ο οίκος FTSE Russell αποφάσισε να διατηρήσει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε «λίστα παρακολούθησης» (Watch List) και να μην δώσει ημερομηνία αναβάθμισης.
Μάλιστα, όπως αναφέρει, θα προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση τον προσεχή Σεπτέμβριο, με βάση δεδομένα έως το κλείσιμο στις 30 Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τον FTSE Russell, επί του παρόντος, η Ελλάδα πληροί τα 22 κριτήρια ποιότητας των αγορών FTSE, την ελάχιστη κεφαλαιοποίηση αγοράς και την απαίτηση καταμέτρησης τίτλων βάσει στοιχείων από το κλείσιμο στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και έχει αξιολόγηση «Υψηλό» στο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (Μέθοδος Atlas).
Ήξεις αφήξεις
Αυτό που προκάλεσε πάντως εντύπωση είναι ότι στα κριτήρια του οίκου είναι και η αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού από τους τρεις κύριους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, με την τελευταία αναβάθμιση από τη Moody’s, όπως ήταν φυσικό, να τροφοδοτεί και τις ελπίδες της αγοράς για την απόφαση του FTSE Russell.
Ωστόσο, ο οίκος ανέφερε επί λέξη ότι η τρέχουσα αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι «Speculative», όπερ σημαίνει ότι βρίσκεται στη βαθμίδα του “Β”. Ουσιαστικά, το αξιόχρεο μιας χώρας με βαθμολογία ζώνης “Ba” κρίνεται ότι έχει κερδοσκοπικά στοιχεία και υπόκεινται σε σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ελληνική οικονομία αξιολογείται με ΒΒΒ- από τον Standard & Poor’s, με Baa3 από τη Moody’s και με BBB- από την Fitch. Εντούτοις, και οι τρεις αξιολογήσεις είναι πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, όπως ακριβώς ορίζουν και τα κοινά κριτήρια του FTSE Russell.
Η επόμενη ημέρα
Σαφώς μια αναβάθμιση από τον FTSE Russell θα ήταν μικρότερης σημασίας από μια αναβάθμιση από τον MSCI. Άλλωστε, το 70% των funds με ενεργητικό 12 τρισ. δολάρια, ακολουθούν τους δείκτες MSCI, καθιστώντας την αναβάθμιση από τον οίκο MSCI κρίσιμο παράγοντα.
Εντούτοις, μια αναβάθμιση θα είχε ως αποτέλεσμα αλληλεπικαλυπτόμενες εισροές τόσο από funds που παρακολουθούν του δείκτες των ανεπτυγμένων όσο και των αναδυόμενων αγορών, υποστηρίζοντας διαρκώς αυξημένους όγκους. Αυτή η διπλή εισροή θα μπορούσε να ενισχύσει το βάθος και το εύρος της αγοράς, διευρύνοντας τη βάση των επενδυτών και αυξάνοντας τον τζίρο σε ένα ευρύτερο φάσμα εισηγμένων μετοχών.
Παρά τη δυσκολία των εκτιμήσεων στην παρούσα συγκυρία η ελληνική αγορά διαθέτει ελκυστικές αποτιμήσεις, κάτι που θα την καθιστά προορισμό για μέρος των μεγάλων κεφαλαίων
Έτσι, είναι σημαντικό να ανοίξει κάποια στιγμή ο δρόμος των αναβαθμίσεων, σε μια συγκυρία μάλιστα που η αγορά το χρειάζεται ώστε να αντέξει τις διεθνείς πιέσεις. Και όχι μόνο δηλαδή, καθώς και οι εισηγμένες θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια, που επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές, ενισχύοντας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Άλλωστε, παρά τη δυσκολία των εκτιμήσεων στην παρούσα συγκυρία η ελληνική αγορά διαθέτει ελκυστικές αποτιμήσεις, κάτι που θα την καθιστά προορισμό για μέρος των μεγάλων κεφαλαίων. Αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά να διαπραγματεύεται σε P/E 7,9x (περίπου 30% discount σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο του ΧΑ και το τρέχον P/E των Stoxx 600 και MSCI EM).
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε λίστα παρακολούθησης (watchlist) για πιθανή αναβάθμιση έχει το ΧΑ και ο οίκος S&P, ενώ ο ΜSCI στην τελευταία αναθεώρησή του δεν προχώρησε στην ένταξη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε «watch list για αναβάθμιση».
Συνέχεια αναταράξεων
Από τη μεριά της, η Eurobank Equities εξήγησε την απόφαση του FTSE Russell στο ότι ο οίκος σημείωσε ότι ένα από τα τέσσερα βασικά κριτήρια, αυτό της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση από τον FTSE καθώς η αναβάθμιση του δημόσιου χρέους της χώρας από τον Moody’s έγινε πρόσφατα.
Υπό το πρίσμα αυτής της απόφασης του FTSE Russell και της συνεχιζόμενης αναταραχής που σχετίζεται με τους δασμούς, η Eurobank Equities αναμένει ότι οι αναταραχές της αγοράς θα συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα, με μεγάλες διακυμάνσεις σε τίτλους υψηλού beta, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.


Latest News

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης