
Οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, σε διεθνές επίπεδο, θα είναι «βίαιες» υπό το πρίσμα της δασμολογικής πολιτικής που ακολουθεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση, είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X.
Παρόλα αυτά ο τομέας της ενέργειας από την άλλη πλευρά θα έχει βίαιη… πτώση τιμών, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη. «Στην Ελλάδα θα έχουμε το φαινόμενο του decoupling στην ενέργεια που αναμένεται να ξεκινήσει από την άνοιξη και θα έχουμε μείωση των τιμών για τα επόμενα 2 χρόνια», είπε αναφερόμενος στην αποσύνδεση των κερδών των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας από τις πωλήσεις.
Πλέον, η συζήτηση σε διεθνές επίπεδο θα φύγει από τον τομέα της ενέργειας, κατέληξε. Ωστόσο, η βαρύτερη κρίση είναι αυτή που έρχεται γιατί θα είναι δομική και θα διαρκέσει περίπου μία τετραετία, επισήμανε.
Όπως εξήγησε, διεθνώς η ύφεση βρίσκεται στο κατώφλι των διεθνών οικονομιών και ειδικά για την αμερικανική καθώς θα έχουμε αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και συγχρόνως μείωση του πλούτου. Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δούμε πίεση στην πραγματική οικονομία, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουμε μια δομική οικονομική κρίση.
Επενδυτική αβεβαιότητα
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, θα υπάρξει επενδυτική αβεβαιότητα καθώς οι διεθνείς επενδυτές θα πρέπει να επιλέξουν να παραμείνουν στο μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης ή όχι. «Κανείς δεν θα επενδύει πουθενά μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο», ανέφερε. Παράλληλα, όπως επισήμανε, θα υπάρξει έντονη δασμοδιαφυγή που θα έρθει να προσθέσει μια νέου είδους γραφειοκρατία.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης προέβλεψε διαταραχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κυρίως στην Αμερική, ενώ πιέσεις θα αντιμετωπίσουν και οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες που σχετίζονται με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σίγουρα θα υπάρξει και αποσταθεροποίηση του δολαρίου, είπε.
Δομική απόπειρα κατάργησης της παγκοσμιοποίησης
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ένα σχέδιο αντίδρασης για να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι καταστάσεις, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «μοντέλο για όλες αυτές τις εξελίξεις δεν υπάρχει». «Η τραπεζική κρίση ήταν στην ουσία διόρθωση, εδώ δεν μιλάμε για διόρθωση. Εδώ πρόκειται για δομική απόπειρα κατάργησης της παγκοσμιοποίησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στο ερώτημα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει μικρό κομμάτι των εξαγωγών της που κατευθύνεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες με τον κύριο όγκο να κατευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση οπότε σε μας οι επιπτώσεις θα φανούν με κάποια καθυστέρηση. «Ίσως από το 2026» είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις θα φανούν όταν η διεθνής ύφεση μειώσει τα εισοδήματα και εμείς θα δούμε μείωση στις αφίξεις των τουριστών.
Επιπλέον, η κλιματική κρίση φέρνει πρόσθετα κόστη ενώ αυξήσεις θα υπάρξουν και από τις αμυντικές δαπάνες που επίσης θα αυξηθούν λόγω των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Τραμπ.
Στο ερώτημα εάν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον, ο πρώην υπουργός υπενθύμισε ότι «κάναμε σωστές πολιτικές τα τελευταία χρόνια, όλα όσα θετικά επιτύχαμε δεν πρέπει να τεθούν εν αμφιβόλω». «Θα πρέπει να συνεχίσουμε την αλλαγή του κράτους, αυτά θα είναι τα πολιτικά διακυβεύματα των επόμενων εκλογών», κατέληξε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ