Σημαντικό βήμα διεθνοποίησης για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί η απόφαση για τη δημιουργία παραρτήματος στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X. Όπως δήλωσε, η σχετική αίτηση θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και αφορά την ίδρυση παραρτήματος με οκτώ αρχικά τμήματα: Ψυχολογίας, Κλασσικών Σπουδών, Ιατρικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικών Σπουδών, Ναυτιλιακών, Νοσηλευτικής και Παιδαγωγικών.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Πρύτανη, για ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του ιδρύματος, ενώ σε δεύτερη φάση προγραμματίζεται η ανάπτυξη περαιτέρω προγραμμάτων σε συνεργασία, κυρίως, με δημόσια πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Να βελτιωθεί το πλαίσιο πρόσβασης στα ξενόγλωσσα προγράμματα

Ο κ. Σιάσος επισήμανε επίσης την ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου πρόσβασης των φοιτητών στα ξενόγλωσσα προγράμματα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διορθωθεί», καθώς σήμερα ένας Έλληνας φοιτητής δεν έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί συμμετοχής σε ξενόγλωσσο πρόγραμμα δημόσιου πανεπιστημίου της χώρας του – γεγονός που τον αποκλείει από σπουδές υψηλού κύρους.

Η διεύρυνση της πρόσβασης και η ενίσχυση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων θα λειτουργήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, προς όφελος όχι μόνο των Ελλήνων φοιτητών, αλλά και στην κατεύθυνση προσέλκυσης αλλοδαπών φοιτητών.

Ήδη, το ΕΚΠΑ προσφέρει τρία ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα και τριάντα πέντε μεταπτυχιακά, με το Υπουργείο Παιδείας να ενισχύει χρηματοδοτικά την ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ο Πρύτανης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών» που μεταξύ άλλων αφορούν έρευνα, προγράμματα και εκπαίδευση καθηγητών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το δημόσιο πανεπιστήμιο. Εμάς μας ενδιαφέρει η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας», είπε.

Νέο εθνικό απολυτήριο

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Σιάσος σημείωσε ότι η συζήτηση για ένα νέο εθνικό απολυτήριο θα μπορούσε να ανοίξει με στόχο την αξιοποίηση ενός πιο δίκαιου και παιδαγωγικά προσανατολισμένου συστήματος. Όπως τόνισε, “πρέπει να δούμε κατά πόσο επιθυμούμε την ύπαρξη ενός συστήματος εισαγωγής δύο ταχυτήτων”, όπου κάποιοι μαθητές δεν θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την ενίσχυση του ρόλου του εθνικού απολυτηρίου ως εργαλείου πρόσβασης τόσο στα δημόσια όσο και, εφόσον το επιλέξουν οι φοιτητές, στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τέλος, αναφερόμενος στο διοικητικό μοντέλο των πανεπιστημίων, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ εξέφρασε την ανάγκη για σταθερότητα και αποφυγή εξαντλητικών αλλαγών. Δήλωσε ανοικτός σε μικρές προσαρμογές, επαινώντας τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη για τις παρεμβάσεις στο σύστημα διοίκησης, ενώ ενόψει της προσεχούς Συνόδου Πρυτάνεων, ανέδειξε ως κεντρικό ζήτημα τις υποδομές, σημειώνοντας ότι «σε πολλά μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, οι εγκαταστάσεις είναι παλιές», την ώρα που το ΕΚΠΑ περιλαμβάνεται στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Γεράσιμος Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Academia |

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος