
Σε προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε το Συμβούλιο σχετικά με την οδηγία, που θεσπίζει το πλαίσιο παρακολούθησης για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της υγείας του εδάφους στην ΕΕ.
Τα υγιή εδάφη αποτελούν τη βάση για το 95% των τροφίμων που τρώμε, φιλοξενούν περισσότερο από το 25% της βιοποικιλότητας στον κόσμο και αποτελούν τη μεγαλύτερη χερσαία δεξαμενή άνθρακα στον πλανήτη. Ωστόσο, το έδαφος είναι περιορισμένος πόρος και πάνω από το 60% των εδαφών στην ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση.
Το υγιές και ανθεκτικό έδαφος είναι το κλειδί για τη διασφάλιση ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων και καθαρότερου νερού για τις επόμενες γενιές
Να σημειωθεί ότι η προσωρινή συμφωνία διατηρεί τον φιλόδοξο, μη δεσμευτικό στόχο για την επίτευξη υγιών εδαφών έως το 2050. Πρέπει όμως, να επιβεβαιωθεί και από τα δύο θεσμικά όργανα.
«Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, δημιουργήσαμε το πρώτο πλαίσιο της ΕΕ για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των εδαφών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι πλέον καιρός για δράση, καθώς πάνω από το 60% των ευρωπαϊκών εδαφών είναι ανθυγιεινά και επιδεινώνονται. Το υγιές και ανθεκτικό έδαφος είναι το κλειδί για τη διασφάλιση ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων και καθαρότερου νερού για τις επόμενες γενιές», επισήμανε η Paulina Hennig-Kloska, υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Πολωνίας.
Καμία νέα υποχρέωση για τους αγρότες
Για την προστασία των αγροτών και των δασοκόμων, η συμφωνηθείσα οδηγία δεν επιβάλλει νέες υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες γης ή στους διαχειριστές γης.
Αντίθετα, υποχρεώνει τις χώρες της ΕΕ να τις βοηθήσουν να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους και την ανθεκτικότητα του εδάφους – την ικανότητα του εδάφους να συνεχίσει να διαδραματίζει τον σημαντικό του ρόλο στο οικοσύστημα.
Τα μέτρα υποστήριξης μπορεί να περιλαμβάνουν ανεξάρτητες συμβουλές, δραστηριότητες κατάρτισης και ανάπτυξη ικανοτήτων, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της ανθεκτικότητας του εδάφους.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να αξιολογούν τακτικά το οικονομικό κόστος για τους γεωργούς και τους δασοκόμους από τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και της ανθεκτικότητας του εδάφους.
Ολοκληρωμένο πλαίσιο παρακολούθησης
Τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη της Επιτροπής, θα παρακολουθούν πρώτα και στη συνέχεια θα αξιολογούν την υγεία όλων των εδαφών στην επικράτειά τους, έτσι ώστε οι αρχές σε όλη την ΕΕ να μπορούν να παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του εδάφους.
Τόσο το Συμβούλιο όσο και το Κοινοβούλιο συμφώνησαν ως προς την ανάγκη επίτευξης ενός σταθερού και συνεκτικού πλαισίου παρακολούθησης με συγκρίσιμα δεδομένα. Συμφώνησαν ότι τα κράτη μέλη θα καθορίσουν σημεία δειγματοληψίας για παρακολούθηση, με βάση μια κοινή μεθοδολογία της ΕΕ. Τα πρώτα βήματα για την παρακολούθηση των PFAS και των φυτοφαρμάκων συμφωνήθηκαν από τους συννομοθέτες.
Αξιολόγηση της υγείας του εδάφους
Η προσωρινή συμφωνία διατηρεί την έννοια των κοινών περιγραφικών παραμέτρων του εδάφους (φυσικές, χημικές και βιολογικές παράμετροι), όπως αντικατοπτρίζεται στη γενική προσέγγιση και στην αρχική πρόταση της Επιτροπής.
Επίσης, εισάγει τάξεις για την περιγραφή της υγείας του εδάφους, που θα βασίζονται στον στόχο και τις τιμές ενεργοποίησης που καθορίζονται στη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου:
- μη δεσμευτικές βιώσιμες αξίες-στόχους σε επίπεδο ΕΕ για να αντικατοπτρίζουν τους μακροπρόθεσμους στόχους
- λειτουργικές τιμές ενεργοποίησης , που ορίζονται σε επίπεδο κράτους μέλους για κάθε περιγραφικό εδάφους προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα και σταδιακά να εφαρμοστούν διατάξεις που οδηγούν σε μια υγιή κατάσταση εδάφους


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση