
Την ανησυχία του για το διεθνές περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνεται, με την πολιτική την οποία ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «μάστερ του απρόβλεπτου», εξέφρασε ο δημοσιογράφος και επικεφαλής των ξένων ανταποκριτών των Financial Times, Alec Russel, μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X.
«Ελπίζω να μην μπαίνουμε σε μία νέα εποχή Βαϊμάρης» τόνισε ερωτηθείς σχετικά, υπενθυμίζοντας ότι εκείνη η περίοδος ήταν που οδήγησε στην άνοδο των Ναζί. Ο κ. Russell αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη: «Αν ανησυχώ για αυτό; Είμαι σίγουρα πολύ ανήσυχος», τόνισε.
«Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές κρίσεις χωρίς παγκόσμια ηγεσία», είπε χαρακτηριστικά.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο, τεράστιο πρόβλημα. Το βλέπουμε στη χώρα μου, τη Βρετανία, όπου ξαφνικά υπάρχει ένα λαϊκιστικό κίνημα που τα πάει πολύ καλά στις δημοσκοπήσεις. Πάνω απ ‘όλα, φυσικά, το έχουμε δει στις Ηνωμένες Πολιτείες,. Οι ΗΠΑ έχουν καταληφθεί από ένα πολύ δεξιό, πολύ εθνικιστικό, πολύ λαϊκιστικό κίνημα», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι όλο αυτό μπορεί να έχει βαθιά αποσταθεροποιητικές συνέπειες για όλους.
Η πρόκληση για την Ευρώπη
Ερωτηθείς αν αυτή είναι η στιγμή για την Ευρώπη ο κ. Russell απάντησε, ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει και να γίνει παίκτης, διότι τώρα πιστεύω ότι δεν είναι παίκτης».
O Τραμπ είναι ο master του απρόβλεπτου. Του αρέσει να είναι απρόβλεπτος επειδή πιστεύει ότι αυτό τον κάνει πιο δυνατό
«Τώρα έχουμε την Αμερική και την Κίνα να έρχονται αντιμέτωπες σε ένα εμπορικό πόλεμο. Το μεγάλο εφιαλτικό σενάριο είναι ότι στο μέλλον, σε κάποιο στάδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ακόμα θερμό πόλεμο. Αλλά ακόμη και χωρίς αυτό, είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος αυτής της πρόκλησης», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία, την οποία επισκέφθηκε προσφάτως, ο κ. Russell είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει τους επόμενους μήνες, εκτιμώντας ότι το Κίεβο δεν θα συναινέσει σε μια συμφωνία, που θα αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα επιστροφής της Ρωσίας «για μια δεύτερη μπουκιά», όπως λέμε σε λίγα χρόνια.
«Το τελευταίο πράγμα που θέλουν να κάνουν είναι να υπογράψουν μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα πάρει τον χρόνο που χρειάζεται για να ανακτήσει τη δυναμική της και στη συνέχεια να επιστρέψει, και και η Ουκρανία να μην έχει τις εγγυήσεις», εξήγησε.
«Ο μάστερ του απρόβλεπτου»
Ερωτηθείς για την Τουρκία και για τον αν έχουν ενισχυθεί οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ερντογάν, ο κ. Russell τόνισε: «Θεωρητικά υπάρχει μία ταύτιση απόψεων. Ωστόσο, ο Τραμπ είναι ο master του απρόβλεπτου. Του αρέσει να είναι απρόβλεπτος επειδή πιστεύει ότι αυτό τον κάνει πιο δυνατό. Νομίζω, ότι αυτό είναι ένα σημείο για την Τουρκία. Θεωρητικά υπάρχει μια ταύτιση απόψεων. Αυτοί είναι δύο μεγάλοι ηγέτες με αυταρχικές τάσεις, ο Ερντογάν και και και ο Τραμπ. Είναι ενδιαφέρον και καταθλιπτικό παράλληλα να βλέπεις ότι μερικοί από τους μεγάλους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, δεν λένε απολύτως τίποτα για τη φυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Απλώς το αγνοούν εντελώς», υπογράμμισε.
Ο δημοσιογράφος των FT ανέφερε ότι ο Τραμπ τα βλέπει όλα σε ένα «είδος συναλλακτικής βάσης». «Έχει μια καλή σχέση με τον Ερντογάν, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει ξανά».
Για τη Μέση Ανατολή
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στις προθέσεις του Τραμπ να μετατρέψει τη Γάζα σε ριβιέρα εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «Μίλησα με μερικούς από τους συμβούλους του, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι όλα θα συμβούν πολύ γρήγορα και εύκολα και φυσικά είναι πολύ πιο περίπλοκο, εννοώ ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο περίπλοκος από ό, τι η αρκετά απλοϊκή κοσμοθεωρία θα μας έκανε να πιστέψουμε», κατέληξε.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα