
Στον αιφνίδιο χαρακτήρα της κρίσης της ΕΕ με τις ΗΠΑ, στην αξία του προγράμματος ReArm Europe και στην ανάγκη ύπαρξης οργανισμών και εταιρειών όπως η ΕΑΒ για την αμυντική ενίσχυση της Ελλάδα, μίλησε, μεταξύ άλλων, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, Αλέξανδρος Διακόπουλος.
«Με την κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ και την ανακοίνωση του προγράμματος ReArm Europe έγινε πασιφανές ότι αργήσαμε πάρα πολύ όσον αφορά το θέμα της άμυνας. Είναι προς συζήτηση να δούμε πόσο βαθιά είναι η κρίση ή αν θα υπάρξει και διαχωρισμός», εξήγησε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, κάνοντας λόγο για ένα «βίαιο κατά κοινή ομολογία ξύπνημα για την Ευρώπη».
Ένα βίαιο ξύπνημα
«Μετά το τέλος του προηγούμενου αιώνα, η Ευρώπη μπορεί να ξέχασε το θέμα της ασφάλειας και να έδωσε την άμυνα εργολαβία στις ΗΠΑ, ακολουθώντας και το περίφημο “μέρισμα της ειρήνης”, διατηρώντας μικρά σώματα και μικρό εξοπλισμό, επιλέγοντας να επενδύσεις σε άλλους τομείς», πρόσθεσε.
«Δεν ήταν παλαβή ως θεωρία η συγκεκριμένη επιλογή. Αλλά η η χομπσιανή αντίληψη της φυσικής κατάστασης ως μίας χαοτικής, άναρχης συνθήκης ατελείωτου και καθολικού “πολέμου όλων εναντίον όλων”, τελικά επικράτησε, όπως είδαμε να συμβαίνει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις θέσεις του αμερικανού προέδρου», σημείωσε ο κ. Διακόπουλος.
Συμπλήρωσε, δε, πως «ακόμη είμαστε στη φάση των ανακοινώσεων, έναν τομέα όπου πραγματικά αριστεύει η ΕΕ, αλλά περιμένουμε να δούμε την πράξη».
Το ReArm Europe
«Είναι η πιο συγκροτημένη και σε οικονομικά μεγέθη η πιο πλούσια πρωτοβουλία που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, με τη δική της σημασία. Χωρίς να θέλω να τη μειώσω,όμως, εδώ και 10 χρόνια, η Ευρώπη αναλάμβανε πρωτοβουλίες επί αυτού του θέματος, χωρίς ωστόσο να το γνωρίζουν οι πολλοί γιατί δεν δινόταν η έμφαση που έπρεπε», διευκρίνισε ο κ. Διακόπουλος, κάνοντας αναφορά στο European Defense Agency, το European Defense Fund, την πρωτοβουλία PESCO – «όλα αυτά τα σχήματα είχαν πολλή γραφειοκρατία, αρκετό χρήμα και ελάχιστο τελικό προϊόν. Δεν είναι τυχαίο πως κανένα από τα μεγάλο οπλικά έργα σήμερα δεν είναι προϊόν αυτών των πρωτοβουλιών».
Εάν το ReArm μπορεί να δημιουργήσει όσα δεν έκαναν τα προηγούμενα, τότε υπάρχει όφελος, σύμφωνα με τον κ. Διακόπουλος.
«Σημασία έχει ότι η Ελλάδα έδωσε έμφαση στο δημοσιονομικό κομμάτι και τη ρήτρα διαφυγής, όσο και στο θέμα των κοινών προμηθειών και στη δημιουργία συμπράξεων, ώστε στο τέλος να μπορούμε να πάρουμε χρήμα ευρωπαϊκό για να δημιουργήσουμε τις υποδομές που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε τη βιομηχανία αυτή».
Ο ρόλος της ΕΑΒ
«Στα χρόνια της κρίσης το πρόβλημα ήταν υπαρκτό αλλά το φάρμακο αποδείχθηκε πιο δυνατό όχι μόνο για την ΕΑΒ, που έμπαινε όντως μέσα, αλλά και για πολλούς άλλους τομείς. Ελλείψει ενός σχεδίου αναδόμησης, εφαρμόστηκε ένα σχέδιο περικοπής κόστους, που οδήγησε πίσω το συγκεκριμένο πεδίο της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Διακόπουλος, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει αλλαγή νομοθετικού θεσμικού πλαισίου. «Είναι σαν το λογισμικό, αν βάλεις λάθος σε ένα μηχάνημα, δεν θα λειτουργήσει καλά και δεν θα φταίει αυτό. Έτσι υπάρχει ανάγκη να μην αντιμετωπίζεται ως δημόσιος οργανισμός η ΕΑΒ αλλά ως ΑΕ».
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο σοβαρό ζήτημα του προσωπικού που εμφανίζει διαρροές λόγω του ανταγωνισμού, αλλά κυρίως στην ανάγκη follow & support των συστημάτων που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Η συντήρηση είναι απαραίτητη για να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού, αλλά και να γνωρίζουμε τη διαθεσιμότητάς τους όπως και τα κόστη συντήρησης», πρόσθεσε.
Η δημιουργία μιας δομής που να τα συντηρεί στην Ελλάδα, κρίνεται απαραίτητη καθώς έχει και επιχειρησιακό νόημα και πρακτικό και υπηρεσιακό. «Είναι σημαντική η απόφαση του υπουργείου να υπάρχει 25% συμμετοχή ελληνική σε κάθε project και χρειάζονται κι άλλα», συμπλήρωσε ο κ. Διακόπουλος, αναφερόμενος στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης και της ΕΑΒ με νέες τεχνολογίες και ηλεκτρονικά συστήματα – ραντάρ, anti drone όπως ο Κένταυρος. Είτε από μόνη της είτε μέσα από συνεργασίες άλλων εταιρείων ή ινστιτούτων τεχνολογικών, θα μπορούσε να αποτελεί βάση για βιώσιμη και προφανώς κερδοφόρα. Για όλα χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια και καμία σύνδεση με πολιτικές πρωτοβουλίες, πρόσωπα ή συγκεκριμένες πολιτικές».


Latest News

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

H «τελική πρόταση» Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πού τραβά τη γραμμή των συνόρων
Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της στην «πρόταση» των ΗΠΑ που ζητά από το Κίεβο να παραδώσει τις κατειλημμένες περιοχές στον ρωσικό έλεγχο

Παραμένουν τα 25άρια - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού