
Ο αριθμός των Ευρωπαίων ταξιδιωτών που επισκέπτονται τις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατακόρυφα καθώς η πολιτική και οικονομική ένταση και οι φόβοι για εχθρική αντιμετώπιση απέναντι στους ξένους υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ απειλούν τις πιο κερδοφόρες αεροπορικές γραμμές του κόσμου.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Διοίκηση Εμπορίου (ΙΤΑ), οι επισκέπτες από τη δυτική Ευρώπη που έμειναν τουλάχιστον μία νύχτα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 17% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ενώ μία ανάλυση δεδομένων της ITA από τους Financial Times, δείχνει ότι ταξίδια από ορισμένες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Γερμανίας – μειώθηκαν κατά περισσότερο από 20%.
Η τάση αποτελεί απειλή για την τουριστική βιομηχανία των ΗΠΑ, η οποία αντιπροσωπεύει το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχειακές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει για τη μείωση της ζήτησης για υπερατλαντικά ταξίδια.
Ο συνολικός αριθμός των ξένων επισκεπτών που ταξίδεψαν στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 12% από την αρχή του έτους έως τον Μάρτιο, η πιο απότομη πτώση από τον Μάρτιο του 2021, όταν ο ταξιδιωτικός τομέας επλήγη από τους περιορισμούς πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ITA.
Τα ποσοστά ακύρωσης για κρατήσεις στις ΗΠΑ ήταν 16% υψηλότερα το πρώτο τρίμηνο από ό,τι πέρυσι — με ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία να παρουσιάζουν ακόμη υψηλότερο ποσοστό ακύρωσης 40%
«Μέσα σε δύο μόλις μήνες [ο Τραμπ] κατέστρεψε τη φήμη των ΗΠΑ, κάτι που φαίνεται από τα μειωμένα ταξίδια από την ΕΕ στις ΗΠΑ», σχολιάζει στους FT, ο Paul English, συνιδρυτής της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Kayak . «Αυτό δεν είναι μόνο ένα ακόμη τρομερό πλήγμα για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά αντιπροσωπεύει επίσης ζημιά στη φήμη που μπορεί να χρειαστούν γενιές για να ξανακερδηθεί».
…κάτι συμβαίνει
Η πτώση μπορεί να αντανακλά εν μέρει την αύξηση των ταξιδιών κατά τη διάρκεια του Πάσχα, η οποία μειώθηκε τον Μάρτιο του περασμένου έτους, δήλωσε ο Άνταμ Σακς, πρόεδρος της Tourism Economics.
Ωστόσο, είπε ότι άλλα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών αεροδρομίων και των χερσαίων διασταυρώσεων από τον Καναδά, έδειξαν ότι «είναι πολύ σαφές ότι κάτι συμβαίνει… και είναι μια αντίδραση στον Τραμπ».
Τα υπερατλαντικά δρομολόγια είναι τα πιο κερδοφόρα στον κόσμο και οι αεροπορικές εταιρείες απολαμβάνουν αυξανόμενη ζήτηση σε αυτές τις πτήσεις μετά την πανδημία, ειδικά σε θέσεις premium.
Η Virgin Atlantic προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για μια «μέτρια» επιβράδυνση της ζήτησης για υπερατλαντικές πτήσεις από τους καταναλωτές των ΗΠΑ και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Air France-KLM, Ben Smith, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο αερομεταφορέας αναγκάστηκε να μειώσει τους υπερατλαντικούς ναύλους οικονομικής θέσης εν μέσω «ελαφριάς χαλάρωσης» στην αγορά.
Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης της British Airways, IAG, και ο αμερικανικός αερομεταφορέας Delta Air Lines, δήλωσαν και οι δύο ότι δεν είχαν δει κανένα αντίκτυπο.
Οι αναλυτές της Barclays δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι εξακολουθούν να ανησυχούν για τα υπερατλαντικά δρομολόγια, όπου αναμένουν ότι η κερδοφορία θα «μειωθεί απότομα».
Σημαντικά ποσοστά ακύρωσης
Ο Naren Shaam, Διευθύνων Σύμβουλος του ιστότοπου ταξιδιωτικών κρατήσεων Omio, δήλωσε ότι τα ποσοστά ακύρωσης για κρατήσεις στις ΗΠΑ ήταν 16% υψηλότερα το πρώτο τρίμηνο από ό,τι πέρυσι — με ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία να παρουσιάζουν ακόμη υψηλότερο ποσοστό ακύρωσης 40%.
Η μείωση των διεθνών επισκεπτών στις ΗΠΑ υπογραμμίζει τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο μιας πιο επιθετικής συνοριακής πολιτικής υπό τον Τραμπ.
Πέρυσι, οι διεθνείς επισκέπτες ξόδεψαν περισσότερα από 253 δισεκατομμύρια δολάρια σε ταξιδιωτικά και σχετιζόμενα με τον τουρισμό αγαθά και υπηρεσίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ITA, ή περισσότερο από το 19% των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις ταξιδιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ το 2024.
Ο πρόεδρος της Delta, Glen Hauenstein, δήλωσε ότι ο αερομεταφορέας είχε δει μια «σημαντική» πτώση στις κρατήσεις από τον Καναδά.
Τα ταξίδια από τους Καναδούς, μια βασική πηγή τουρισμού για προορισμούς «χειμώνα-ήλιο», έχουν επίσης μειωθεί . Μέρη στις ΗΠΑ, όπως το Λας Βέγκας, για παράδειγμα, υποδέχτηκαν 1,4 εκατομμύρια Καναδούς το 2023 — ή το ένα τέταρτο όλων των διεθνών επισκεπτών.
Η εταιρεία ερευνών Tourism Economics, η οποία προηγουμένως είχε υπολογίσει αύξηση 9% στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με το 2024, αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα την πρόβλεψή της σε πτώση 9,4% μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ.


Latest News
![Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail-600x400.jpg)
Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]
Το White Paper “Sustainable Expansion of Greek Tourism” που δημοσίευσε πρόσφατα η Accor αποτυπώνει τη δέσμευσή της στη βιώσιμη φιλοξενία

Σην Ιβηρική το brand Super 8 της Wyndham - Η συμφωνία με τη Soliteight
Η Wyndham και η Soliteight βάζουν το brand Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία με 40 νέα ξενοδοχεία σε διάστημα 10 ετών

Ποιοι προορισμοί κέρδισαν τους Έλληνες το Πάσχα - Το κόστος μετακίνησης
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ferryscanne για τις εξορμήσεις το Πάσχα

Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αθηνα και Μάνη ο όμιλος Radisson - Η συνεργασία με την Fais Group
Την επέκταση της παρουσίας του στην Ελλάδα δρομολογεί ο όμιλος Radisson - Οι συνεργασίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 - Άνοδος 3,5% στους τουρίστες
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χώρες προέλευσης των τουριστών - Η μεγάλη άνοδος των Αμερικάνων και οι μηδενικές εισπράξεις από Ρώσους τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,5 εκατ. οι ξένοι τουρίστες

Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη ο νέος προορισμός τριών πολυτελών διεθνών αλυσίδων
Τα σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά με πολυτελή ξενοδοχεία των Waldorf Astoria της Hilton, Six Sences της IHG Group και Four Seasons
![Ξενοδοχεία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Η θέση της Αθήνας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Athens-hotels-600x399.jpg)
«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία - Στο top 10 η Αθήνα [γραφήματα]
Η Αθήνα μπήκε στη δεκάδα των ελκυστικών πόλεων και η Ελλάδα διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου

Δεν κόβουν το ταξίδι στην Ελλάδα οι Αμερικανοί
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα έρθουν και αυτό το καλοκαίρι