
Με σημαντικά κέρδη, αλλά χωρίς να ανεβάσει και πολύ τις συναλλαγές του, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να ξεπεράσει τις κοντινές του αντιστάσεις και να ανοίξει το δρόμο για υψηλότερα επίπεδα, καλύπτοντας λίγο παραπάνω από τα μισά του δρόμου που χάθηκε από τα τοπικά υψηλά του.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,73% στις 1.625,77 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.595,17 μονάδων (+0,79%) και 1.626,05 μονάδων (+2,75%). Ο τζίρος ανήλθε στα 152,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,4 εκατ. τεμάχια αξίας 16 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 3,23% στις 4.013,86 μονάδες, ενώ στο +1,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.490,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,93% στις 1.481,72 μονάδες.
Στα μισά του δρόμου
Έχοντας καλύψει λίγο παραπάνω από τα μισά της «ζημιάς» που προκλήθηκε από τα υψηλά των 1.749 μονάδων, η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της. Κατά τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, μπορεί το ΧΑ να μην πήρε το «βάπτισμα» από τον Russell για τις αναπτυγμένες αγορές, παρόλα αυτά η συμπεριφορά του ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Οι προηγούμενες ημέρες έδωσαν σημαντικές ζημιές σε αυτούς που αποφάσισαν να πουλήσουν φοβούμενοι την κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι αρκέστηκαν να δουν πολύ σημαντικές λογιστικές αποτιμήσεις στα χαρτοφυλάκια τους για μία ή δύο μέρες. Όσοι τόλμησαν να τοποθετηθούν στις ημέρες πανικού κέρδισαν καθαρά, ειδικά, αν δεν επενέβησαν μόνο για trading αλλά ακολούθησαν μεσοπρόθεσμη στρατηγική, κατά τον ίδιο.
Πιθανότατα να χρειαστεί ακόμα μία εβδομάδα για να καταλαγιάσει ο αχός, πριν δούμε κάποια μεγαλύτερη τάση στην αγορά. Φυσικά, το volatility είναι υψηλό, δίνοντας σημαντικές ευκαιρίες για trading, με τον τζίρο να διευκολύνει τη διαδικασία.
Επομένως, όσο παράδοξη και αν φαίνεται η τελευταία κίνηση που έκανε η αγορά, είναι υγιής και προς όφελος της, αναφέρει η Fast Finance. Ο λόγος είναι ότι υπήρχαν πολλοί που περίμεναν διόρθωση για να μπουν στην αγορά, και αυτή «καθάρισε» από το leverage και το margin. Σε περίπτωση που ξεκινήσει μία ανοδική νέα κίνηση, θα είναι ακόμα πιο δυναμική λόγω της διόρθωσης που επήλθε, εκτιμά.
Τεχνικά, το χαμηλό των 1.455 και το επίπεδο των 1.496 μονάδων σε δεύτερη φάση άφησαν ένα σημαντικό spike στην αγορά, κάτι που συνήθως οριοθετεί ένα καθοριστικό χαμηλό περιόδου. Πιθανότατα να χρειαστεί ακόμα μία εβδομάδα για να καταλαγιάσει ο αχός, πριν δούμε κάποια μεγαλύτερη τάση στην αγορά, εκτιμά η Fast Finance. Φυσικά, το volatility είναι υψηλό, δίνοντας σημαντικές ευκαιρίες για trading, με τον τζίρο να διευκολύνει τη διαδικασία. Η συντήρηση των 1.555 μονάδων είναι θετική, ενώ μία κατοχύρωση των 1.607 μονάδων μπορεί να μας δώσει και πάλι τις 1.653 μονάδων. Σε μεγάλη εικόνα έχει κάνει ότι καλύτερο μπορεί με πιθανότητες επαναπροσέγγισης των υψηλών.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Metlen σημείωσε άλμα 7,97%, με τις Τιτάν και Alpha Bank να ακολουθούν με κέρδη 6,82% και 6,66% αντίστοιχα. Στο +5,38% έκλεισε η Eurobank, με τις Aktor, Cenergy και Ελλάκτωρ να κλείνουν με άνοδο άνω του 3%.
Η άνοδος σε ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ ξεπέρασε το 2% και των Coca Cola, Jumbo, Aegean, Motor Oil και ΔΕΗ το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Λάμδα, Optima Bank και ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά ο ΔΑΑ. Η ΕΥΔΑΠ έχασε 1,21%.


Latest News

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης