Θα συνεχίσει τις εκπλήξεις

Ένα σχετικά ήσυχο Σαββατοκύριακο μας έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά τον καταιγισμό που έκανε το προηγούμενο διάστημα.

Μάλλον θετικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εξαίρεσε από τους δασμούς ορισμένα ηλεκτρονικά είδη που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως κινητά τηλέφωνα, οθόνες υπολογιστών και διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ανταλλακτικά.

Βέβαια, όλα αλλάζουν για την αμερικανική διοίκηση, γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι που κρατούν μικρό καλάθι για τις επόμενες 90 ημέρες, δηλαδή το περιθώριο που υπάρχει προκειμένου να αναθεωρηθούν οι εμπορικές συμφωνίες με τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

——————-

Αισιόδοξος

Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι ήδη αυτή η στρατηγική Τραμπ έχει αρχίσει να αφήνει τα σημάδια της στην αμερικανική οικονομία.

Μάλλον οι περισσότεροι, αυτό λένε.

Πλην ελαχίστων… όπως ο επίτιμος καθηγητής του Stern School of Business, Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος εμφανίστηκε στο φόρουμ των Δελφών «σούπερ» αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα.

Δεν τίθενται μεγάλα ερωτήματα για το τι θα επιλέξουν οι κυβερνήσεις είπε στα πηγαδάκια στα οποία βρέθηκε. Η στήλη ήταν εκεί και άκουσε με προσοχή τι είπε ο Mr Doom των ζοφερών προβλέψεων.

Νουριέλ Ρουμπινί

Τι προέβλεψε

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Ρουμπινί προέβλεψε γρήγορες λύσεις.

Πρώτα θα τα βρουν οι ΗΠΑ με την Ευρώπη, με χαμηλούς δασμούς της τάξεως του 10-15%, αλλά και με αύξηση των αμυντικών δαπανών. Στο τελευταίο η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα, αφού ήδη έχει υψηλές δαπάνες.

Δευτερευόντως, μέσα στο επόμενο τρίμηνο δηλαδή, θα υπάρξει συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα για δασμούς 25%.

Πράγματι υπάρχει χάος…

Ο Ρουμπινί παραδέχτηκε επίσης ότι έχει προκληθεί χάος με τον τρόπο που κινείται ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αλλά για την Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από την Αμερική. «Είστε δεμένοι», είπε.

Επίσης, δεν προέβλεψε πληθωρισμό, λόγω των δασμών.

Για την οικονομία της Ευρώπης, επίσης, θα βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων έως το καλοκαίρι.

Ενδεχομένως δύο μειώσεις των 25 μονάδων βάσης.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η αμέσως επόμενη συνεδρίαση είναι την Πέμπτη, 17 Απριλίου.

Εκεί αναμένεται να επικαιροποιηθεί και η προοπτική για το 2025 μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις.

———————

Τα άλματα της Alpha Bank

Και με βάση τις νέες εκτιμήσεις από το μέτωπο της Φρανκφούρτης, στο τραπεζικό τοπίο γίνονται πολλά το τελευταίο διάστημα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, στην Alpha Bank «τρίβουν τα χέρια τους» με τη σχέση που υπάρχει με τη Unicredit.

Η ελληνική τράπεζα στην ουσία έχει πρόσβαση σε όλο το δίκτυο της ιταλικής σε 13 χώρες!

Επίσης, στην Κύπρο, με την εξαγορά της Astrobank, έχει καταστεί ο τρίτος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στο νησί.

Με σημαντικές επενδύσεις και στο στελεχιακό δυναμικό, καθώς έχει πάρει στελέχη από την πρώην Λαϊκή.

Μια στρατηγική που ακολουθείται και στην Αθήνα, με την τράπεζα να έχει προσεγγίσει περίπου 100 Έλληνες, που ήταν σε μεγάλες επενδυτικές του εξωτερικού, ειδικά στην Αγγλία.

Μαθαίνω σύντομα θα ανακοινώσουν τη νέα «φουρνιά».

Alpha Bank

Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

To «όπλο» της Flexfin

Σε ισχυρή δύναμη πυρός, στο μεταξύ, εξελίσσει τη Flexfin η Alpha Bank, εκμεταλλευόμενη τον αλγόριθμο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά η Alpha Bank βρήκε ένα τρόπο να αντιμετωπίσει ένα δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν οριακή ή μηδενική κερδοφορία και δεν μπορούν να λάβουν δάνεια.

Με τη Flexfin όμως, εντοπίζονται οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν πελάτες μεγάλες επιχειρήσεις (όπως για παράδειγμα οι μικροί προμηθευτές του Σκλαβενίτη) και αυτόματα παίρνουν το αξιόχρεό των πελατών τους.

Το αποτέλεσμα; Εντοπίστηκαν περίπου 4.500 τέτοιες επιχειρήσεις.

——————–

Τέλος Απριλίου

Στο μεταξύ, απόπειρα ώστε τα θαλάσσια blocks που ζήτησε η Chevron για τις έρευνες υδρογονανθράκων να συμπεριληφθούν σε μία διεθνή διακήρυξη για την πρόσκληση επενδυτών καταβάλει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου μιλώντας στη διάρκεια του Delphi Economic Forum X έκανε γνωστό ότι ο διαγωνισμός ετοιμάζεται για το τέλος του Απριλίου.

Ωστόσο, δεν αποσαφήνισε αν θα είναι ένας που θα έχει και τα τρία θαλάσσια «οικόπεδα» «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης Ι» και «Νότια της Κρήτης ΙΙ» ή αν θα βγουν τρεις διαγωνισμοί…

Πάντως, η προκήρυξη ενός ενιαίου διεθνούς διαγωνισμού επισπεύδει τις διαδικασίες για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης…

Σταύρος Παπασταύρου

——————

Στη λιανική τώρα…

Αφήνοντας όμως τις μεγάλες επενδύσεις στα κοιτάσματα, η κατάσταση στη λιανική είναι άκρως ανησυχητική.

Την ώρα που μειώνονται οι ποσότητες καυσίμου που αφαιρούν από τους καταναλωτές οι «πειραγμένες αντλίες», αυξάνεται ο αριθμός των πρατηρίων που στρέφονται στην παραβατικότητα.

Επί της ουσίας είναι «παρενέργεια» της διατήρησης του πλαφόν που αφορά ουσιαστικά στο 6% της τιμής του καυσίμου και οδηγεί σε αρνητικά περιθώρια κέρδους.

Οι έντιμοι πρατηριούχοι, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν, «παραχωρούν» τα πρατήριά τους στους παραβατικούς.

Θυμίζω εδώ ότι οι απώλειες που προκαλούν οι παραβάσεις στο κράτος είναι περίπου 300 εκατ. και στους καταναλωτές περί τα 120 εκατ. ευρώ.

——————

Αυξήσεις μέσω εκπαίδευσης

Την πρόταση του προς την κυβέρνηση να επιτρέψει αυξήσεις χωρίς μισθολογικό κόστος, επανέλαβε από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς CEO της THEON και Ιδρυτής του EFA GROUP.

Όπως εξήγησε είναι ανάγκη να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι. Και ως κίνητρο εκπαίδευσης προτείνει να τους δοθούν αυξήσεις, οι οποίες θα δίνονται μετά από ολοκλήρωση της.

Όπως είπε ο κ. Χατζημηνάς η παραγωγικότητα σχετίζεται όχι μόνο με τις υποδομές αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό ειδικά την εποχή του ΑΙ.

Όμως χρειάζεται η συμμετοχή των εργαζόμενων και περισσότερος χρόνος από όσο διαθέτουν ήδη για την εργασία τους και για αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα.

«Πρέπει να κάνουμε αυξήσεις στο προσωπικό που να συνδέουμε την εκπαίδευση» και το Κράτος να επιτρέψει να γίνουν απαλλάσσοντας τες από το μισθολογικό κόστος.

————–

Μια σημαντική πρόταση

Σε μια διαφορετική ανάρτηση προχώρησε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, στο LinkedIn, προτείνοντας να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων χωρών για τη χρήση των smartphones στα σχολεία.

Όπως υπενθυμίζει, η Γαλλία αποφάσισε πρόσφατα να απαγορεύσει πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο τη χρήση smartphones στα σχολεία ως ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού κλίματος. Στην Ελλάδα λάβαμε φέτος τα μέτρα που στη Γαλλία είχαν εφαρμοστεί από το 2018 (το κινητό υποχρεωτικά στην τσάντα).

Πιστεύω πως έχει έρθει πλέον η στιγμή να συζητήσουμε σοβαρά την πλήρη απαγόρευση των smartphones στα σχολεία μας.

Η πλήρης απαγόρευση είναι ένα κατασταλτικό πλην όμως απολύτως αναγκαίο μέτρο για να προστατευθούν τα παιδιά που σήμερα λειτουργούν εντελώς απροετοίμαστα σε ένα χαοτικό και βίαιο ψηφιακό περιβάλλον, αναφέρει ο κ. Μανουσάκης.

«Ψηφιακή παύση»

Τα γεγονότα και οι έρευνες δείχνουν όλο και πιο καθαρά πλέον ότι τα smartphones στα χέρια των μαθητών μέσα στο σχολικό περιβάλλον μετατρέπονται συχνά σε όπλα εκφοβισμού, απειλώντας άμεσα το αίσθημα ασφάλειας και ψυχικής ισορροπίας των παιδιών.

Αντιθέτως, η «ψηφιακή παύση» στις ώρες του σχολείου μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στην ανάπτυξη της άμεσης επικοινωνίας και την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών, αναφέρει ο κ. Μανουσάκης.

Οι υπόλοιπες ώρες της ημέρας είναι υπεραρκετές για την ενασχόληση τους με τα κοινωνικά δίκτυα κτλ.

Τα επόμενα βήματα

Κατά τον κ. Μανουσάκη, ίσως αυτό να είναι μόνο το πρώτο βήμα.

Η μελέτη της επιτροπής που βασίστηκε η γαλλική κυβέρνηση για να λάβει το μέτρο καταλήγει προτείνοντας τα εξής: Δεν είναι σωστό να επιτρέπεται στα παιδιά η χρήση smartphones ως την ηλικία των 13 και θα ήταν σκόπιμο να απαγορευτεί, έως ότου γίνουν 18 ετών, η πρόσβαση τους στα γνωστά κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούν οι έφηβοι.

Η Αυστραλία ψήφισε ήδη το μέτρο αυτό ως την ηλικία των 16 και τώρα συζητείται εκεί το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο.

Μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε και αυτή τη συζήτηση; Aναρωτιέται.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories