
Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ ακολουθούν ανοδική πορεία τα τελευταία έτη, με εξαίρεση το 2023, που σημειώθηκε ελαφρά υποχώρηση ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος (2022) σημειώθηκε ρεκόρ εξαγωγών, φθάνοντας το 2024 τα 2,24 δισ. δολ., έναντι 2,63 δισ. δολ. των ελληνικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ.
Η σημαντικότερη διαχρονικά κατηγορία εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων είναι των τροφίμων, και ειδικότερα, διατηρημένα φρούτα και λαχανικά και προϊόντα delicatessen.
Σημαντική παρουσία έχουν και τα προϊόντα αλουμινίου, ιδίως κατά τα τελευταία έτη, παρά κάποιες διακυμάνσεις, που οφείλονται ενδεχομένως σε δασμολογικά εμπόδια. Πέραν των ανωτέρω, οι ΗΠΑ αποτελούν επίσης διαχρονικά σημαντικό πελάτη για τα ελληνικά δομικά υλικά, αλλά και για άλλες κατηγορίες όπως τα γαλακτοκομικά, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, κ.λπ.

Οι μεγάλοι εταίροι
Την έρευνα για το διμερές εμπόριο Ελλάδας ανά Πολιτεία των ΗΠΑ διεξήγαγαν τα γραφεία οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων σε Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, της ελληνικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, με βάση στοιχεία της τελευταίας πενταετίας που αντλήθηκαν από την Υπηρεσία International Trade Administration (ITA) που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου ΗΠΑ, με την υποστήριξη του οργανισμού State International Development Organization (SIDO).
Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας είναι οι Πολιτείες Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη (Πολιτεία), Καλιφόρνια, Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, Πενσιλβάνια, Ιλινόι, Τέξας, Φλόριντα, Λουιζιάνα, Μέριλαντ και η Ειδική Περιφέρεια Κολούμπια (DC).
Τα κατ’ εξοχήν σημεία εισόδου ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη και η Νέα Υερσέη (Ανατολική Ακτή) καθώς και η Καλιφόρνια (Δυτική Ακτή), Πολιτείες όπου συγκεντρώνεται η πλειονότητα των εισαγωγικών εταιρειών που συνεργάζονται με επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δεδομένου μάλιστα ότι διαθέτουν μεγάλους εμπορικούς λιμένες (λιμένες Long Beach και Los Angeles στην Καλιφόρνια) όπου διακινείται σημαντικός αριθμός εμπορευματοκιβωτίων ετησίως.
Επιπρόσθετα, ιδίως σε ό,τι αφορά αγροδιατροφικά προϊόντα, σε Πολιτείες όπως Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Ιλινόι, διαβιοί ελληνοαμερικανική κοινότητα, διευκολύνοντας την εισαγωγή και πώληση σημαντικού όγκου αγαθών ελληνικής παραγωγής.
Ευκαιρίες στη σκιά του Τραμπ
Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, η αγορά των ΗΠΑ παρουσιάζει μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στοιχεία όπως η διαχρονικά θετική πορεία των μακροοικονομικών δεικτών, παρά τις περιοδικές διακυμάνσεις, οι εκτεταμένες βιομηχανικές υποδομές, η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και το υψηλό διαθέσιμο εισόδημα, την καθιστούν έναν ελκυστικό προορισμό για κάθε κατηγορία προϊόντων.
Ο πρόεδρος Τραμπ ακολουθεί αμφιλεγόμενη πολιτική στο διεθνές εμπόριο, επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς ακόμη και σε παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό.
Ωστόσο, ακόμη και με τους όρους εμπορίου να καθίστανται δυσχερέστεροι, παρουσιάζονται ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως λόγω του φιλόδοξου σχεδίου αναδιαμόρφωσης της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά και της μείωσης της παραγωγικής εξάρτησης των ΗΠΑ από την Κίνα, καθώς οι ΗΠΑ παρουσιάζουν εμπορικό έλλειμμα 1,053 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (+17%) το 2024.
Η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές δεν πρόκειται να ανατραπεί άμεσα, καθώς χρειάζεται ικανό χρονικό διάστημα για να αναπτυχθούν οι τομείς της εγχώριας παραγωγής που υστερούν, ενώ το κόστος μεταφοράς εταιρειών στις ΗΠΑ είναι συνήθως απαγορευτικό.
Συμπεράσματα
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τα ελληνικά προϊόντα χαίρουν της εκτίμησης του αμερικανικού καταναλωτικού κοινού οπότε κρίνεται σκόπιμο να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί η θετική αυτή εικόνα.
Παράλληλα, άλλες κατηγορίες ελληνικών προϊόντων, όπως πλαστικά, χημικά, μηχανολογικός εξοπλισμός, καλλυντικά, τρόφιμα, δομικά υλικά, εξοπλισμός ακριβείας κλπ. έχουν ήδη παρουσία στην αμερικανική αγορά, με δυνατότητες ενίσχυσής της.
Οι Έλληνες εξαγωγείς μπορούν να κατευθύνουν τα προϊόντα τους σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες ζήτησης σε πολιτειακό επίπεδο. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντικό προμηθευτή για την Ελλάδα (συνήθως μεταξύ πρώτης δεκάδας), γεγονός που συνδράμει στη διατήρηση ισχυρών, αμφίδρομων, διμερών εμπορικών σχέσεων.


Latest News

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Φορο-μπόνους έως 16.000 ευρώ για ανακαινίσεις και το 2025
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα