
Επί δεκαετίες, ο πρόεδρος της Prada SpA, Patrizio Bertelli, μιλούσε για την ανάγκη οι ιταλικοί οίκοι μόδας να αποκτήσουν μέγεθος και κλίμακα που θα τους βοηθούσαν να αντιμετωπίσουν τα μεγαθήρια της βιομηχανίας, όπως η LVMH και η Kering, όπως και το ενδεχόμενο να τους «καταβροχθίσουν».
Και όντως, αυτό προσπάθησε να πράξει όταν μαζί με την σύζυγό του, Miuccia Prada, προχώρησαν σε μια σειρά εξαγορών στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι οποίες ωστόσο επιβάρυναν τον όμιλο με χρέος άνω του 1 δισ. ευρώ και αργότερα ανάγκασαν το ζευγάρι να ζητήσει βοήθεια από τις ιταλικές τράπεζες για να μην χάσει τον έλεγχο.
Περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα μετά, η οικογένεια -μαζί με τον διάδοχο, γιο του ζευγαριού Lorenzo- που κατέχει το 80% του ομίλου, έκανε την κίνηση ματ με τη μεγαλύτερη εξαγορά στην 112χρονη ιστορία της Prada, η οποία ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τον οίκο Versace από την Capri Holdings Ltd. έναντι 1,25 δισ. ευρώ (1,38 δισ. δολάρια) – αντί των 2 δισ. που ζητούσε αρχικά και ελέω του αβέβαιου υκλίματος που δημιούργησαν οι δασμοί Τραμπ.
Η νέα δύναμη των Prada και Versace
Η προσθήκη του Versace στη μικρή αλλά αυξανόμενη «βεντάλια» των εμπορικών σημάτων της Prada, μπορεί να δώσει στον ιταλικό οίκο τη δυνατότητα να σταθεί μόνος του στον αγώνα για πελάτες έναντι των μεγαλύτερων κολοσσών πολυτελείας στον κόσμο, καθώς βασικές αγορές όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ αποδυναμώνονται – όπως ακριβώς δηλαδή περιέγραφε ο Bertelli.
Με τον Versace, η Prada αποκτά μια μάρκα με πολικά αντίθετη αισθητική, διευρύνοντας το φάσμα της. Ενώ η σχεδιάστρια Miuccia δημιούργησε το «ugly chic» στυλ της στην Prada, η Versace ήταν γνωστή για τα περίτεχνα σχέδια και το χαρακτηριστικό της μπαρόκ σχέδιο με την υπογραφή του δημιουργού και σχεδιαστή της Gianni Versace.
«Η ξεχωριστή αισθητική της Versace ταιριάζει απόλυτα στο χαρτοφυλάκιό μας, προσθέτοντας δημιουργική και πελατειακή συμπληρωματικότητα», εξήγησε στο BoF ο Lorenzo. «Όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, η απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού μιας μάρκας δεν απαιτεί απαραίτητα επανάσταση, αλλά μάλλον εξέλιξη μέσα από μικρά και συνεχή βήματα».
Ως υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές, η κίνηση της Prada να προσθέσει τη Versace
Οι δείκτες
Η εξαγορά από την Prada έρχεται μετά από αποτελέσματα ρεκόρ για το 2024, χάρη στη μάρκα Miu Miu, η οποία απευθύνεται σε νεότερους καταναλωτές, και τη βοήθησε να ξεπεράσει την πρόσφατη παγκόσμια ύφεση στον τομέα της μόδας υψηλού επιπέδου.
Όμως, η ανάληψη μιας προβληματικής εταιρείας, η οποία, αν και εξακολουθεί να είναι ένα παγκόσμιο όνομα, απέχει πολύ από την ακμή της στις δεκαετίες του 1980 και 1990, μπορεί να είναι ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα στο σημερινό κλίμα για τον τομέα της πολυτέλειας.
«Βλέπουμε την επανεκκίνηση ως μια μακρά και απαιτητική διαδικασία, η οποία αποδυναμώνει ελαφρώς την ιστορία των μετοχών της ορατής και σταθερής ανάπτυξης των δύο κύριων εμπορικών σημάτων, Prada και Miu Miu», σχολίασε σχετικά η Paola Carboni, αναλύτρια της Equita.
Η Prada, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο μέσω δημόσιας εγγραφής το 2011 στο Χονγκ Κονγκ, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 30% από το υψηλό ρεκόρ της στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Andrea Guerra (CEO της Prada) και ο Emmanuel Gintzburger (CEO της Versace)
Πώς θα προχωρήσει το σχήμα Prada – Versace
Το εγχείρημα εξαγοράς θα πάρει χρόνο, καθώς «αποτελεί ουσιαστικά μια επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», όπως εξάλλου τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Guerra.
Η Prada σχεδιάζει να διοικήσει την Versace ως ξεχωριστή μονάδα, όπως κάνει με την Miu Miu, ανέφερε και το Business of Fashion. Η Miuccia δεν θα σχεδιάζει καμία συλλογή για την Versace, η οποία προσέλαβε πρόσφατα τον Dario Vitale από τη Miu Miu, ως επικεφαλής δημιουργικό διευθυντή της, μετά την αποχώρηση της σχεδιάστριας Donatella Versace. ‘Ηταν ένας ρόλος που είχε αναλάβει το 1997, όταν ο αδελφός της Gianni σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του στη Φλόριντα.
«Είμαι απόλυτα χαρούμενη που η Versace γίνεται μέλος της οικογένειας Prada. Ο Gianni και εγώ είχαμε πάντα τεράστιο θαυμασμό για τη Miuccia, τον Patrizio και την οικογένειά τους», έγραψε η Donatella σε ανάρτησή της στο Instagram.
Η ιταλικότητα
Η διασφάλιση της διαδοχής αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τις ιταλικές επιχειρήσεις που ελέγχονται από οικογένειες. Με την πάροδο των ετών, είδαν τη μία μάρκα μετά την άλλη να εξαγοράζεται από μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς το γαλλικό όμιλο της Louis Vuitton, LVMH, που κατέχει τη Fendi και τη Loro Piana και πέρυσι αγόρασε μερίδιο στην εταιρεία που ελέγχει τη Moncler SpA.
Απέναντί της, η Kering που έχει στην ιδιοκτησία της την Gucci, την Bottega Veneta και έχει δικαίωμα προαίρεσης για να αποκτήσει τον έλεγχο της Valentino. Για τις οικογένειες που βρίσκονται πίσω από αυτές τις μάρκες, αυτό σήμαινε απώλεια ελέγχου.
Ο Lorenzo, 36 ετών, πρώην οδηγός ράλι, ο οποίος εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση πριν από περίπου έξι χρόνια, είναι σήμερα επικεφαλής μάρκετινγκ και κοινωνικής ευθύνης στην Prada. Πρόκειται να αναλάβει τις ευθύνες του πατέρα του τα επόμενα χρόνια.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Την ώρα που ξεκινούσαν οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ των δύο ιταλικών brands, δημοσιεύονταν στο ΓΕΜΗ οι οικονομικές καταστάσεις της ελληνικής θυγατρικής της Prada, που είδαν το 2023 να κλείνουν τις πωλήσεις της με ισχυρή αύξηση (+27%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Οι τοπικοί πελάτες που αντιπροσωπεύουν το 48% των συνολικών πωλήσεων, παρουσίασαν σημαντική αύξηση 32% κατά τη διάρκεια τους έτους, εκ των οποίων το 50% προέρχεται από το πρώτο εξάμηνο και το 20% από το δεύτερο.
Ισχυρή συνεισφορά έχουν επίσης οι διεθνείς πελάτες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 52% των συνολικών πωλήσεων, αυξάνοντας κατά 24% κατά τη διάρκεια του έτους – με μεγαλύτερη τη συμμετοχή από τηις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τους Άραβες – εκ των οποίων το 59% προέρχεται από το πρώτο εξάμηνο και μόλις 8% το δεύτερο, σημειώνοντας μια επιβράδυνση που οφείλεται κυρίως στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς από τον Οκτώβριο του 2023 στη Λωρίδα της Γάζας, όπως επισημαίνει η ίδια η θυγατρική.
Υπενθυμίζεται ότι το 2021 οι πωλήσεις ξεπέρασαν ακόμη και το προπανδημικό 2019, αγγίζοντας τα 3,851 εκατ. ευρώ από 1,948 εκατ. ευρώ το 2020 και 3,620 εκατ. ευρώ το 2019. Οι καλές επιδόσεις συνεχίστηκαν και το 2022: το πρώτο εξάμηνο «είχε πολύ θετική τάση στις πωλήσεις με αύξηση περίπου 57% σε σύγκριση με το έτος 2019 παρά την αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία που προκάλεσε η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας». Το τρίτο τρίμηνο του έτους έκλεισε με αύξηση πωλήσεων 44% σε σύγκριση με το προπανδημικό έτος 2019 και η ανάπτυξη αυτή επιβεβαιώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους όταν ο τζίρος αυξήθηκε περίπου 30% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Η επένδυση στο ακίνητο
Σε κίνηση-κλειδί για την εδραίωσή της στην ελληνική αγορά αναδείχθηκε η αγορά του κτιρίου όπου βρίσκεται το κατάστημα από την ημέρα έναρξης λειτουργίας του το 2008, στη Βουκουρεστίου 17. «Αυτή η σημαντική στρατηγική απόφαση του Ιουνίου 2021 ελήφθη με σκοπό την εδραίωση της εμπορικής θέσης του ομίλου Prada στην Ελλάδα», αναφέρεται στην έκθεση.
Η επένδυση ύψους 19 εκατ. ευρώ έχει χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με νέα εισφορά κεφαλαίου συνολικού ποσού 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 1,5 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε μετοχικό κεφάλαιο και 18,5 εκατ. ευρώ σε υπέρ το άρτιο.
Το πρώτο τρίμηνο του 2022 η εταιρεία προέβη σε μία ανανέωση του καταστήματος με στόχο να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα της εμπορικής επωνυμίας και να κάνει την τοποθεσία πιο ελκυστική για τους πελάτες. Ενώ από τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ως διαχειριστές εμφανίζονται η Mara Brognoli και Maria Viola Grimaldi, που θα αναλάβουν και το δύσκολο (;) έργο να μεταφέρουν τη σύμπραξη των δύο ιταλικών brands επί ελληνικού εδάφους.


Latest News

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη

Με 1,7 δισ. χτίζει εργοστάσια και αποθήκευση ενέργειας - Το deal με Κοπελούζο
Η ΔΕΗ ολοκληρώνει την απόκτηση του μεριδίου του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης - Οι νέες επενδύσεις για ευέλικτη παραγωγή συνολικής ισχύος περίπου 2,3 GW

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Δωδώνη: Στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία με 110 εκατ. ευρώ η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία
Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναλαμβάνουν τον δανεισμό, 95 εκατ. ευρώ, της «Δωδώνη» - Είσοδος με επώνυμο προϊόν στη φέτα για τους Αφούς Σαράντη

Παρελθόν ο Μαρινόπουλος από τη Marks & Spencer - Πέρασε στα χέρια του μητρικού ομίλου
Μονομετοχική πλέον η Marks & Spencer στην Ελλάδα - Μέσα σε ένα μόλις μήνα, άλλαξε το ΔΣ της εταιρείας - Εκτός ο Στέφανος Μαρινόπουλος

Κατασκευή φράγματος στον Ασωπό από τον όμιλο AKTOR
Το έργο είναι συμβατό με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου.