Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή τη συμπάθειά της για τον Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε πολλούς ευρωπαίους ηγέτες.

Φαίνεται, όμως, πως τώρα είναι η στιγμή της, για να αποδείξει ότι καλώς έπραξε όταν από νωρίς έσπευσε να προσεγγίσει τον αμερικανό πρόεδρο που έχει φέρει τα πάνω κάτω στον πλανήτη. Τουλάχιστον, αυτό περιμένουν από εκείνη στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Ουάσινγκτον: να προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ να μην επιβάλει νέους δασμούς που θα προκαλούσαν ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα στην Ευρώπη – και δυνητικά θανατηφόρο στους ιταλούς εξαγωγείς, όπως γράφει το Politico.

Ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στη στάση της συνάδελφοί της στην Ευρώπη, τώρα αρχίζουν να σκέφτονται ότι μπορεί να είναι η μόνη εκ των ευρωπαίων ηγετών που μπορεί να ακούσει ο Τραμπ. Είναι άλλωστε εκείνη την οποία επαίνεσε ως «φανταστική ηγέτη και πρόσωπο» μετά την επανεκλογή του τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Οι κρίσιμες 90 ημέρες

Τώρα, η ΕΕ έχει τρεις μήνες για να πείσει τον Τραμπ να μην επιβάλει δασμούς 20% σε όλες τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ. Ακριβώς, δηλαδή, τον χρόνο αναβολής που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η ΕΕ εξακολουθεί να υπόκειται στον βασικό δασμό του Τραμπ 10%, συν 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα.

Η επίσκεψη της Μελόνι την Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει ένα μήνυμα ότι Ευρωπαίοι έχουν ακόμα την πρόθεση να συναλλάσσονται με τον Τραμπ.

Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, η Μελόνι θα υποδεχθεί τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσιμη επίσκεψη στη Ρώμη, όχι πολύ καιρό αφότου κούνησε το δάχτυλο στην Ευρώπη, κατηγορώντας συνολικά τους ευρωπαίους ηγέτες ότι απέτυχαν να υποστηρίξουν την ελευθερία του λόγου και να πατάξουν την παράνομη μετανάστευση.

Στο μυαλό της Μελόνι

Ως έναν βαθμό, οι ενέργειες της Μελόνι ερμηνεύονται ως αγωνία της Ιταλίας μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει τους ιστορικά στενούς δεσμούς της με τις ΗΠΑ, τις οποίες θεωρεί ως αντιστάθμισμα έναντι του γαλλογερμανικού άξονα που κυριαρχεί στην ΕΕ. Και, σε αντίθεση με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, πιστεύει ότι ο Τραμπ μπορεί ακόμα να μετατοπιστεί και τελικά τα περί δασμών να είναι απλώς ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, σύμφωνα με ιταλούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico.

Η Μελόνι θέλει επίσης να δείξει ότι μπορεί να λάβει παραχωρήσεις από τον Τραμπ και ότι «αν είμαστε λιγότερο υστερικοί, μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ουάσιγκτον», είπε ένας από τους αξιωματούχους, αναγνωρίζοντας ότι η αξιοπιστία της στις Βρυξέλλες «κρέμεται» από αυτήν τη συνάντηση.

Με σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ, το εμπορικό πλεόνασμα της Ιταλίας με τις ΗΠΑ είναι το τρίτο μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ — πίσω από τη Γερμανία και την Ιρλανδία. Οι κορυφαίες εξαγωγές της είναι μηχανήματα, φαρμακευτικά προϊόντα, οχήματα, μόδα και τρόφιμα και ποτά. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Meloni δέχεται πιέσεις από Ιταλούς εξαγωγείς να τους γλιτώσει από τους δασμούς του Τραμπ.

«Υποπτη»

Για ορισμένους ευρωπαίους, πάντως, ιδίως τον Εμανουέλ Μακρόν, στόχος του Τραμπ είναι να διχάσει τις χώρες της ΕΕ και να τις ωθήσει να διαπραγματευτούν διασπασμένες διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Για αυτούς, η επίσκεψη της Μελόνι είναι ύποπτη, αφού απογοήτευσε τους ευρωπαίους συμμάχους με την αντίδρασή της στα σχέδια επανεξοπλισμού σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν ο Τραμπ άρχισε να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Marc Ferracci δεν υποδέχθηκε θετικά την είδηση περί της επίσκεψης της Μελόνι στην Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Όμως, το Παρίσι φαίνεται ότι έκτοτε ηρέμησε και σταμάτησε να την επικρίνει δημόσια. Μάλιστα, η Μελόνι έχει ήδη έρθει σε επαφή  με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να συζητήσουν σε σχέση με το ταξίδι, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Επιτροπής Αριάννα Ποντέστα.

Οι Ευρωπαίοι τώρα δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η Μελόνι μπορεί να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια παράπλευρη συμφωνία που θα ωφελούσε μόνο την Ιταλία. Και αυτό, επειδή είναι μια επιλογή που ο ίδιος ο Τραμπ έχει αποκλείσει, επισημαίνει το Politico.

Αισιόδοξοι είναι και οι gερμανοί πολιτικοί που πρόσκεινται στον Φρίντριχ Μερτς.

«Το ταξίδι της Μελόνι στην Ουάσιγκτον αυτήν τη στιγμή είναι ένα σημαντικό μήνυμα», είπε ο Γιόχαν Γουαντέφουλ, από τους Χριστιανοδημοκράτες του Μερτς. «Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει καλή σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ, την οποία μπορεί τώρα να θέσει στην υπηρεσία της Ευρώπης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή