Το κόστος της επανένωσης και συνεπώς ένταξης της Αν. Γερμανίας στην ΕΕ υπολογίζεται γύρω στα 2 τρισ. ευρώ. Το κόστος όμως ένταξης για την Ουκρανία, τη «Δυτική», θα ξεπεράσει κατά πολύ το γερμανικό προηγούμενο απειλώντας την ύπαρξη του μπλογκ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά υποψήφια χώρα τον Ιούνιο του 2022 και έλαβε το πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο του 2023. Η Κομισιόν σκοπεύει να ολοκληρώσεις τάχιστα τη διαδικασία μέχρι το τέλος του 2029.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή και Πολιτικό Διευθυντή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Μπαλάζ Όρμπαν, οι συνέπειες θα είναι καταστρεπτικές για την ΕΕ εάν συμβεί αυτό.

Μιλώντας στο συνέδριο «Κυβέρνηση Τραμπ: Προς μια Νέα Παγκόσμια Τάξη» την Δευτέρα 14 Απριλίου, ο Όρμπαν τόνισε το εκπληκτικό πιθανό κόστος της ένταξη της Ουκρανίας το οποίο ανέρχεται περίπου στα 2,5 τρισ. ευρώ για αρκετά χρόνια, δίχως όμως να λέει συγκεκριμένα πόσα.

Επικαλέστηκε εκτιμήσεις του Κιέβου, σύμφωνα με τις οποίες μόνο η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα κοστίσει μεταξύ 430 δισ ευρώ και 1 τρισ. ευρώ, ενώ η ετήσια συντήρηση των κυβερνητικών της λειτουργιών θα προσέθετε άλλα 100 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία θα αναμένονταν από την ΕΕ, σημείωσε.

Πρέπει να ερωτηθούν οι πολίτες

Ο Ούγγρος αξιωματούχος είχε σημειώσει νωρίτερα, την Πέμπτη 10 Απριλίου, ότι εάν η Ουκρανία ενταχθεί στην ΕΕ υπό τις παρούσες συνθήκες, ολόκληρη η Ευρώπη «θα καταστραφεί», σημειώνοντας ότι οι Ούγγροι θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους για το θέμα σε δημοψήφισμα.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να αποφασίσουν ποια άλλα κράτη θα επιτρέψουν να εισέλθουν στην κοινότητα των ευρωπαϊκών χωρών», είπε προσθέτοντας ότι αυτό το δικαίωμα δεν πρέπει να αφαιρεθεί από τα κράτη μέλη και ούτε οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να το στερηθούν. «Πιστεύουμε λοιπόν στην αναγκαιότητα έκφρασης απόψεων με δημοκρατικό τρόπο…» είπε.

Το 25% της ΚΑΠ θα πάει στην Ουκρανία

Ο Όρμπαν είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ θα είχε «φρικτό κόστος», επικαλούμενος την ανάγκη να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία και να χρηματοδοτηθεί το κράτος της. Επιπλέον, η ανατροπή της συνοχής και των γεωργικών πολιτικών λόγω της εμπλοκής της Ουκρανίας θα κόστιζε ακριβά στην Ουγγαρία, πρόσθεσε.

Στο συνέδριο υπογράμμισε ότι εάν η Ουκρανία ενταχθεί στην ΕΕ, το 25% των γεωργικών κεφαλαίων της ΕΕ θα κατευθυνθεί στην Ουκρανία, επομένως, οι Ούγγροι αγρότες θα χάσουν την υποστήριξη.

Η αποδοχή από την ΕΕ μιας χώρας «με ένα τόσο ασταθές κράτος, μια αβέβαιη κοινωνική και οικονομική κατάσταση» θα καθιστούσε αδύνατη την επίλυση όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΕΕ και θα αποδυναμώσει σοβαρά τη στρατηγική θέση της Ουγγαρίας, είπε.

Τι λένε οι Ρώσοι

Τους κινδύνους από την ουκρανική ένταξη στην ΕΕ τόνισε και η Ρωσία, η οποία φυσικά ήταν ανέκαθεν αρνητική σε μια τέτοια εξέλιξη.

«Πιστεύω ότι τέτοια σχέδια θα απέτρεπαν πρώτα απ’ όλα για την οικονομία της ΕΕ, γιατί αυτό που συμβαίνει όταν χώρες που δεν είναι έτοιμες οικονομικά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο γίνονται δεκτές στην ΕΕ ήταν ξεκάθαρα ορατό στη μεγάλη διεύρυνση της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε το 2004», είπε στο Sputnik ο Βλάντισλαβ Μασλένικοφ, διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προβλημάτων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Πρόσθεσε ότι όλοι γνώριζαν πολύ καλά ότι όταν έγινε η διεύρυνση του 2004, ήταν πολιτική απόφαση των κρατών μελών της ΕΕ να δεχτούν μια μεγάλη ομάδα χωρών, ενώ μόνο η Εσθονία ήταν πραγματικά έτοιμη να ενταχθεί εκείνη την εποχή, ενώ όλες οι άλλες δεν ήταν έτοιμες να ενταχθούν σε διαφορετικό βαθμό.

Οι φιλοευρωπαϊκές εκτιμήσεις

Είναι άραγε ο Όρμπαν υπερβολικός πράγματι;

Αρκετές δεξαμενές σκέψης προσπάθησαν να υπολογίσουν ακριβώς πόσα χρήματα θα λάβει η Ουκρανία μετά την ένταξή της στην ΕΕ. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι γνωστό η έκταση, ο πληθυσμός η οικονομική της κατάσταση και οι ζημιές της μετά το τέλος του πολέμου.

Μέχρι το 2014, οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν κάπου μεταξύ 130 και 200 ​​δισ. για τη δημοσιονομική περίοδο της ΕΕ, δηλαδή την επταετία. Το ίδρυμα Bruegel, για παράδειγμα, έχει υπολογίσει 136 δισ., ενώ οι Financial Times και το Politico με βάση μια μελέτη που διέρρευσε από το Συμβούλιο της ΕΕ έχουν εκτιμήσει πολύ περισσότερα, 186 δισ. ευρώ. Επίσης, η χώρα μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 600 δισ. ευρώ για ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο.

Συνεπώς, βάσει των εκτιμήσεων του Συμβουλίου της ΕΕ πρόκειται για 800 δισ. ευρώ μόνο τα πρώτα επτά χρόνια.

Ακόμα και αν οι υπολογισμοί του Όρμπαν είναι υπερβολικοί, μπορεί πράγματι η ΕΕ να δαπανά πάνω από 100 δισ. ετησίως για πολλά χρόνια στην Ουκρανία ενώ δεσμεύτηκε να ασχοληθεί πλέον και με την άμυνα;

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή