Η Χαμάς αντιμετωπίζει ένα νέο πρόβλημα στη Γάζα: να βρει τα μετρητά που χρειάζεται για να πληρώσει τα μέλη της.

Το Ισραήλ τον περασμένο μήνα διέκοψε τις προμήθειες ανθρωπιστικών αγαθών στον θύλακα, μερικά από τα οποία η Χαμάς είχε αρπάξει και πουλήσει για να συγκεντρώσει κεφάλαια, σύμφωνα με Άραβες, Ισραηλινούς και δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν στην Wall Street Journal. Η νέα επίθεση στόχευσε και εξουδετέρωσε αξιωματούχους της Χαμάς που έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη διανομή μετρητών σε στελέχη και ανάγκασε άλλους να κρυφτούν, δήλωσαν αξιωματούχοι αραβικών υπηρεσιών πληροφοριών στην WSJ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε στέλεχος που διενεργούσε ανταλλαγές χρημάτων και είχε σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας για τη Χαμάς, καθώς και κορυφαίους αξιωματούχους της οργάνωσης.

Το αποτέλεσμα προκάλεσε αφόρητη πίεση στη Χαμάς. Οι πληρωμές μισθών σε πολλούς κυβερνητικούς υπαλλήλους της Γάζας έχουν σταματήσει, ενώ πολλοί ανώτεροι μαχητές της Χαμάς και πολιτικό προσωπικό λαμβάνουν πλέον περίπου το ήμισυ των αποδοχών τους από τα μέσα του Ραμαζανιού, δήλωσαν οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών.

Η αμοιβή των μαχητών της Χαμάς ήταν κατά μέσο όρο περίπου 200 με 300 δολάρια το μήνα, είπαν.

Οι ελλείψεις δημιουργούν δυσκολίες για τη Χαμάς και σηματοδοτούν μια βαθύτερη οργανωτική δυσλειτουργία στην μαχητική ομάδα, καθώς αντιμετωπίζει επίσης μια πιο επιθετική ισραηλινή στρατηγική.

Γάζα

Η Χαμάς δεν θα μπορούσε να διανέμει χρήματα ακόμη και αν είχε

«Ακόμα κι αν διατηρούν μεγάλα ποσά μετρητών, η ικανότητά τους να τα διανέμουν θα ήταν πολύ περιορισμένη αυτήν τη στιγμή», δήλωσε στην WSJ ο Εϊάλ Οφέρ, ερευνητής για την οικονομία της Γάζας. Ο Οφέρ είπε ότι οι τυπικοί τρόποι πληρωμής της Χαμάς ήταν να μεταφέρουν μετρητά με κούριερ ή να δημιουργούν σημείο πληρωμών, καθένα από τα οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει στόχους για τα ισραηλινά στρατεύματα.

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει την πολιτική κυβέρνηση της Γάζας, λάμβανε μηνιαίες μεταφορές 15 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ πριν από τον πόλεμο. Έχει επίσης συγκεντρώσει κεφάλαια από άλλες χώρες, δημιουργώντας ένα απόθεμα περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, μεγάλο μέρος από αυτά στην Τουρκία.

Μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος, το Ισραήλ περιόρισε αυστηρά τη μεταφορά μετρητών στη Γάζα, αναγκάζοντας τη Χαμάς να βρει τρόπους να παρακάμψει τους περιορισμούς. Από νωρίς, η Χαμάς απέσυρε 180 εκατ. δολάρια από υποκαταστήματα της Τράπεζας της Παλαιστίνης και άλλα ιδρύματα, δήλωσαν νυν και πρώην Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Η Χαμάς χρησιμοποίησε τη ροή ανθρωπιστικών και εμπορικών αγαθών για να δημιουργήσει εισόδημα. Αυτό περιελάμβανε επιβολή φόρων σε εμπόρους, είσπραξη δασμών σε φορτηγά σε σημεία ελέγχου και επιτάξεις εμπορευμάτων για μεταπώληση. Η Χαμάς έχει επίσης χρησιμοποιήσει μετρητά από το εξωτερικό για να αγοράσει ανθρωπιστικά αγαθά που στη συνέχεια πωλούνται στη Γάζα και μετατρέπονται σε μετρητά.

Ακόμη και με αυτούς τους τρόπους, η Χαμάς πλησίαζε σε κρίση ρευστότητας προτού η κατάπαυση του πυρός φέρει εισροή βοήθειας στη Γάζα, δίνοντας ευκαιρία να ξαναγεμίσει τα ταμεία της. Αυτές οι δίοδοι έκλεισαν όταν το Ισραήλ σφράγισε τα σύνορα της Γάζας αποκλείοντας ανθρωπιστικές προμήθειες τον Μάρτιο.

«Υπάρχει μεγάλη κρίση στη Χαμάς όσον αφορά τη λήψη των χρημάτων», είπε στην WSJ ο Μουμέν Αλ-Νατούρ, ένας Παλαιστίνιος δικηγόρος από τον προσφυγικό καταυλισμό Al-Shati, στην κεντρική Γάζα. Ο Νατούρ, ο οποίος ανήκε σε ένα αναπτυσσόμενο κίνημα αντιπολίτευσης για την κυριαρχία της Χαμάς, είπε ότι η ομάδα δυσκολεύεται να πληρώσει κυβερνητικούς υπαλλήλους που συνδέονται με τη Χαμάς. «Βασίζονταν κυρίως στην ανθρωπιστική βοήθεια που διακινούνταν στις μαύρες αγορές για μετρητά».

Εισόδημα από μεταπώληση ειδών βοήθειας

Η ικανότητα της Χαμάς να βρίσκει εισόδημα μέσω της βοήθειας ήταν τόσο σημαντική ώστε το Ισραήλ επανεξετάζει τη διαδικασία ελέγχου για μελλοντικές αποστολές. Τώρα, ο στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετου ελέγχου ακόμη και για επιτρεπόμενα αγαθά, εάν αυτά έχουν υψηλή οικονομική αξία για τη Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, η Χαμάς δημιούργησε σημείο διανομής για πληρωμή μισθών και αγοραπωλησίες αγαθών. Μετά την επανέναρξη των επιθέσεων από το Ισραήλ τον Μάρτιο, η εκταμίευση μετατοπίστηκε σε επαφές πρόσωπο με πρόσωπο, καθώς μεγάλο μέρος της ομάδας κρύφτηκε.

Οι μειωμένες πληρωμές δυσκολεύουν τη Χαμάς να προσελκύσει νέα μέλη και να διατηρήσει τη συνοχή καθώς οι κάτοικοι της Γάζας προβαίνουν σε κύμα διαμαρτυριών κατά της Χαμάς επειδή απέτυχε να τερματίσει τον πόλεμο.

Η ευρύτερη κρίση μετρητών επιδεινώνει τα προβλήματα των αμάχων στη Γάζα, όπου το ισραηλινό σέκελ είναι νόμιμο χρήμα. Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι που πρέπει να αναζητήσουν τροφή, καταφύγιο ή φάρμακα στον κατεστραμμένο θύλακα πρέπει επίσης να προσπαθούν να βρουν μετρητά για να τα πληρώσουν.

Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ ανανέωνε τακτικά την προμήθεια φυσικών σέκελ στη Γάζα πριν από τον πόλεμο, αλλά η Γάζα δεν έχει λάβει ένεση νέων λογαριασμών από τότε που άρχισαν οι μάχες πριν από 18 μήνες. Πολλά από τα 56 τραπεζικά υποκαταστήματα και 91 ΑΤΜ της Γάζας έχουν καταστραφεί ή τεθεί εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Χαμάς

Χρήμα αποστέλλεται ηλεκτρονικά αλλά είναι δύσκολο να εισπραχθεί

Οργανώσεις βοήθειας έχουν παράσχει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στους Παλαιστινίους από την έναρξη του πολέμου, εκταμιεύοντας κεφάλαια μέσω δημοφιλών εφαρμογών ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι κάτοικοι της Γάζας λαμβάνουν επίσης εμβάσματα από το εξωτερικό. Αλλά για να το μετατρέψουν αυτό σε μετρητά, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να πληρώσουν προμήθειες σε ανταλλακτήρια χρημάτων που υπερβαίνουν το 20%.

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα φυσικά μετρητά παραμένουν στη Γάζα, αλλά αναλυτές όπως ο Οφέρ εκτιμούν ότι μπορεί να κυκλοφορούν χαρτονομίσματα αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έλλειψη μετρητών είναι τόσο τρομερή που έχει δημιουργήσει μια βιομηχανία επισκευής χρημάτων, όπου οι Παλαιστίνιοι πλένουν με φυσικό τρόπο τα φθαρμένα χαρτονομίσματα και τα ξανακολλούν με ταινία, προκειμένου να τα επαναφέρουν σε κυκλοφορία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ: Ποιος είναι ο εξεζητημένος Σαουδάραβας πρίγκιπας που ποντάρει δισεκατομμύρια στον Μασκ
Διεθνή |

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ

Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.