
Όταν οι αγορές κινούνται γρήγορα ευνοούνται καλύτερα οι μικρές και ευέλικτες εταιρείες. Μερικές φορές όμως είναι σε πλεονεκτικότερη θέση οι μεγάλες εταιρείες που καταφέρνουν να βρίσκονται παντού και αυτό ισχύει για το Amazon.com που δραστηριοποιείται στο υπολογιστικό νέφος (cloud-computing), διαθέτει πλατφόρμα streaming καθώς και μια κολοσσιαία διαδικτυακή επιχείρηση λιανικής με μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες.
Η επιχείρηση λιανικής της Amazon επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κλιμακούμενη εμπορική μάχη των ΗΠΑ με την Κίνα, η οποία περιλαμβάνει επί του παρόντος δασμούς 145% στις εισαγωγές στις ΗΠΑ. Περίπου το 25% των προϊόντων που πουλά απευθείας η Amazon προέρχονται από την Κίνα, εκτιμά η Morgan Stanley. Και περισσότερες από τις μισές πωλήσεις της Amazon πέρυσι ήταν στη Βόρεια Αμερική.
Το εκτόπισμα της Amazon της δίνει επίσης μόχλευση για να πιέσει τους προμηθευτές και να εμποδίσει τις τιμές να ξεφύγουν. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την Amazon να κερδίσει μερίδιο αγοράς
Αλλά το μέγεθος αυτής της παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας της προσφέρει επιλογές που δεν έχουν πολλοί ανταγωνιστές της, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal.
Το μεγάλο αποτύπωμα logistics της εταιρείας και οι σχέσεις της με παγκόσμιους προμηθευτές σημαίνουν ότι μπορεί να μεταφέρει αποθέματα και παραγωγή σε χώρες που δεν έχουν πληγεί τόσο πολύ από τους δασμούς. Η εταιρεία ακύρωσε ορισμένες παραγγελίες πωλητών από την Κίνα μετά την έναρξη ισχύος των δασμών, ένα προοίμιο, ενδεχομένως, μιας γεωγραφικής αλλαγής.
Το εκτόπισμα της Amazon της δίνει επίσης μόχλευση για να πιέσει τους προμηθευτές και να εμποδίσει τις τιμές να ξεφύγουν. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την Amazon να κερδίσει μερίδιο αγοράς, όπως εκτίμησε ο αναλυτής της Truist Youssef Squali.
Η εταιρεία χρησιμοποίησε επίσης τη μεγάλη οικονομική της δύναμη για να αγοράσει στρατηγικά αποθέματα πριν από τους δασμούς, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Andy Jassy σε συνέντευξή της στο CNBC την περασμένη εβδομάδα.
Η μετοχή της Amazon είχε μια δύσκολη πορεία από τότε που οι δασμοί στην Κίνα ανέβηκαν στις 2 Απριλίου. Έχει μειωθεί κατά 12% από το κλείσιμο της αγοράς εκείνης της ημέρας και τώρα διαπραγματεύεται περίπου 26 φορές τα μελλοντικά κέρδη – το ασφάλιστρό της στο πολλαπλάσιο του S&P 500 βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Η μετοχή ήταν σχεδόν 38 φορές τα προθεσμιακά κέρδη λίγο πριν την επιβολή των δασμών.
Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει ήδη σημαντική πίεση στην τιμή της μετοχής της Amazon, ακόμη περισσότερή από ορισμένους ανταγωνιστές που εμφανίζονται εξίσου, αν όχι περισσότερο, ευάλωτοι.
Σύμφωνα με την WSJ, oι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Amazon για να πουλήσουν τα προϊόντα τους θα μπορούσαν να βλάψουν περισσότερο τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις κατασκευάζουν στην Κίνα και εξάγουν σε αγοραστές στις Η.Π.Α.
Δεν έχουν μεγάλα περιθώρια για να απορροφήσουν υψηλότερα κόστη, ούτε πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι σε θέση να μετακινήσουν την παραγωγή και το απόθεμα σε όλο τον κόσμο. Κάποιες μπορεί να καταλήξουν να αυξήσουν τις τιμές. Άλλες μπορεί να αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τον κλάδο.
Και αυτές οι επιχειρήσεις είναι σημαντικές για το τελικό αποτέλεσμα της Amazon. Περισσότερο από το 60% των προϊόντων που πωλούνται στο Amazon.com προέρχονται από τρίτους προμηθευτές και η εταιρεία άντλησε περίπου 156 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρέωση τελών πέρυσι. Τα λειτουργικά περιθώρια από τρίτους πωλητές ανέρχονταν ιστορικά σε περίπου 20%, έναντι χαμηλού μονοψήφιου ποσού για άμεσες πωλήσεις, εκτιμούν οι αναλυτές.
Εάν οι τιμές τους αυξηθούν και οι πωλήσεις επιβραδυνθούν—μετά τους δασμούς, η Morgan Stanley αναμένει ότι θα επιβραδυνθούν στο 6% της ανάπτυξης φέτος από 11% πέρυσι. Αυτό θα μπορούσε να αφαιρέσει ένα μεγάλο μερίδιο από τα κέρδη της Amazon.
Ο κίνδυνος του αρνητικού καταναλωτή για την Amazon
Ένας αρνητικός καταναλωτής είναι ένας άλλος κίνδυνος για την Amazon. Οι Αμερικανοί αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν λόγω των δασμών, και πολλοί κάνουν μεγάλες αγορές και προμηθεύονται βασικά είδη ενόψει μιας δυσμενούς προοπτικής.
Ωστόσο, ακόμη και σε μια τεταμένη οικονομία, οι άνθρωποι πρέπει να αγοράζουν πράγματα. Και οι καταναλωτές τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στις τιμές σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.
Η Amazon έχει μια λύση για αυτό: την επιχείρησή της με τα καθημερινά βασικά προϊόντα, όπου τα έσοδα έχουν ήδη επιταχυνθεί. Αυτό το καλάθι προϊόντων προσωπικής φροντίδας, υγείας και ειδών παντοπωλείου αυξήθηκε 90% ταχύτερα από τις άλλες κατηγορίες της εταιρείας πέρυσι, όπως ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Citigroup.
Ο οικονομικός διευθυντής λιανικής πολυτελείας της LVMH επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Amazon κερδίζει μερίδια αγοράς στον τομέα της προσωπικής φροντίδας, κρίνοντας ότι η επιθετική τιμολόγηση της Amazon επιβράδυνε την ανάπτυξη για τη σειρά προσωπικής φροντίδας Sephora στις ΗΠΑ.
Μεγάλη γκάμα εσόδων
Μια άλλη διάσταση του μεγέθους της Amazon – η ποικιλομορφία των ροών εσόδων της – θα πρέπει να προσφέρει στους επενδυτές μεγαλύτερη άνεση σε ένα ασθενέστερο περιβάλλον.
Η επιχείρηση cloud computing της εταιρείας, που ονομάζεται Amazon Web Services, παρείχε το 17% των συνολικών εσόδων πέρυσι. Αλλά αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ των λειτουργικών εσόδων της λόγω των ευρύτερων περιθωρίων κέρδους της.
Η Amazon έχει επίσης μια μεγάλη επιχείρηση ψηφιακών διαφημίσεων, δεύτερη μετά την Google και τις Meta Platforms. Η υπηρεσία streaming που διαθέτει έχει εμβέλεια που πλησιάζει αυτή του Netflix.
Όλα θα υποστούν πιέσεις σε μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή, αλλά ορισμένες επιχειρήσεις είναι πιθανό να αποδειχθούν πιο ανθεκτικές από άλλες. Πολλά πρέπει να πάνε στραβά στον κόσμο για να δυσκολευτεί η Amazon σε όλα τα επίπεδα, καταλήγει στην ανάλυσή της η WSJ.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια