Κάμψη κατέγραψε η αγορά βραχυχρόνιων μισθών (τύπου Airbnb) τον Μάρτιο. Η πτώση οφείλεται συγκυριακούς παράγοντες και όχι σε ουσιαστική αποδυνάμωση της ζήτησης.

Ο ταυτόχρονος εορτασμός του Πάσχα από Ορθόδοξους και Καθολικούς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανακατανομή της ταξιδιωτικής δραστηριότητας τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Πληρότητα και Airbnb

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία AirDNA, η πληρότητα στα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες τον Μάρτιο, από 49% πέρυσι σε 45% φέτος.

Επίσης, η πληρότητα των καταλυμάτων υποχώρησε κατά 8% σε ετήσια βάση, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της διαθεσιμότητας κατά 20% σε επίπεδο διαθέσιμων διανυκτερεύσεων.

Tα διαθέσιμα καταλύματα για διανυκτέρευση ήταν 1,156 εκατ. τον φετινό Μάρτιο έναντι 964.000. Ως εκ τούτου, μπορεί η ζήτηση να ενισχύθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση (522.000 έναντι 474.000), ωστόσο, αυτή η δυναμική δεν στάθηκε αρκετή ώστε να συντηρηθεί η πληρότητα.

Ο συνολικός αριθμός ενεργών καταχωρίσεων αυξήθηκε μόλις κατά 5%.

Οι διαθέσιμες καταχωρίσεις ανήλθαν σε 3,3 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 4,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τα 26,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας μια μικρή άνοδο 1,8% σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα που προτίμησαν οι ταξιδιώτες με κριτήριο την τιμή, τα πιο φθηνά και τα πιο ακριβά ήταν εκείνα που κατέγραψαν τη μικρότερη πτώση σε επίπεδο πληρότητας.

Έτσι, τα πολυτελή και τα πιο οικονομικά ακίνητα σημείωσαν υστέρηση σε ποσοστό 6,6% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, τα καταλύματα των μεσαίων κατηγοριών επηρεάστηκαν περισσότερο από την αναντιστοιχία προσφοράς-ζήτησης, με το σχετικό ποσοστό μείωσης να προσεγγίζει το 9%.

Στη Θεσσαλονίκη οι πολυτελείς κατοικίες όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αρνητικά, αλλά κατέγραψαν αύξηση πληρότητας κατά 4% (ανώτερη κατηγορία) και 6% (πολυτελής κατηγορία) σε ετήσια βάση.

Τα φθηνότερα ακίνητα, από την άλλη πλευρά, παρουσίασαν την πιο αδύναμη απόδοση, ενισχύοντας την αυξανόμενη προτίμηση για πιο premium εμπειρίες.

Το Airbnb στην Ευρώπη

Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρουσίασε η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη τον Μάρτιο, με τη μετατόπιση του Πάσχα στον Απρίλιο να επηρεάζει αισθητά τη χρονική κατανομή των ταξιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, μόνο έξι χώρες σημείωσαν αύξηση άνω του 5% σε ετήσια βάση ως προς τις διανυκτερεύσεις, ποσοστό που παραπέμπει σε μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, όταν περισσότερες από τις μισές από τις 20 κορυφαίες χώρες της Ευρώπης (Κροατία, Δανία, Αυστρία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Ουγγαρία, Σουηδία) σημείωσαν διψήφια ποσοστά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 – Άνοδος 3,5% στους τουρίστες
Τουρισμός |

Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 - Άνοδος 3,5% στους τουρίστες

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χώρες προέλευσης των τουριστών - Η μεγάλη άνοδος των Αμερικάνων και οι μηδενικές εισπράξεις από Ρώσους τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,5 εκατ. οι ξένοι τουρίστες