Για μία ακόμη φορά, και ίσως να είναι και η τελευταία, η Ελλάδα έχει μία μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει τον ορυκτό παραγωγικό της πλούτο.
Ο λόγος για το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει η Chevron για συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές προκειμένου να προχωρήσει στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δείχνει να έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του εγχειρήματος και να προχωρεί τις κατάλληλες διοικητικές πράξεις προκειμένου αλλά και με τη συνεργασία της ΕΔΕΥΕΠ να συντονίζει το όλο εγχείρημα.
Πέραν αυτών, εκείνο που δεν χρειάζεται είναι η θριαμβολογία και η μικροπολιτική εκμετάλλευση του θέματος και του γεγονότος της δραστηριοποίησης τεράστιων πολυεθνικών πετρελαϊκών ομίλων στη χώρα μας. Δεν έχουμε γίνει ακόμα «Σαουδάραβες» και δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα ούτε ένα κυβικό μέτρο φυσικού αερίου… Οι πομφόλυγες και οι πανηγυρισμοί μόνο αποθαρρυντικά λειτουργούν για τέτοιου μεγέθους επενδυτές.
Τα στοιχεία που προέρχονται από τις σεισμικές έρευνες του παρελθόντος αλλά και οι πλέον πρόσφατες (βλέπε ExxonMobil στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης) είναι ενθαρρυντικές.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι γίνεται τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια μία σοβαρή προσπάθεια να ανακαλύψουμε τι κρύβει το υπέδαφος της χώρας μας. Επιπροσθέτως γίνεται για πρώτη φορά μετά και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό μία οργανωμένη χωροθέτηση και οριοθέτηση των δραστηριοτήτων στα πελάγη μας.
Η πρωτοβουλία των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες έχει και γεωπολιτική διάσταση. Η έλευση αμερικανών επενδυτών, όπως η Chevron και η ExxonMobil δεν είναι άσχετη από τις συμμαχίες που χτίζει η χώρα σε διπλωματικό επίπεδο και για το λόγο αυτό θα πρέπει και να διατηρηθούν.
Το μεγάλο πρόβλημα που έχει η χώρα και δυστυχώς ούτε και η σημερινή κυβέρνηση δείχνει αρκούντως αποφασισμένη να αντιμετωπίσει είναι η γραφειοκρατία.
Και σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές δραστηριότητες το χαρτοβασίλειο και η αναβλητικότητα έκδοσης διοικητικών πράξεων είναι αυτά που αποθαρρύνουν τους επενδυτές.
Ένα από τα τεράστια αγκάθια που στέρησε πολύτιμους πόρους από τις έρευνες υδρογονανθράκων στο πρόσφατο παρελθόν και έδιωξε και πετρελαϊκούς ομίλους, όπως η TotalEnergies και η Energeanστην περίπτωση της παραχώρησης των Ιωαννίνων, είναι η αργή απονομή της Δικαιοσύνης.
Η καθυστέρηση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων απέναντι σε προσφυγές και η έλλειψη σαφούς πλαισίου ως προς το χρόνο απόδοσης της Δικαιοσύνης διώχνει βιώσιμες αλλά και εθνικής σημασίας επενδύσεις.
Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλύσει.