Στο κόκκινο μαθαίνω θα δουλέψει το οικονομικό επιτελείο μέχρι τις επόμενες ημέρες, καθώς μέχρι την Τετάρτη, 30 Απριλίου, θα πρέπει να έχει στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρώτη Ετήσια Έκθεση Προόδου για τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη δέσμευση τήρησης των κανόνων, αλλά και τα περιθώρια των παροχών που ετοιμάζει το Μαξίμου για τον Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ.
Εδώ όμως κρύβεται και ο «διάβολος». Με τα τελευταία μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, τα περιθώρια πρέπει είναι μόνο οριακά.
Μπορούν μόνο να βελτιωθούν, μόνο εάν υπάρξει «πράσινο» φως στην πορεία των διαπραγματεύσεων για τη «ρήτρα διαφυγής» των αμυντικών δαπανών.

Επικράτησε η σύνεση
Μέχρι να αποσαφηνιστεί αυτό το μέτωπο, να σας αποκαλύψω ότι δεν ήταν λίγοι στο Μαξίμου που συμβούλευαν τον πρωθυπουργό για τη σταδιακή εφαρμογή του 13ου και 14ου μισθού και αναλόγως των συντάξεων. Παρά το κόστος των 4-5 δισ. για το κράτος και παρά το ότι αυτό θα ήταν μια μεγάλη επιβάρυνση.
Δεν ήταν φήμη… ήταν πραγματικότητα, αλλά επικράτησαν πιο νουνεχείς φωνές.
Εκ των οποίων και του πρωθυπουργού…
————————-
Όλα είναι στο τραπέζι
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο MEGA, άφησε ανοιχτό το παράθυρο νέων μέτρων οικονομικής στήριξης. «Τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο με έναν δεύτερο γύρο πρωτοβουλιών που θα καλύπτει διάφορες ανάγκες της μεσαίας τάξης στον μέγιστο δυνατό βαθμό με περαιτέρω μειώσεις φόρων», είπε. «Όλα είναι στο τραπέζι. Τι θα επιλεγεί είναι ζήτημα προτεραιοτήτων οικονομικών και κοινωνικών. Θα τα δούμε την κατάλληλη στιγμή», επισήμαινε ο κ. Χατζηδάκης.
———————————–
Κλείδωσε
Στο μεταξύ, αν και καθυστέρησε, εν τέλει κλείδωσε το ύψος των επιδοτήσεων ρεύματος για τις επιχειρήσεις.
Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου μάλιστα ανοίγει και η πλατφόρμα από τον ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων.

Θυμίζω εδώ ότι οι επιδοτήσεις αφορούν την περίοδο από 1 Δεκεμβρίου 2024 έως και 28 Φεβρουαρίου 2025. Το πλαίσιο ενίσχυσης αφορά επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερες από 1 εκατ. επιχειρήσεις.
———————————–
Η προαναγγελία
Για να επανέλθω όμως στον κ. Χατζηδάκη, θυμίζω ότι ο ίδιος είχε προαναγγείλει ότι στις 28 Απριλίου, τη Δευτέρα δηλαδή, θα γίνει η παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ στον οποίο θα εφαρμοστεί το «μοντέλο ΔΕΗ».
Ωστόσο, δεν σας κρύβω ότι μου έκανε εντύπωση ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε νέα τηλεοπτική του εμφάνιση, μίλησε για προσλήψεις, μεταξύ άλλων. Ο στόχος είναι να καλυφθούν οι 2.000 οργανικές θέσεις στον Οργανισμό, είπε.
Αλήθεια… λείπουν 2.000 προσωπικό στον Οργανισμό;

Μάλιστα ο κ. Κυρανάκης απηύθυνε κάλεσμα σε Έλληνες του εξωτερικού που δουλεύουν στις σιδηροδρομικές υποδομές «να έρθουν εδώ και να μεταφέρουν τεχνογνωσία»!
———————————-
Πληρωμές σε στελέχη…
Κρίσιμη η τεχνογνωσία, λοιπόν, και πρέπει να πληρώνεται. Ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. Και οι εισηγμένες το γνωρίζουν.
Η Πειραιώς λοιπόν διέθεσε δωρεάν προς 154 στελέχη, συνολικά 985.051 μετοχές, αξίας 4,6 εκατ. ευρώ. Φυσικά δεν πήραν όλα τα στελέχη τα ίδια, αλλά μεσοσταθμικά η αμοιβή ήταν περί τα 30 χιλ. ευρώ.
Η Εθνική ήταν πιο γενναιόδωρη, αφού διέθεσε 795.838 μετοχές σε 25 στελέχη, ήτοι περίπου 8 εκατ. ευρώ. Μεσοσταθμικά η αμοιβή προσεγγίζει τις 320 χιλ. ευρώ.
Ο Τιτάν, από τη μεριά του, θα διαθέσει 199.946 μετοχές σε στελέχη, περί τα 8,2 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω διανομές είναι από τις ίδιες που κατέχουν οι εισηγμένες, ενώ η Premia θα προχωρήσει σε διάθεση 566.354 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,50 Ευρώ εκάστης, μέσω κεφαλαιοποίησης διανεμητού αποθεματικού.
————————————
Η έκπληξη του Απριλίου
Δεν ξέρω τι εκπλήξεις λοιπόν επιφυλάσσει για την κυβέρνηση ο Απρίλιος, αλλά για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο μήνας δεν αποκλείεται να κλείσει ακόμη και θετικά.
Μάλιστα, εάν το πετύχει θα είναι ο 6ος συνεχόμενος ανοδικός μήνας.

Δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2024 έως και σήμερα η αγορά καταγράφει κέρδη 23,31%.
Παράλληλα η νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον S&P έδειξε ότι η δημοσιονομική ευταξία συνεχίζεται γεγονός που αποτυπώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων με ότι αυτό συνεπάγεται για το χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου της ελληνικής αγοράς.
—————————————-
Κλέβει την παράσταση
Απίστευτη η κίνηση της Optima Bank από τις 8 Απριλίου, δίνοντας τροφή για κινήσεις από τη διοίκηση που θα φέρουν νέο boost στην τράπεζα. Η στήλη ακόμη δεν βλέπει και δεν ακούει κάτι που να έχει βάση.
Ωστόσο, συνομιλώντας με τις πηγές μου, πολλοί διαχειριστές θεωρούν θετικό βήμα την προοπτική να υπάρξει διάσπαση των μετοχών της (split) με αναλογία 3 νέων μετοχών σε αντικατάσταση μιας παλιάς. Σχετικά θα αποφασίσει η γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια κίνηση βελτιώνει την εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Και όπως μου εξήγησαν οι πηγές μου, ίσως θα πρέπει να το σκεφτούν κι άλλες διοικήσεις αυτό.
—————————————
Συνεχίζει τη μείωση το Caius Capital
Πιστό στη στρατηγική μείωσης της θέσης του στην Τράπεζα Κύπρου, το Caius Capital προχώρησε σε νέες πωλήσεις. Πλέον το ποσοστό του μειώθηκε στο 3,86% από 4,98% προηγουμένως, με το fund να ελέγχει 17.029.913 μετοχές.
Και οι μετοχικές ανακατατάξεις θα συνεχιστούν, μετά και τη μείωση του ποσοστού του ΑΒ Carval κάτω από 3%.

Στα ραντάρ
Το εξίσου σημαντικό είναι ότι παρά τη μείωση των funds, η μετοχή διατηρεί τα κέρδη της από την αρχή του έτους στο 22%, απέχοντας λιγότερο από 60 λεπτά του ευρώ από τα υψηλά του 2025 στα 6,18 ευρώ.
Η τράπεζα βρίσκεται στα ραντάρ μεγάλων πορτοφολιών, δεδομένης και της θέσης της στο νησί της Κύπρου, που όπως έχει τονιστεί και από τους τραπεζίτες των συστημικών, αποτελεί τη βάση για την προς Ανατολάς επέκταση του ελληνικού banking.
———————————–
Να θυμίσω εδώ
Να θυμίσω εδώ όμως ότι οι πληροφορίες της στήλης έχουν αναφέρει εδώ και αρκετές ημέρες ότι κάποιες τραπεζικές διοικήσεις επανεξετάζουν θέσεις που είχαν στο παρελθόν, προ της δημοσιονομικής κρίσης, και στα Βαλκάνια.
Δεν υπάρχει ακόμη κάποια ουσιαστική εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο, με τις πηγές μου να προσδιορίζουν τα νεότερα προς το τέλος του έτους.
—————————
Σε κάθε περίπτωση
Τα διεθνή βήματα σαφώς όμως και σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθούν και από το περιβάλλον που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα παγκοσμίως. Διότι προς ώρας ο σκεπτικισμός και η επιφυλακτικότητα κυριαρχούν.
Το επιβεβαίωσε και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζεται από τις ΕΑΣΕ και ICAP μεταξύ των CEOs των μεγάλων επιχειρήσεων.
Και δεν είναι μικρό το δείγμα. Περί τα 2.540 ανώτατα στελέχη απάντησαν και αποτύπωσαν την αβεβαιότητα και ανησυχία τους για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδος από την αμερικανική πολιτική των δασμών.

Πιο ανήσυχοι
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΣΕ, Γιάννης Παπαχρήστου, και CEO στο Υπερταμείο, στάθηκε ιδιαίτερα στο στοιχείο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών εκφράζει την άποψη ότι η επιβολή δασμών από την Ε.Ε θα έχει αρνητική επίδραση στην Ελληνική οικονομία.
Οι περισσότεροι μάλιστα θεωρούν ότι η πολιτική φραγμών και εμποδίων στο διεθνές εμπόριο μεταξύ των χωρών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις ασθενέστερες οικονομίες.