Επί σχεδόν ένα μήνα η επιθετική δασμολογική πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει αναστατώσει τόσο την πολιτική σκηνή της Ουάσιγκτον όσο και τη Wall Street. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι εάν αυτός ο εμπορικός πόλεμος συνεχιστεί η επόμενη αναταραχή θα δημιουργηθεί πλέον στο εσωτερικό της αμερικανικής οικονομίας.
Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 145% στον Απρίλιο, οι αποστολές φορτίων έχουν πέσει κατακόρυφα, ίσως έως και 60%, σύμφωνα με μια εκτίμηση. Αυτή η δραστική μείωση των αγαθών από έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή από πολλούς Αμερικανούς, αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει, εκτιμά σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μέχρι τα μέσα Μαΐου, χιλιάδες αμερικανικές εταιρείες, διαφόρων μεγεθών, θα χρειαστεί να αναπληρώσουν τα αποθέματα. Κολοσσοί του λιανεμπορίου, όπως η Walmart και η Target, ξεκαθάρισαν στον πρόεδρο Τραμπ σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα ότι οι αγοραστές είναι πιθανό να δουν άδεια ράφια και υψηλότερες τιμές. Μάλιστα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Management, Τόρστεν Σλοκ, προειδοποίησε πρόσφατα για επικείμενες ελλείψεις «όπως Covid» και σημαντικές απολύσεις σε βιομηχανίες που καλύπτουν τα φορτηγά, τα logistics και το λιανικό εμπόριο.
Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι μήνες κατά τους οποίους οι προμηθευτές αρχίζουν να αυξάνουν τα αποθέματα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους
Ενώ ο Τραμπ έδειξε σημάδια τις τελευταίες ημέρες ότι είναι πρόθυμος να είναι ευέλικτος στους φόρους εισαγωγών που επιβάλλονται στην Κίνα και σε άλλους, μπορεί να είναι πολύ αργά για να σταματήσει ένα σοκ προσφοράς που θα έχει αντίκτυπο σε όλη την αμερικανική οικονομία και που θα μπορούσε να επεκταθεί χρονικά μέχρι και τα Χριστούγεννα.
Ακόμη και στην περίπτωση που αυτός ο εμπορικός πόλεμος λήξει ή έστω χαλαρώσει, η επανέναρξη του εμπορίου στη λεκάνη του Ειρηνικού θα φέρει πρόσθετους κινδύνους. Ο κλάδος των εμπορευματικών μεταφορών έχει μειώσει τη χωρητικότητα για να καλύψει την ασθενέστερη ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι ένα κύμα παραγγελιών που πυροδοτήθηκε από μια ύφεση μεταξύ των υπερδυνάμεων θα κατακλύσει το δίκτυο, προκαλώντας καθυστερήσεις και αυξάνοντας το κόστος. Ένα παρόμοιο σενάριο εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων τετραπλασιάστηκαν και μια πληθώρα φορτηγών πλοίων ουσιαστικά βρέθηκε μπλοκαρισμένο στα λιμάνια.
«Θα υπάρξει άνοδος [της κίνησης] στα λιμάνια και κατά συνέπεια και για τα φορτηγά και τους σιδηροδρόμους που θα δημιουργούν καθυστερήσεις και σημεία συμφόρησης», δήλωσε ο Λαρς Τζένσεν, διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής συμβούλου Vespucci Maritime. «Οι θύρες έχουν σχεδιαστεί για σταθερές ροές, όχι για τέτοιες αλλαγές έντασης», είπε στο Bloomberg.
Οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα ήρθαν σε μια κρίσιμη στιγμή για τη βιομηχανία λιανικής. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι μήνες κατά τους οποίους οι προμηθευτές αρχίζουν να αυξάνουν τα αποθέματα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους για να συμπληρώσουν παραγγελίες για αγορές στα σχολεία και τα Χριστούγεννα. Για πολλές εταιρείες, τα πρώτα εμπορεύματα διακοπών θα πρέπει να φτάσουν στα λιμάνια με προορισμό τις ΗΠΑ σε περίπου δύο εβδομάδες.
Σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα
Αυτός ο κλονισμός της προσφοράς είναι ήδη εμφανής στην Ασία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 40 φορτηγά πλοία που σταμάτησαν πρόσφατα σε λιμάνια της Κίνας και τώρα κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, σημειώνοντας μείωση κατά περίπου 40% από τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με την παρακολούθηση πλοίων που συνέταξε το Bloomberg.
Αυτά τα πλοία μεταφέρουν περίπου 320.000 εμπορευματοκιβώτια, σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου το ένα τρίτο λιγότερα από ό,τι μόλις αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αυξάνει τους δασμούς σε όλα σχεδόν τα αγαθά από την Κίνα στο 145%.
Ο Τζούντα Λεβάιν, επικεφαλής έρευνας στην πλατφόρμα κρατήσεων φορτίου Freightos, είπε ότι πολλοί εισαγωγείς από τις ΗΠΑ θα προκαταβάλουν παραγγελίες από άλλους Αμερικανούς εμπορικούς εταίρους μέσω της αναστολής 90 ημερών για τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς του Τραμπ. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να μετριαστεί οποιοδήποτε σοκ με επίκεντρο την Κίνα μέσω των λιμένων και των δικτύων logistics.
Καθώς τα κινεζικά εμπορεύματα είναι πολύ ακριβά, ορισμένοι ιδιοκτήτες φορτίου στις ΗΠΑ στρέφονται σε προμηθευτές στη Νοτιοανατολική Ασία.
Εάν ο εμπορικός πόλεμος συνεχιστεί για μερικές ακόμη εβδομάδες, οι προμηθευτές και οι έμποροι λιανικής θα πρέπει να λάβουν ορισμένες δύσκολες αποφάσεις
Η Hapag-Lloyd AG, η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βλέπει ακυρώσεις περίπου του 30% των κρατήσεων από την Κίνα προς τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η επιχείρηση με έδρα το Αμβούργο της Γερμανίας είπε ότι οι εξαγωγείς στην Καμπότζη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Ωστόσο, η επίδραση του μαστιγίου στην οικονομία μπορεί να είναι ακόμα δύσκολο να αντιμετωπιστεί τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Λεβάιν.
«Είναι πιθανό να υπάρξει σημαντική επιβράδυνση», είπε, και «η επανεκκίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει συμφόρηση, με την ισχύ της ανάκαμψης και την προκύπτουσα διαταραχή πιθανώς να σχετίζεται με τη διάρκεια της παύσης».
Η λύση θα μπορούσε να έρθει και πολύ πιο γρήγορα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει προειδοποιήσει ότι τα αγαθά που διακινούνται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 80%, υποστηρίζοντας την περιγραφή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ για την τρέχουσα κατάσταση ως ουσιαστικά εμπορικό εμπάργκο .
Η αβεβαιότητα προέρχεται εν μέρει από το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ύφεση στις ΗΠΑ είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.
Το επικείμενο σοκ προσφοράς ώθησε τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό, επειδή θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα. Στελέχη λένε ότι οι ετικέτες τιμών σε προϊόντα από την Κίνα θα μπορούσαν να διπλασιαστούν σε ορισμένα είδη. Και αυτό θα ερχόταν σε μια στιγμή που το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώνεται απότομα.
Εάν ο εμπορικός πόλεμος της Αμερικής με την Κίνα συνεχιστεί για μερικές ακόμη εβδομάδες, οι προμηθευτές και οι έμποροι λιανικής θα πρέπει να λάβουν ορισμένες δύσκολες αποφάσεις για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που θα αποσταλούν και πόσο θα αυξήσουν τις τιμές.
Οι προμηθευτές αναμένουν να ακυρωθούν πολλές παραγγελίες. Αυτό θα ωθήσει τους λιανοπωλητές να ψάξουν τις αγορές των ΗΠΑ και άλλες αγορές για να γεμίσουν τα ράφια τους, ακόμα κι αν είναι από τα περασμένα Χριστούγεννα, σημειώνει το Bloomberg.
Θα είναι επίσης ένα μεγάλο οικονομικό χτύπημα στο οποίο πολλές εταιρείες πιθανότατα θα ανταποκριθούν με τη μείωση του κόστους, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας, ή την ανάληψη ακριβών χρεών.
Για πολλούς αναλυτές οι τελευταίες εβδομάδες του θυμίζουν την πανδημία, αλλά υπάρχουν βασικές διαφορές. Το λόκνταουν του Covid ήταν ένα σοκ, αλλά οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ανέκαμψαν σχετικά γρήγορα και αρκετοί τομείς, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών, κατέληξαν να έχουν επιδόσεις ρεκόρ.
Τώρα, η κατάσταση έχει την προοπτική να είναι πιο ύπουλη «γιατί όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο πιο καταστροφική θα είναι». Ο Covid ήταν επίσης γεμάτος με πολλά άγνωστα σχετικά με τον ιό και πόσο καιρό θα χρειαζόταν για να ανακάμψει η οικονομία. Αυτό το δίλημμα θα μπορούσε να αμβλυνθεί με την κατάργηση των εισφορών από τον Τραμπ ανά πάσα στιγμή.
Δηλαδή τα παρατεταμένα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, αλλά η λύση θα μπορούσε να έρθει και πολύ πιο γρήγορα.