Ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι ο κίνδυνος ύφεσης λόγω των πολιτικών Ντόναλντ Τραμπ, είναι πλέον ορατός.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1% στις 1.692,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 108,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,20% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 4.186,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός απώλειες 2,07% στις 1.562,12 μονάδες.
Χάνονται οι 1.700 μονάδες
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε με ρυθμό 0,3% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, σημειώνοντας ταχεία αναστροφή από την αύξηση 2,4% που είχε καταγραφεί στο τέταρτο τρίμηνο. Οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 41% στο τελευταίο τρίμηνο, μειώνοντας το ΑΕΠ, καθώς οι επιχειρήσεις έσπευσαν να προλάβουν τον εμπορικό πόλεμο που ξεκινούσε ο Τραμπ.
Έτσι, αν και ο γενικός δείκτης βρέθηκε τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στις 1.723 μονάδες, πλέον παλεύει να κρατήσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες. Το κυριότερο όμως παλεύει να απορροφήσει τις πιέσεις των πωλητών, οι εντολές των οποίων επεκτείνονται πλέον σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.
Ουσιαστικά, πλέον, το δίλημμα της αγοράς είναι εάν υπάρχουν οι συνθήκες να συνεχιστεί η μεγάλη ανάκαμψη του δευτέρου μισού του Απριλίου και να μπορέσει η αγορά να ξεπεράσει τα τοπικά και πολυετή υψηλά της στις 1.749 μονάδες. Αν και τα μέχρι τώρα δεδομένα συνηγορούν στο θετικό σενάριο, δεν είναι λίγοι και οι αναλυτές που θεωρούν ότι έχει τεθεί το άνω εύρος της φετινής διακύμανσης της αγοράς.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Alpha Bank, Motor Oil, Eurobank και Metlen σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Optima Bank, Εθνική, Aktor και ΓΕΚ Τέρνα.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Cenergy, ΔΑΑ, Τιτάν, ΟΤΕ και Helleniq Energy, ενώ ο ΟΠΑΠ δεν έχει μεταβολή.
Σε θετικά εδάφη παραμένουν από την άλλη οι Aegean και Λάμδα, με την Coca Cola να κερδίζει 1,31% και τον Σαράντη να είναι στο +2,56%.