Ένα σημαντικό ορόσημο για την επιτάχυνση της υλοποίησης του εμβληματικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου–Ελλάδας (GREGY), που αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης, επετεύχθη με την υπογραφή Συμφωνίας Επιχορήγησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της εταιρείας ELICA INTERCONNECTOR S.M. S.A., μέλος του Ομίλου Κοπελούζου.
Το έργο GREGY αφορά τη δημιουργία ενός κάθετου πράσινου ενεργειακού διαδρόμου από τον Νότο προς τον Βορρά, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται καθαρή, ανταγωνιστική και συνεχούς ροής ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), παραγόμενη στην Αίγυπτο, προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς την Ευρώπη. Η Αίγυπτος διαθέτει εξαιρετικά υψηλούς συντελεστές αποδοτικότητας στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης σε πράσινη ενέργεια, ιδίως στο πλαίσιο της στρατηγικής προσπάθειας για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού.
Τι αφορά η συμφωνία
Η συμφωνία αφορά τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους για τις δύο πρώτες μελέτες του έργου GREGY: της Μελέτης Γραφείου (Desktop Study), που θα καθορίσει τη βέλτιστη χάραξη του υποθαλάσσιου καλωδίου, και της ολοκληρωμένης Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους και Τεχνικής Ανάλυσης (CBA και Τεχνική Ανάλυση). Οι μελέτες αυτές είναι κρίσιμες για την ωρίμανση και την ταχεία υλοποίηση του έργου.
Το GREGY έχει ήδη αναγνωριστεί ως έργο μείζονος γεωπολιτικής και περιβαλλοντικής σημασίας για το σύνολο της Ευρώπης. Η συμβουλευτική υποστήριξη χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του InvestEU Advisory Hub της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η EBRD αποτελεί βασικό εταίρο υλοποίησης.
«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που στηρίζουμε αυτό το έργο, το οποίο ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προτεραιότητες της EBRD, όπως η ενοποίηση των αγορών, η πράσινη ενεργειακή μετάβαση και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Ευχαριστούμε θερμά την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανεκτίμητη στήριξή της στην προώθηση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού περιφερειακού έργου», δήλωσε ο Grzegorz Zieliński, Διευθυντής και Επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας για την Ευρώπη της EBRD.
Ο κ. Ιωάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου και Διευθύνων Σύμβουλος της ELICA INTERCONNECTOR S.M. S.A., δήλωσε: «Το GREGY είναι μια γέφυρα βιώσιμης ανάπτυξης, ενεργειακής ανεξαρτησίας και ειρήνης. Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου–Ελλάδας, συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, στην απολιγνιτοποίηση των ενεργειακών μας συστημάτων και στην ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας μεταξύ των λαών μας. Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο σε έργα που διαμορφώνουν ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή μας – προς όφελος της ευρωπαϊκής αγοράς, της εθνικής οικονομίας και των καταναλωτών».
Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Απριλίου, παρουσία του Πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα, κ. Omar Amer Youssef, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της διασύνδεσης για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ευρώπης–Αφρικής, την υποστήριξη της οικονομικής ευημερίας της περιοχής και την προώθηση της κοινής πράσινης ανάπτυξης.
Η γεωπολιτική και περιβαλλοντική σημασία
Το έργο GREGY προβλέπει τη δημιουργία ενός πράσινου ενεργειακού διαδρόμου, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, παραγόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, προς την Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Η ενέργεια αυτή θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής βιομηχανίας και για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ μέρος της θα κατευθύνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργειακή μετάβαση, μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Το έργο GREGY έχει ενταχθεί στον πρώτο κατάλογο Έργων Κοινού / Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στα εμβληματικά έργα υποδομών του προγράμματος Global Gateway της Ε.Ε.